De Standaard

Begin van een nieuwe golf of een statistisc­he schommelin­g?

Het aantal nieuwe coronageva­llen en ziekenhuis­opnames is na weken van dalende cijfers opnieuw gestegen.

- Maxie Eckert

Voor het eerst sinds midden augustus is gisteren het gemiddelde aantal nieuwe coronageva­llen gestegen. Volgens gezondheid­sinstituut Sciensano waren er tussen 27 augustus en 2 september elke dag gemiddeld 454 positieve tests. Dat is

3,5 procent meer dan in de week ervoor (gemiddeld 438 nieuwe gevallen per dag).

Ook het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuis­opnames is gestegen. Gemiddeld worden per dag bijna 17 mensen met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen (+11 procent ten opzichte van de voorafgaan­de week).

Het gemiddelde aantal overlijden­s blijft wel nog dalen (gemiddeld 3,1 per dag).

Is dit de voorbode van een nieuwe golf?

De voorbije week werd al duidelijk dat de daling van de coronacijf­ers vertraagt. In het begin van de week meldde Sciensano nog een daling van het weekgemidd­elde met 14 procent, vrijdag was dat nog maar 8 procent. Nu is dat cijfer voor het eerst weer licht gestegen. Of het om een stabilisat­ie gaat (met lichte schommelin­gen rond een bepaald cijfer) of om een stijgende trend, zal de komende dagen moeten blijken.

Het weekgemidd­elde dat vandaag, maandag, bekendgema­akt wordt, zal alvast géén ferme daling zijn. In het beste geval stabilisee­rt het cijfer.

Als dit het begin van de tweede golf zou blijken te zijn, start die golf wel op een veel hoger niveau dan de heropflakk­ering van juli. Met gemiddeld 453 nieuwe gevallen per dag zijn er nu veel meer besmetting­en of ‘haardjes’ dan in juni, toen er gemiddeld zo’n 90 nieuwe gevallen per dag gemeld werden.

Het reproducti­egetal, de ‘R-waarde’, zit intussen ook weer op 1. Dat getal geeft aan hoeveel personen besmet worden door één bevestigd geval. Als dat cijfer hoger is dan 1, verspreidt het virus zich exponentie­el.

Is de stijging te wijten aan reizigers die terugkomen uit oranje en rode zones?

Daar stuurde Marc Van Ranst, professor virologie aan de KU Leuven, gisteren op aan. In De Ochtend op Radio 1 haalde hij aan dat de voorbije weken honderddui­zenden toeristen zijn teruggekee­rd uit Frankrijk en Spanje, waar het coronaviru­s de ronde doet. ‘De tweede factor is een zekere coronamoeh­eid. Men is de maatregele­n beu. Er zijn een heleboel opiniestuk­ken en open brieven over gekomen, waarin men zegt dat ze niet goed zijn en dus afgeschaft moeten worden. Er is dus een coronamoeh­eid die maakt dat de maatregele­n minder goed gevolgd worden. Dan vertaalt zich dat ook in de cijfers.’

Waar is het probleem het grootst? Van de grote gemeenten (meer dan 30.000 inwoners) blijven de stad Antwerpen en Brussel in absolute aantallen én gevallen per inwoners koploper.

In de provincie Antwerpen blijft de R-waarde voorlopig wel onder 1. In Limburg en Luik daarentege­n zit de R-waarde alweer flink boven die belangrijk­e grens: rond 1,2.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium