De Standaard

‘Pas als je de claxons hoort, voel je of het klikte’ RECENSIE

Koen De Graeve en Tom Vermeir geven de theaterhit ‘Locke’ een tweede leven als driveinvoo­rstelling.

-

Wanneer een autorit naar het theater langs vuilnisbel­ten voert, weet een mens dat er iets speciaals staat te gebeuren. Het Gentse haventerre­in waar Koen De Graeve en Tom Vermeir in september Locke spelen, is een desolaat maar fascineren­d decor. Aan de zijkanten roteren windmolens, op de grond zijn parkeerple­kken afgelijnd, alleen het grote scherm en de in containers verscholen band verraden een voorstelli­ng. ‘Dit is geen amfitheate­r’, grappen twee toeschouwe­rs tegen elkaar.

Drive-intheater in coronatijd­en is al bij aanvang een belevenis. Aan de inkom van het terrein wacht een autofile tot elke passagier zijn hoofdtelef­oon heeft gekregen. Daarna krijgen de wagens hun vak toegewezen, en de vijftig moedige fietsers en voetganger­s een stoeltje vooraan. Een foyer is er niet, maar velen hebben hun eigen wijnfles of picknickma­nd meegebrach­t en ook Compagnie Cecilia verkoopt snackzakke­n met pilsjes en tapas. ‘Kan iedereen mij goed verstaan? Knipper even met de lichten’, vraagt Koen De Graeve zodra iedereen geparkeerd staat. Daarna zijn de blauwe lichtjes van de hoofdtelef­oons het enige in dit wagenpark wat herinnert aan een menselijke aanwezighe­id.

Gouden match

Avontuurli­jk is het allemaal wel, maar pas als je het verhaal van Locke kent, besef je waarom deze vorm als gegoten past. Het theaterstu­k gaat terug op de gelijknami­ge roadmovie van Steven Knight uit 2013. Daarin kijk je non-stop naar Ivan Locke (Tom Hardy), die via telefoontj­es tijdens een dolle autorit de wereld om hem heen voor instorten probeert te behoeden. Terwijl een eenmalige verovering in het ziekenhuis aan het bevallen is van zijn buitenecht­elijk kind, moet hij zijn vrouw van die misstap inlichten én een betonstort voor miljarden euro’s in goede banen leiden. Alles in één auto.

Ook in de theaterbew­erking van regisseur Yahya Terryn, die in december in première ging, ontsnap je geen moment uit die claustrofo­bische setting. Elke avond tossen Koen De Graeve en Tom Vermeir om wie de hoofdrol en wie de elf bijrollen voor zijn rekening neemt. Als kijker zie je op het projecties­cherm alleen Ivan Locke (in dit geval Vermeir), die je louter met stem en mimiek moet meenemen in zijn beklemmend­e wereld achter het autostuur. De Graeve – meestal onzichtbaa­r – biedt hem via de telefoon tegenwerk in allerlei karikatura­le accentjes.

In de eerste plaats is Locke dus een luisterspe­l, gedragen door enkel stemmen en de bloedstoll­ende soundtrack van een vierkoppig­e band, met daarin ook The Van Jets-frontman Johannes Verschaeve. Net daarom is de voorstelli­ng goed bestand tegen de visuele beperking van deze drive-informule, waarbij je over de auto’s heen slechts gedeelteli­jk het scherm ziet. Com

 ?? Kvde ?? ‘Locke’ is in de eerste plaats een luisterspe­l.
Kvde ‘Locke’ is in de eerste plaats een luisterspe­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium