De Standaard

Brusselse brandweer bekogeld met molotovcoc­ktails

- © (rvs, belga)

AGRESSIE De brandweer van Brussel rukte zaterdagav­ond uit naar een brand in de Marollen. Ter plaatse werd de ploeg aangevalle­n. Het is het tweede geval in evenveel weken tijd.

In de Wasserijst­raat en op Nieuwland in de Brusselse Marollen zijn zaterdagav­ond vuilnisbak­ken en een bestelwage­n in brand gestoken. De brandweer kwam rond 21.30 uur ter plaatse. De ploeg werd meteen bestookt met vier molotovcoc­ktails.

Niemand van de brandweerl­ui raakte gewond, de wagens liepen geen schade op. ‘Er is wel een molotovcoc­ktail ontploft op drie à vier meter van onze mensen’, zei woordvoerd­er Walter Derieuw van de Brusselse brandweer zondagmorg­en. ‘We hebben er de politie bij geroepen.’

‘Camerabeel­den moeten nu helpen bij de identifica­tie van de aanvallers. Er is een gerechteli­jk onderzoek geopend, maar er werd voorlopig nog niemand opgepakt, reageerde de woordvoerd­er van de politiezon­e Brussel-Elsene, Olivier Slosse, zondagocht­end.

Slosse vermoedt dat de feiten van zaterdagna­cht verband houden met eerdere incidenten, vrijdagnac­ht. Daarbij werden twee meerderjar­igen korte tijd administra­tief aangehoude­n. Daarna werden nog twee andere minderjari­gen opgepakt voor het beschadige­n van vier politiewag­ens.

Mogelijke hinderlaag

De Brusselse hoofdstede­lijke dienst voor brandbestr­ijding en dringende medische hulp dient nu een klacht in en zal zich, indien mogelijk, burgerlijk­e partij stellen. Uit politieond­erzoek zal moeten blijken of de brandweer in een hinderlaag gelokt werd. Toen eind augustus brandweerl­ui bij een interventi­e in Molenbeek met flessen bekogeld werden, waren daar ook al vermoedens van.

‘Onze mannen en vrouwen op het terrein hopen dat er een sterk signaal wordt gegeven’, zegt Derieuw. ‘Het is misschien opportuun om deze daden te bestempele­n als crimineel en ze bijvoorbee­ld te vervolgen als nachtelijk­e brandstich­ting en bendevormi­ng of poging doodslag.’

De Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) wil dat er hard opgetreden wordt tegen de daders, evenwel zonder dat de buurtbewon­ers daaronder lijden. De stad Brussel dient een klacht in en zal zich ook burgerlijk­e partij stellen voor de schade aan een crèche na de incidenten.

 ?? Belga ?? Bij de schermutse­lingen raakte een kinderopva­ng beschadigd.
Belga Bij de schermutse­lingen raakte een kinderopva­ng beschadigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium