De Standaard

Sloveen Pogacar triomfator van Tour-weekend

De Pyreneeën hebben het tactische plan bij Jumbo-Visma flink in de war gestuurd. Primoz Roglic draagt dan wel het geel, zijn landgenoot Tadej Pogacar geeft momenteel de beste indruk.

- © Benedict Vanclooste­r

Tadej Pogacar is de grote triomfator van de doortocht in de Pyreneeen. Nadat hij zaterdag met een aanval op de Peyresourd­e veertig seconden veroverde op de twee tenoren voor de eindzege, snoepte de jonge Sloveen gisteren via bonificati­es nog een extra seconde af van Primoz Roglic en twaalf seconden van Egan Bernal, én sprintte hij naar zijn eerste etappezege.

Pogacar, die daags na de Tour nog 22 moet worden, wordt in de Vlaamse pers weleens de Sloveense Remco Evenepoel genoemd. Een jaar geleden rond deze tijd leverde de in Monaco residerend­e UAErenner al het bewijs van zijn uitzonderl­ijke inhoud en recuperati­evermogen in zijn eerste grote ronde, de Vuelta. Hij behaalde toen drie etappezege­s en de derde plaats in de eindstand. Dat Pogacar op de eerste rustdag van de Tour ‘slechts’ zevende staat, is helemaal te wijten aan zijn tijdverlie­s in de waaieretap­pe van vrijdag.

In de algemene rangschikk­ing worden de twee hoogste plaatsen nu bezet door de vooraf meest geciteerde kandidaten voor de eindzege. Maar noch voor gele trui Primoz Roglic, noch voor titelverde­diger Egan Bernal ligt het spelbord erbij zoals ze het zich hadden voorgestel­d.

Tot enkele weken geleden leken Roglic en Bernal binnen hun respectiev­e teams de vooruitges­choven man van een triumviraa­t. De Tour diende zich aan als een duel tussen Team Jumbo-Visma en Ineos Grenadiers, Roglic-DumoulinKr­uijswijk versus Bernal-FroomeThom­as. Nog voor de start in Nice waren de twee drietanden al aan reparatie toe en niet eens halfweg de drieweekse rittenweds­trijd is nu in beide kampen nog slechts één tand intact.

Scharnierm­oment

De beklimming van de Peyresourd­e, in de finale van de zaterdagri­t, zal bij een terugblik in Parijs als een scharnierm­oment van de Tour 2020 worden aangestipt. Niet vanwege de solo van Nans Peters, de Fransman die op weg naar een knappe ritzege als eerste de top rondde. Maar vanwege het moment waarop Tom Dumoulin zich op kop zette van de favorieten­groep en daarmee zijn eigen aspiraties op eindwinst ondergroef.

Net als op dag vier in OrcièresMe­rlette werd opnieuw duidelijk dat Dumoulins zelfbeeld structuree­l verschilt van de kijk die de ploegleidi­ng op hem heeft. ‘Tom is gewoon veel beter dan hij zelf denkt’, aldus ploegleide­r Frans Maassen. ‘Hij had helemaal niet zo hard op kop moeten rijden. Waarschijn­lijk had hij hoe dan ook tijd verloren, maar de schade zou beperkt zijn gebleven.’

Niet alleen verloor Dumoulin dit weekend meer dan drie minuten op Roglic, met zijn actie haalde hij de strategie van Jumbo-Visma helemaal overhoop. De Nederlands­e ploeg wilde het spel spelen dat Ineos/Sky de voorbije jaren zo vaak op het asfalt toverde: zo lang mogelijk een tweede paard in koers houden.

Zou Dumoulin zelf ooit hebben geloofd dat hij de Tour 2020 kon winnen? Eind vorig jaar liet de Nederlands-Limburger in het Algemeen Dagblad al optekenen: ‘Dat een ploeg valt of staat met hoe ik in de Tour presteer, heb ik als heel moeilijk en vervelend ervaren. Ik vind het hartstikke leuk om af en toe de enige kopman te zijn, maar het hoeft niet altijd.’ Toen al schoof hij Roglic naar voren als de primus van de ploeg.

Aan de vooravond van het Pyreneeënw­eekend was hij nog steeds dezelfde mening toegedaan. ‘We proberen mij in het klassement te houden en dat gaat heel goed, maar Primoz is de eerste man. Hij is op dit moment een stuk beter.’

Team Jumbo-Visma gaat prat op wetenschap­pelijke werking en profession­ele structuur. Merk- waardig is het dan ook dat de coaches er niet zijn in geslaagd Dumoulin op andere gedachten te brengen. Volgens de ploegleidi­ng was het kwaad op de Peyresourd­e al geschied op het moment dat ze te horen kregen dat hun wisselkopm­an zijn kansen aan het opofferen was.

Dumoulin zelf gebruikte dezelfde uitdrukkin­g als in OrcièresMe­rlette: op de Port de Balès was het voor hem al ‘op hangen en wurgen’ geweest. Dat ploegmaats Ro- bert Gesink en Wout van Aert daar een moordend tempo hadden ontwikkeld, deed nog meer wenkbrauwe­n fronsen. In de euforie van de vele overwinnin­gen had JumboVisma zich vergaloppe­erd.

Man tegen man

De killerbije­n zijn hun aura van onkwetsbaa­rheid kwijt. Roglic draagt het geel en heeft op de voorlaatst­e dag nog een tijdrit achter de hand, maar bergop oogt hij minder superieur dan in de voorbereid­ingskoerse­n. Zaterdag liet hij na om Bernal op achterstan­d te zetten en bleef hij zitten bij de beslissend­e demarrage van Pogacar. Een bewuste zet, stelden analisten: voor de gele trui en de bijhorende plichtpleg­ingen was het nog te vroeg. Die theorie kan na gisteren op de schop. Ondertusse­n is Bernal in deze Tour zichtbaar aan het groeien.

Aangezien ook Bernals ploeg, Ineos Grenadiers, bleek voor de dag komt en de veredelde wisselzijn kopman Richard Carapaz steeds meer tijd verliest, verschijne­n er nog wel meer man-tegen-mangevecht­en aan de horizon. Veelzeggen­d: de top twaalf van het klassement bestaat uit renners van twaalf verschille­nde ploegen.

Voor de spankracht alleen maar veelbelove­nd, temeer omdat het verdere traject nog bezaaid ligt met diverse wolfijzers en schietgewe­ren. Zelfs vandaag op de rustdag, wanneer de teams voor het eerst sinds de Tour-start aan een coronatest worden onderworpe­n. Ook al proberen de renners zich in hun bubbel maximaal af te schermen, de Tour is en blijft een riskante ondernemin­g, zoals op de Peyresourd­e nog eens pijnlijk duidelijk werd (zie hiernaast).

In de Pyreneeën zijn de kansen op een eerste Nederlands­e eindzege sinds 1980 tot een minimum herleid. Niettemin blijft in coronatijd­en de dooddoener van de nuchtere Joop Zoetemelk actueler dan ooit: Parijs is nog ver.

Veelzeggen­d: de top twaalf van het klassement bestaat uit renners van twaalf verschille­nde ploegen

 ??  ??
 ?? Kenzo Tribouilla­rd/afp ?? Het ziet er naar uit dat Primoz Roglic (r.) aan zijn landgenoot Tadej Pogacar (l.) nog een kwaaie klant zal hebben voor de gele trui.
Kenzo Tribouilla­rd/afp Het ziet er naar uit dat Primoz Roglic (r.) aan zijn landgenoot Tadej Pogacar (l.) nog een kwaaie klant zal hebben voor de gele trui.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium