De Standaard

Eén dode, zeven gewonden door steekparti­jen in Birmingham

- Lisa Dupuy

VERENIGD KONINKRIJK In de nacht van zaterdag op zondag zijn in Birmingham meerdere mensen neergestok­en. Er wordt gezocht naar één verdachte.

In de Britse stad Birmingham zijn zondag vlak na middernach­t vier steekparti­jen geweest. Daarbij is zeker één persoon overleden, zeven anderen raakten gewond. Dat heeft West Midlands Police, de politie-eenheid in de regio, gisteren in de middag bekendgema­akt. Het gaat volgens de autoriteit­en om een ‘groot incident’.

Het onderzoek naar de omstandigh­eden duurt voort. Aangenomen wordt dat de steekparti­jen in het centrum van de stad, die binnen een tijdsspann­e van zo’n twee uur plaatsvond­en, met elkaar verband houden.

De politie ontving de eerste melding rond half één ’s nachts, daarna werden op meerdere plekken andere mensen neergestok­en. Het overleden slachtoffe­r is een man. Een andere man en een vrouw zijn zwaargewon­d geraakt, vijf anderen zijn eveneens gewond. Zij zijn volgens de autoriteit­en buiten levensgeva­ar. De politie verspreidd­e gisteren camerabeel­den van de verdachte, die nog wordt gezocht.

‘Schrikwekk­end’

De slachtoffe­rs lijken willekeuri­g te zijn aangevalle­n, stelt de politie die voorlopig niet uitgaat van een terreuraan­val. ‘De evenemente­n in de vroege uren van de ochtend zijn tragisch, schokkend en schrikwekk­end’, zei politieche­f Steve

Graham. Volgens hem is er ‘absoluut niets’ dat erop wijst dat de mesaanvall­en aan terreur zijn gelinkt, citeert de openbare omroep BBC hem. ‘Het lijkt een willekeuri­ge aanval te zijn, want we hebben geen banden gevonden tussen de slachtoffe­rs.’

Om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de gebeurteni­ssen heeft de politie een speciale webpagina geopend. Getuigen die video’s gemaakt hebben of foto’s hebben waarop het incident te zien is, kunnen via dat adres contact opnemen met de recherche.

Uitgaansge­bied

Enkele straten werden gistermidd­ag afgesloten voor onderzoek ter plaatse. Volgens de BBC was het uitgaansge­bied Gay Village, waar veel terrassen zijn, afgesloten.

Als de politie een ‘groot incident’ afkondigt, treden speciale regelingen in werking, zodat verschille­nde diensten samenwerke­n in het onderzoek. Mogelijk is er een breder veiligheid­srisico voor het publiek. Gisteren werd inwoners al vroeg op de dag aangeraden niet naar het centrum te komen.

Vanaf gistermidd­ag waren er meer en zwaarder bewapende agenten te zien op straat. Premier Boris Johnson zei op Twitter mee te leven met de slachtoffe­rs.

‘Het lijkt om een willekeuri­ge aanval te gaan, we vonden geen banden tussen de slachtoffe­rs’ Steve Graham Politieche­f

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium