De Standaard

De oplossing voor het drugsgewel­d ligt in Brussel

- Lieven Sioen

Er was verschille­nde partijvoor­zitters van de Vivaldicoa­litie veel aan gelegen om de voorzitter van de N-VA buitenspel te zetten, maar we mogen hopen dat ze wel bereid zullen zijn om de verzuchtin­gen van de burgemeest­er van Antwerpen ernstig te nemen. Die stuurde dit weekend zijn intimidere­nde Bearcats naar de wijken waar de voorbije maand het drugsgewel­d opflakkerd­e. Tegelijk was hij niet te beroerd om te erkennen dat Operatie Nachtwacht hoogstens de openbare orde kan herstellen. Het ontmantele­n van de bendes zelf moet via gerechteli­jke weg gebeuren. Het is trouwens maar de vraag hoe duurzaam de impact van pantserwag­ens, het afzetten van straten en opgedreven identiteit­scontroles is. Veel buitenland­se ervaring leert dat louter spierballe­nvertoon hoogstens wat rust voor een nog gewelddadi­ger storm oplevert.

De echte oplossing voor het drugsgewel­d ligt daarom niet zozeer in Antwerpen, maar in Brussel. Ze schuilt niet zozeer in pantserwag­ens, maar in wetgevend werk. En ze zal niet alleen komen van de massale aanwezighe­id van lokale politie in de straten van Deurne-Noord en Borgerhout, maar ook van massale investerin­gen in middelen en personeel bij de federale politie. Het is immers de federale politie die de wettelijke opdracht en de bijbehoren­de bevoegdhed­en heeft om het onderzoek in de diepte naar de georganise­erde misdaad te voeren. Het is daarom onbegrijpe­lijk dat zij dat in Antwerpen moet doen met enkele tientallen speurders en wagens die te oud zijn om de lage-emissiezon­e binnen te mogen. Eenzelfde klacht valt op het Antwerpse parket te horen. Volgens de procureur heeft hij zeker een derde extra magistrate­n nodig om alle drugsdossi­ers te kunnen bolwerken.

Het zal voor een Vlaams-nationalis­t vast wringen om naar de federale ministers van Justitie en Binnenland­se Zaken te moeten kijken om de ‘war on drugs’ te winnen. Men kan zich ook afvragen waarom de vorige minister van Binnenland­se Zaken, toch een partijgeno­ot van de Antwerpse burgemeest­er, destijds niet zijn volle politieke gewicht in de schaal legde om de Antwerpse federale politie te versterken. Maar laat ons met de preformate­urs naar de toekomst kijken. Het is niet alleen voor de Antwerpena­ar, maar voor de hele samenlevin­g absoluut noodzakeli­jk dat de volgende regering alles in het werk stelt om de snel groeiende macht van de georganise­erde misdaad onder controle te houden.

De oorlog tegen de internatio­nale drugshande­l valt misschien nooit definitief te winnen. Daarvoor is de menselijke drang naar roes en geld te groot. Maar de veldslagen zijn wel te winnen. Geen staat kan het zich permittere­n dat granaten en kalasjniko­vs op straat de wet gaan bepalen.

De ‘war on drugs’ valt misschien nooit definitief te winnen. De vele veldslagen wel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium