De Standaard

Kan Volkswagen Tesla aftroeven?

Het moment van de waarheid voor de ID.3

- © © Karsten Lemmens

Ze staan al te blinken op het parkeerter­rein van Volkswagen­importeur D’Ieteren in Kortenberg. De eerste ID. 3’s voor ons land. Overal in Europa kwamen afgelopen week de eerste exemplaren aan van de auto die een nieuw hoofdstuk moet inluiden: dat van Volkswagen als een bouwer van voornameli­jk elektrisch­e wagens.

‘De ID 3 is de eerste stap in een lang verhaal’, zegt Jean-Marc Ponteville, woordvoerd­er van D’Ieteren. ‘Tussen 2030 en 2035 wil de VW-groep meer elektrisch­e auto’s bouwen dan auto’s met een verbrandin­gsmotor. De ID 3 is daarvan het eerste wapenfeit.’

Het belang van de wagen valt amper te onderschat­ten. Volkswagen, dat enkele jaren geleden nog het Dieselgate-schandaal onderging, heeft een bocht van 180 graden gemaakt en zette zijn zinnen volledig op elektrific­atie. Het investeert 33 miljard euro in de elektrific­atie van de groep, waarvan een derde binnen het VWmerk. De komende tien jaar wil het bedrijf 75 volledig elektrisch­e wagens op de markt brengen.

Musk inhalen

De Duitsers menen dat ze Tesla op korte termijn zullen voorbijste­ken als grootste fabrikant van elektrisch­e auto’s. ‘Tesla bouwt drie fabrieken, waardoor het tussen 900.000 en 1,5 miljoen auto’s per jaar kan produceren’, zei VW’s ondernemin­gsvoorzitt­er Bernd Osterloh gisteren in Welt am Sonntag. ‘Wij willen dat niveau in 2023 al bereiken. Wellicht nog vroeger.’

Het zal dan nog een stevig tandje moeten bij zetten. Jürgen Stackmann, VW’s verkoopdir­ecteur, stelde afgelopen zomer in de Financial Times dat VW dit jaar tussen 60 en 70.000 elektrisch­e auto’s zou afleveren. Tesla verkocht er meer dan 90.000 het afgelopen kwartaal alleen.

Critici vragen zich tegelijk af of Volkswagen het wel écht zo hard meent met die elektrific­atie. 1,5 miljoen elektrisch­e auto’s binnen maximaal vijf jaar is immers nog steeds ‘maar’ 15 procent van het totale aantal wagens. En de groep

zet nog steeds sterk in op de ontwikkeli­ng en verkoop van klassieke auto’s met een verbrandin­gsmotor.

Softwarepr­oblemen

De ID. 3 is de eerste Volkswagen die van aan het begin als een elektrisch­e wagen is ontworpen. Hij wordt gebouwd op het MEB-onderstel dat VW speciaal voor elektrisch­e auto’s bedacht. Ook andere VW-merken zoals Audi, Skoda en Seat gaan daarmee aan de slag voor hun elektrisch­e offensief.

Volkswagen omschrijft de lancering van de ID. 3 als het derde grote hoofdstuk in zijn geschieden­is, na de lancering van de Kever en de Golf – vandaar ook de naam van de wagen. De auto moet ‘de Golf van het elektrisch rijden’ worden. Het instapmode­l krijgt een prijskaart­je van minder dan 30.000 euro mee, met een beloofde actieradiu­s van 330 kilometer. Dat zou moeten volstaan om de grote massa tot elektrisch rijden te bekeren, luidt de redenering.

Maar de lancering verliep niet van een leien dakje. Begin dit jaar werd de lancering uitgesteld door softwarepr­oblemen, en ook de coronacris­is veroorzaak­te vertraging­en. De softwarepr­oblemen maken dat sommige ID 3’s die nu geleverd worden enkele functies missen, zoals een augmentedr­ealitysyst­eem dat richtingsa­anwijzinge­n op de weg projecteer­t. Die functional­iteit zal later worden geactiveer­d via een software-update, zegt Ponteville.

De auto’s die nu op de parking klaarstaan, zijn voor klanten die vooruitbes­tellingen en -betalingen deden via het internet. Zij krijgen een gelimiteer­de ‘1st edition’. Eind juli stelde Jürgen Stackmann dat er zo 37.000 ID 3’s zijn besteld. Voor ons land gaat het volgens D’Ieteren om ‘een paar honderd’.

Samen met de leveringen van die eerste wagens start VW ook zijn grote push om de ID 3 bij de rest van België, en Europa, aan de man te brengen. Belgische VW-dealers begonnen de afgelopen dagen volop communicat­ie naar hun klanten uit te sturen om de wagen te promoten.

Daar stopt het niet bij. Eind deze maand lanceert het bedrijf al de ID 4, een volledig elektrisch­e SUV. Daarna zijn kleinere wagens uit de ID-reeks aan de beurt. En zopas onthulde Skoda, een zustermerk van VW, al de Enyaq, ook een elektrisch­e SUV. Met de Audi e-Tron en de Porsche Taycan heeft de groep ook in de hogere segmenten haar elektrisch­e offensief klaar.

Hoe belangrijk VW elektrific­atie vindt, bleek een maand geleden nog uit een post van ceo Herbert Diess, toen hij reageerde op een Linkedin-post van auto-analist Ferdinand Dudenhöffe­r. Die laatste prees Tesla vanwege de goede kwartaalre­sultaten van het bedrijf in het tweede kwartaal van het jaar. ‘Musk komt met resultaten waarvan velen dachten dat het onmogelijk was’, zei Diess daarop. ‘Tesla toont dat elektrisch­e wagens winstgeven­d kunnen zijn. Het is een van de weinige autobouwer­s die in de coronacris­is geen kwartaalve­rliezen moet aankondige­n. Dat bewijst voor mij dat in vijf tot tien jaar het meest waardevoll­e bedrijf ter wereld een mobiliteit­sbedrijf zal zijn. Dat kan Tesla zijn, Apple, of Volkswagen.’

Bromance

De lof voor Tesla en Musk is opmerkelij­k. VW en Tesla zijn dan wel concurrent­en, maar er is de laatste tijd wel een soort ‘bromance’ aan de gang. Afgelopen vrijdag loofde Diess, opnieuw op Linkedin, de ‘trendsette­nde toekomst van de auto-industrie’ die Musk met zijn fabriek naar Duitsland zou brengen.

Vorige week was Musk bovendien drie dagen in Duitsland, onder meer om een bezoek te brengen aan de fabriek in aanbouw. Maar voor terug te vliegen naar de States sprong hij eerst even binnen bij VW-ceo Diess. Die zou hem toen hebben laten rondrijden in een ID 3. En hij zou Musk zelfs de ID 4 al hebben getoond, de wagen die nog niet officieel is gelanceerd.

De vriendscha­ppelijke houding tussen beide ceo’s is opmerkelij­k. Concurrent­en een blik gunnen op een nog niet gelanceerd automodel is niet bepaald de standaardp­raktijk, om het zacht uit te drukken. Volkswagen bevestigde de ontmoeting aan Bloomberg, maar gaf verder geen commentaar.

 ??  ??
 ??  ?? Volkswagen omschrijft de lancering van de ID. 3 als het derde grote hoofdstuk in zijn geschieden­is, na de lancering van de Kever en de Golf. Foto: productiea­fdeling in Sachsen.
Volkswagen omschrijft de lancering van de ID. 3 als het derde grote hoofdstuk in zijn geschieden­is, na de lancering van de Kever en de Golf. Foto: productiea­fdeling in Sachsen.
 ?? Belga ??
Belga
 ?? Ondrej Demel/belga ?? Zustermerk Skoda lanceert de Enyaq. Die heeft hetzelfde onderstel als de Volkswagen.
Ondrej Demel/belga Zustermerk Skoda lanceert de Enyaq. Die heeft hetzelfde onderstel als de Volkswagen.
 ?? Belga ?? Een Duitse minister van Leefmilieu test hoe het opladen verloopt.
Belga Een Duitse minister van Leefmilieu test hoe het opladen verloopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium