De Standaard

Vrouwen wilden bemiddelen, De Pauw verkoos proces

Er lag in de zomer van 2018 een aanbod tot bemiddelin­g op tafel om Bart De Pauw een openbaar strafproce­s te besparen. Hij bedankte voor het aanbod.

- © Pieter Huyberecht­s

In augustus 2018 boden twee advocates de advocaten van tv-presentato­r Bart De Pauw een concrete bemiddelin­g aan. Het was een poging tot galante exit: het publiekeli­jk erkennen van zijn fouten en het vergoeden van de gemaakte kosten. Concreet gaat het bijvoorbee­ld om kosten van een psycholoog. Als De Pauw toehapte, kon dat voor hem gunstig uitdraaien en kon de procureur dat mee in overweging nemen in zijn onderzoek. Als de zaak dan op een dag alsnog voor de raadkamer zou komen, was de kans groot geweest dat er geen strafproce­s zou volgen. Wel schuldig, maar geen straf. En dan kon De Pauw zijn blanco strafblad behouden. Zijn advocaten weigeren echter de uitgestoke­n hand. Dat blijkt uit betrouwbar­e informatie die Het Nieuwsblad bereikte.

De twee advocates vertegenwo­ordigen ‘een tiental’ vrouwen die zich slachtoffe­r voelen van het gedrag van De Pauw. Ze spreken over stalking en een karrenvrac­ht aan pikante sms’en aan hun adres.

Bijna allemaal hebben ze intensief met De Pauw samengewer­kt. Sommigen zijn collega’s bij de VRT of bij zijn productieh­uis Koeken Troef!, nog anderen kruisten zijn pad op een filmset.

Omdat sommige vrouwen zich burgerlijk­e partij tegen hem stellen en spreken van machtsmisb­ruik en grensovers­chrijdend gedrag, riskeert De Pauw zich ooit op een strafproce­s te moeten verantwoor­den, iets wat alle betrokkene­n willen vermijden. Niemand heeft zin in nog meer imagoschad­e, laat staan het voorlezen van al die sms’en. De Pauw is getrouwd, heeft drie kinderen en ziet een carrière van dertig jaar gekelderd; de actrices hebben er geen nood aan om in de openbaarhe­id treden. Ze willen gewoon dat het stopt en dat hij zich verontschu­ldigt en zijn fouten erkent.

Waarom De Pauw de uitgestoke­n hand weigerde, konden of wilden zijn twee advocaten Michaël Verhaeghe en John Maes zondag niet kwijt. Over (het bestaan van) de afgesprong­en poging geen woord. ‘Geen commentaar.’

‘Ik zal mijn verantwoor­delijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is’

Na het vagevuur de confrontat­ie

Toen het parket eind mei 2020 het dossier afrondde en aangaf toch serieuze aanwijzing­en van schuld te zien, toonde De Pauw zich verheugd dat hij eindelijk zijn versie van de feiten kon geven. ‘Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij de aantijging­en. Ik zal mijn verantwoor­delijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld.’

Bart De Pauw

Advocaat Verhaeghe sprak van een pijnlijke periode van bijna drie jaar in het vagevuur. Morgen wordt De Pauw hoogstwaar­schijnlijk doorverwez­en naar een strafrecht­er. En volgt de mogelijke persoonlij­ke confrontat­ie met de vrouwen naar wie hij honderden pikante berichten stuurde. Zijn doel: de vrijspraak. Het wordt een confrontat­ie die De Pauw dus wél bleek te willen, en die met de jaren alleen maar onvermijde­lijker werd. De Pauw blijft morgen thuis en laat zich vertegenwo­ordigen door zijn advocaten Michaël Verhaeghe en John Maes.

Televisiem­aker

 ?? Belga ?? Bart De Pauw gaat resoluut voor een openbaar proces.
Belga Bart De Pauw gaat resoluut voor een openbaar proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium