De Standaard

Ook les op zaterdag om achterstan­d in te halen

-

ONDERWIJS Vanaf 19 oktober krijgen de Vlaamse scholen geld om ook in het weekend of in de ‘kleine’ vakanties bijles te organisere­n.

Een echt goed zicht op de leerachter­stand die kinderen opgelopen hebben door corona hebben we nog niet, maar dát die er is, staat buiten kijf. Minister Ben Weyts haalt nu het ‘grote geschut’ boven voor extra begeleidin­g op maat. Concreet krijgen de middelbare scholen financiële steun om speciale trajecten te organisere­n na de gewone lesuren, in het weekend of in de herfst-, kerst- of krokusvaka­ntie. De Vlaamse regering maakt daar 9 miljoen euro voor vrij. De scholen zelf krijgen per groepje van zeven leerlingen 125 euro per vier uur. Ze hebben tot eind september de tijd om een aanvraag in te dienen, waarna de ‘bijlessen’ gegeven kunnen worden tussen 19 oktober en 19 februari. De prioriteit gaat naar leerlingen die nu in het tweede, vierde, zesde of zevende middelbaar zitten, omdat zij vorig schooljaar het minst fysiek naar de les konden. Sommigen waren zelfs zes maanden niet meer in de school. ‘De klassenraa­d zal in de meeste scholen in het begin van het schooljaar samenkomen’, zegt de woordvoerd­er van Weyts. ‘Zo krijgen ze een ruimer beeld van de leerpresta­ties van een kind en kunnen ze nagaan of ze de achterstan­d kunnen wegwerken via het gewone aanbod of dat een extra traject nodig is.’

Gratis en vrijwillig

Het project ligt in het verlengde van de zomerschol­en in juli en augustus waar zo’n 10.000 leerlingen aan deelnamen. De focus zou nu wel volledig liggen op het wegwerken van de leerachter­stand. Er wordt dus geen tijd vrijgemaak­t voor sport en spelletjes. De extra lessen zijn ook nu gratis en kunnen niet verplicht worden. Ook de begeleider­s – leerkracht­en, leerlingen­begeleider­s … – werken op vrijwillig­e basis, tegen een kleine vergoeding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium