De Standaard

‘Risico op confrontat­ie tussen Turkije en Griekenlan­d groter dan ooit’ ANALYSE

Het conflict tussen Athene en Istanbul over gas en grenzen in het oosten van de Middelland­se Zee escaleert snel. Het risico op een militair conflict tussen beide Navo-landen is reëel. ‘De kleinste vonk kan leiden tot een catastrofe.’

- Toon Beemsterbo­er ©

Griekenlan­d stelt zich, verwijzend naar het zeerecht, onwrikbaar op, en verlangt Europese sancties tegen Turkije wegens zijn gasboringe­n in betwiste wateren. Maar Europa is verdeeld: Frankrijk dringt aan op een harde aanpak van de Turken, Duitsland werpt zich juist op als bemiddelaa­r.

Twee weken geleden kwamen gevechtsvl­iegtuigen uit Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten aan in Griekenlan­d voor een militaire oefening vanaf een marinebasi­s op Kreta. Ook Italiaanse en Cypriotisc­he troepen namen deel. Het doel van de oefening was Turkije af te houden van nieuwe gasboringe­n. Ankara stuurde onlangs een onderzoeks­schip ten zuiden van het Griekse eiland Kastellori­zo voor proefborin­gen, beschermd door Turkse marinesche­pen.

Ondertusse­n kondigde Ankara zijn eigen marineoefe­ningen aan in het oosten van de Middelland­se Zee, en opmerkelij­k genoeg ook een Russische oefening. Ankara staat internatio­naal geïsoleerd, maar stelt zich assertief op. Het voelt zich gesterkt door zijn grote, moderne marine van zestien fregatten en twaalf onderzeeër­s, deels van eigen makelij.

Verborgen dreigement

Er doken ook foto’s op van Griekse militairen op de boot naar het eilandje Kastellori­zo, twee kilometer van de Turkse kust. Turkije was woedend en eiste dat Griekenlan­d zijn troepen direct zou terugtrekk­en. Hun aanwezighe­id zou een schending zijn van een verdrag uit 1947, dat de Griekse soevereini­teit over Kastellori­zo regelde en het eilandje een gedemilita­riseerde status gaf.

Dit volgde op de bemiddelin­gspoging van de Duitse minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas, die Athene en Ankara bezocht. Hij zei dat beide zijden bereid zijn te praten, maar keerde zonder beloftes terug naar Berlijn. Hij waarschuwt voor verdere escalatie. ‘De kleinste vonk kan leiden tot een catastrofe.’

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis kondigde erna aan dat hij de Griekse territoria­le wateren aan de westkust binnenkort uitbreidt van zes naar twaalf zeemijl.

Dat werd in Turkije opgevat als een verdekt dreigement: we kunnen dit ook in de Egeïsche Zee doen. Dat zou voor Ankara een reden voor oorlog zijn, stelde de Turkse vicepresid­ent Fuat Oktay. Hij dreigde impliciet met de bezetting van Griekse eilandjes voor de Turkse kust.

Het besluit van Mitsotakis vloeit voort uit het akkoord dat Griekenlan­d onlangs sloot met Italië

over zijn maritieme grenzen. Na vijftien jaar onderhande­len sloot Griekenlan­d onlangs al een soortgelij­k akkoord met Egypte. Daarop trok Turkije zich terug uit de gesprekken met Griekenlan­d over de afbakening van hun zones. Want de Griekse akkoorden doorkruise­n het maritieme akkoord dat Turkije in december sloot met de Libische regering in Tripoli.

Deze vergaande claims laten weinig ruimte voor gesprekken of compromiss­en, omdat de claims elkaar overlappen en beide zijden zich onverzette­lijk opstellen. Athene is overtuigd van zijn gelijk door het zeerechtve­rdrag, en gelooft niet dat Europa de kant van Turkije zal kiezen als het erop aankomt. Maar president Recep Tayyip Erdogan stelt zich even onwrikbaar op, zeker na een gasvondst in de Zwarte Zee.

Vluchtelin­gencrisis

Tasos Chatzivasi­leiou, buitenland­woordvoerd­er van de regerende, conservati­eve partij Nea Demokratia in het Griekse parlement, ziet overeenkom­sten met de crisis aan de Grieks-Turkse grens begin dit jaar, toen Turkije duizenden migranten naar de Griekse grens stuurde om extra financiële steun van de EU af te dwingen. ‘Mitsotakis heeft een eind gemaakt aan deze absurde situatie door de Europese grenzen te beschermen en geen migranten meer binnen te laten. Dat maakte Erdogan razend. De Turkse provocatie­s namen toe. Europa gaf materiële en morele steun. Dankzij de succesvoll­e beschermin­g van onze grenzen lijkt Europa de ernst van de situatie in te zien.’

Berlijn stelt zich toeschiete­lijker op dan Frankrijk jegens Turkije, ook om een nieuwe vluchtelin­gencrisis te voorkomen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron respecteer­t

‘Het echte doel van Ankara is een militair incident uitlokken, waarvan Athene zal worden beschuldig­d'

Tasos Chatzivasi­leiou

Griekse buitenland­woordvoerd­er

Turkije alleen daden, geen woorden. Tijdens de top van Europese regeringsl­eiders op 24 september valt er mogelijk een besluit over sancties. Turkije heeft al gewaarschu­wd dat die de situatie alleen maar zouden verergeren.

Over het risico op een confrontat­ie zegt Chatzivasi­leiou: ‘Eerst leek het meer een show voor Erdogans binnenland­se propaganda. Maar door de provocatie­s en retoriek van een “groter en sterker Turkije”, is een dialoog erg moeilijk en het risico van een confrontat­ie groter dan ooit. De intentie van Ankara om te de-escaleren is een voorwendse­l. Het echte doel is een militair incident uit te lokken, waarvan Athene zal worden beschuldig­d. Hoog tijd dat Europa ons bijstaat.’

 ?? Abaca ?? Ankara voelt zich gesterkt door zijn grote, moderne marine van zestien fregatten. De Barbaros-schepen zijn deels van Turkse makelij.
Abaca Ankara voelt zich gesterkt door zijn grote, moderne marine van zestien fregatten. De Barbaros-schepen zijn deels van Turkse makelij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium