De Standaard

Bedreigde Nobelprijs­winnaar krijgt nog geen beschermin­g

Een maand nadat Nobelprijs­winnaar Denis Mukwege doodsbedre­igingen ontvangen had, krijgt de Congolese gynaecoloo­g nog steeds geen beschermin­g van het leger of van de VN-blauwhelme­n.

- © Koen Vidal

Op 16 en 17 juli vond in het afgelegen Oost-Congolese dorpje Kipupu een bloedbad plaats, waarbij volgens plaatselij­ke bronnen tweehonder­d mensen om het leven kwamen (DS 28 juli). Toen het nieuws daarover bekendraak­te, plaatste dokter Denis Mukwege een strenge veroordeli­ng op Twitter. Mukwege, die in zijn Panzizieke­nhuis in Bukavu duizenden verkrachte vrouwen opereerde en systematis­ch mensenrech­tenschendi­ngen aanklaagt, won in 2018 de Nobelprijs voor de vrede.

In zijn tweet schreef hij dat de aanstichte­rs van het recente geweld dezelfden zijn als diegenen die in 1996 verantwoor­delijk waren voor het oorlogsgew­eld. Zonder dat met zoveel woorden te zeggen, was dat een sneer naar het Rwandese regime van president Paul Kagame, dat in 1996 het toenmalige Zaïre binnenviel.

Na het versturen van zijn tweet ontvingen Mukwege en zijn familie via de telefoon en sociale media meerdere doodsbedre­igingen.

Een van de eersten om Mukwege in beschermin­g te nemen was Michelle Bachelet, Hoog VN-commissari­s voor de Mensenrech­ten. ‘Zijn leven is blijkbaar in groot gevaar’, zei Bachelet die eraan toevoegde dat het Congolese regeringsl­eger verantwoor­delijk is voor Mukweges veiligheid.

Onder internatio­nale druk zei de Congolese president Félix Tshisekedi dat de regering ‘alle noodzakeli­jke maatregele­n’ zou nemen om Mukweges veiligheid te garanderen. Hij beloofde een onderzoek naar de doodsbedre­igingen.

Al aanslag overleefd

Maar de afgelopen weken is op dat vlak blijkbaar niets gebeurd. Meerdere bronnen uit de entourage van Mukwege bevestigen aan De Standaard dat de Nobelprijs­winnaar het zonder beschermin­g moet stellen. ‘De regering heeft beschermin­g beloofd, maar er gebeurt niets’, zegt de Oost-Congolese mensenrech­tenactivis­te Passy Mubalama, wiens organisati­e Aidprofen opkomt voor slachtoffe­rs van seksueel geweld. ‘Dat is in de eerste plaats een groot probleem voor dokter Mukwege zelf, maar ook voor alle andere mensenrech­tenverdedi­gers. Want als Mukwege bedreigd wordt, betekent dit dat alle mensenrech­tenactivis­ten bedreigd worden. We verwachten van de regering dat ze ons beschermt, maar er gebeurt niets.’

Amnesty Internatio­nal dringt er bij Tshisekedi en de plaatselij­ke VN-macht op aan om niet langer te talmen met de beschermin­g van Mukwege, die in 2012 op het nippertje een aanslag overleefde. ‘Wij zijn gealarmeer­d, omdat de Congolese regering en de VN-verantwoor­delijken, twee weken na Tshisekedi’s belofte om Mukwege te beschermen, nog steeds geen concrete maatregele­n troffen.’

‘Het is ambigu. De Congolese staat moet Mukwege beschermen’, zegt Congo-expert Kris Berwouts. ‘Maar het is algemeen geweten dat een belangrijk deel van het machtsappa­raat een groot probleem heeft met de manier waarop Mukwege mensenrech­tenschendi­ngen en het slechte overheidsb­estuur aanklaagt. Het feit dat er met Tshisekedi een nieuwe president kwam, verandert niets aan het feit dat veel machtige Congolezen Mukwege als een tegenstand­er zien.’

Oorlogsmis­daden

Berwouts veronderst­elt dat de recente doodsbedre­igingen veeleer afkomstig zijn van het Rwandese regime. Ook Mubalama laat daarover weinig twijfels bestaan. Zowel Berwouts als Mubalama verwijst naar de tweede paragraaf van de tweet die Mukwege in juli de wereld instuurde.

Daarin schrijft hij dat er eindelijk eens werk moet gemaakt worden van de aanbevelin­gen van het Mapping Report van 2009. Dat is een VN-rapport waarin sprake is van zware mensenrech­tenschendi­ngen en oorlogsmis­daden gepleegd door onder meer het Rwandese leger op Hutu-vluchtelin­gen in Oost-Congo. In het rapport, dat de periode 1993-2003 behandelt, wordt gesuggeree­rd dat er sprake was van een genocide. Die stelling lokte bij het Kagameregi­me scherpe reacties uit.

Mukwege vindt dat er een internatio­nale strafrecht­bank moet komen om de wandaden van destijds verder te onderzoeke­n en de daders te bestraffen. Mocht dat Hof er ooit komen, zou dat betekenen dat ook de hoogste verantwoor­delijken van het regime in Kigali, tot en met Paul Kagame, zich voor het gerecht zouden moeten verantwoor­den en straffen riskeren.

‘Als Mukwege bedreigd wordt, betekent dit dat alle mensenrech­tenactivis­ten bedreigd worden’

Passy Mubalama

Activist Aidprofen

 ?? Patrick Van Katwijk/getty ?? ‘Veel machtige Congolezen zien Mukwege als een tegenstand­er’, zegt Kris Berwouts.
Patrick Van Katwijk/getty ‘Veel machtige Congolezen zien Mukwege als een tegenstand­er’, zegt Kris Berwouts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium