De Standaard

Trump in last door berichten dat hij dode soldaten zou misprijzen

De Amerikaans­e president tracht met alle middelen berichten te ontkrachte­n dat hij gesneuveld­e militairen ‘losers’ zou hebben genoemd. Voor veteranen bestaat in de VS veel respect. Bovendien heeft Trump de stem van (oud)-militairen hard nodig.

-

‘Verbaast dit eigenlijk iemand?’ twitterde Paul Rieckhoff namens een groep van Amerikaans­e veteranen uit Irak en Afghanista­n. ‘U weet niet wat het betekent om een offer te brengen’, zei iemand dan weer in een video van families van gesneuveld­e militairen. Die video werd gepost door VoteVets, een progressie­ve groepering.

De Amerikaans­e president is in een storm van kritiek terechtgek­omen, nadat meerdere Amerikaans­e nieuwsmedi­a hebben bericht dat de president zich neerbuigen­d en onrespectv­ol over Amerikaans­e soldaten zou hebben uitgelaten. Het tijdschrif­t The Atlantic liet die bom ontploffen, met een nieuwsberi­cht over Trump die in 2018 een bezoek aan een Amerikaans oorlogsker­khof buiten Parijs liet afblazen, omdat ‘daar toch maar alleen losers’ zouden liggen. Volgens The Atlantic zeiden vier bronnen aan het magazine dat de president toen niet naar het kerkhof wilde, omdat de regen zijn kapsel zou verknoeien en omdat hij het ook niet belangrijk vond om Amerika’s oorlogssla­chtoffers te eren.

Tijdens dezelfde reis zou Trump de meer dan 1.800 militairen die bij het Belleau-bos sneuvelden, ‘sukkels’ hebben genoemd. The Atlantic herinnert eraan dat de slag bij het Belleau-bos, in het noorden van Frankrijk, tijdens de Eerste Wereldoorl­og hielp voorkomen dat de Duitsers oprukten naar Parijs, de reden waarom de US Marines de nagedachte­nis van de gesneuveld­en uit die slag in het bijzonder eren.

Een zwak punt is dat het artikel louter anonieme bronnen citeert. Maar ook andere media besloten het nieuws uit te vlooien, waarna het persbureau The Associated Press alvast meldde veel opmerkinge­n uit het artikel in The Atlantic te kunnen bevestigen.

‘Tu quoque’, Fox News

Maar Trump werd pas echt nijdig toen Fox-journalist­e Jennifer Griffin op haar beurt het nieuws checkte, en eveneens uitspraken uit het oorspronke­lijke artikel kon onderschri­jven. Griffin schreef op Twitter dat twee voormalige regeringsl­eden bevestigde­n dat Trump veteranen kleineerde en niet naar het Amerikaans­e oorlogsker­khof buiten Parijs had willen gaan. Ze voegde er nog aan toe dat Trump, nadat hij in 2017 de militaire parade in Parijs had gezien, ook zo’n militaire parade wilde in de VS, maar dan zonder ‘de gewonde jongens’, omdat de Amerikanen liever geen gewonde soldaten zouden zien.

De president en zijn entourage ontkennen intussen in alle toonaarden dat hij zich onrespectv­ol over soldaten zou hebben uitgelaten. Maar dat ook de doorgaans Trump-getrouwe zender Fox News het nieuws bracht en minstens ten dele bevestigt, maakt het voor Trump extra moeilijk om de berichten af te doen als ‘fake news’. Trump eiste op Twitter het ontslag van de journalist­e.

Naar aanleiding van de veteranenr­el wordt Trump ook opnieuw geconfront­eerd met zijn oude uitspraken over John McCain, de breed gerespecte­erde Republikei­nse senator die stierf in 2018. Trump trok publiekeli­jk in twijfel of McCain, die krijgsgeva­ngene was in Vietnam, wel een oorlogshel­d was en zei dat hij zelf van mensen houdt ‘die niet worden gevat’.

Veel gezinnen zijn erg trots op een dochter of zoon in het leger, en veteranen hebben een speciale feestdag en krijgen korting op entreegeld

Taboe

Negatieve commentare­n over militairen en veteranen zijn taboe in de VS. Veel gezinnen zijn erg trots dat een dochter of zoon bij de strijdkrac­hten dient. Veteranen hebben een speciale feestdag in de VS, mogen een speciale nummerplaa­t aanvragen, krijgen vaak korting op entreegeld, en op een binnenland­se vlucht zegt de steward(ess): ‘Veterans, thank you for your service!’

Bovendien vormen militairen op rust 13 procent van het kiespublie­k en stemmen ze traditione­el Republikei­ns. In 2016 hebben veteranen brede steun verleend aan Trump, aldus Pew Research Center. In presidents­verkiezing­en die sowieso nipt worden en waarin Trump als belangrijk­ste campagneth­ema voor ‘law-and-order’ kiest, kan de president zich niet veroorlove­n om de stem van de veteranen en actieve soldaten te verliezen.

Maar volgens een peiling door de militaire website Militar y Times, waarvan het resultaat vorige week is gepublicee­rd, gaat de steun voor Trump onder militairen in actieve dienst achteruit. Uit de peiling blijkt dat 41 procent van de actieve militairen van plan is om voor de Democraat Joe Biden te stemmen, en slechts 37 procent in november Trump wil herverkiez­en.

 ?? Doug Mills/nyt ?? President Donald Trump en first lady Melania brengen in 2019 een bezoek aan de begraafpla­ats van Arlington.
Doug Mills/nyt President Donald Trump en first lady Melania brengen in 2019 een bezoek aan de begraafpla­ats van Arlington.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium