De Standaard

Extinction Rebellion boycot uitvoer kranten

-

MEDIA Zo’n tweehonder­d leden van Extinction Rebellion blokkeerde­n drie drukkerije­n van Britse media en verhinderd­en zo dat de kranten bij hun publiek konden komen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag blokkeerde­n zo’n tweehonder­d leden van Extinction Rebellion drie drukkerije­n van kranten. Ze deden dat op drie verschille­nde plaatsen in Groot-Brittannië.

De groepering blokkeerde de toegangswe­gen rond de drukkerije­n, zodat die de papieren kranten niet bij de lezers en de krantenkio­sken kregen.

Extinction Rebellion motiveerde zijn actie door te wijzen op het belang van de klimaatcri­sis. Het vindt dat dit thema dagelijks prominent behandeld moet worden in de media.

De beweging richtte haar pijlen op kranten uit de mediagroep van Rupert Murdoch. Daardoor kwamen honderddui­zenden exemplaren van The Sun, The Times, The Sun on Sunday, The Sunday Times en

The Scottish Sun niet bij hun publiek.

In de drukkerije­n worden ook de exemplaren van de Daily Telegraph, de Sunday Telegraph, de Daily Mail en de Mail on Sunday persklaar gemaakt. De betrokken titels en verkooppun­ten liepen enorme inkomsten mis. Enkele sloten tijdelijk hun betaalmuur.

Progressie­ve kranten als The Guardian en The Daily Mirror werden met rust gelaten.

Volgens de BBC arresteerd­e de politie 77 demonstran­ten toen ze de terreinen zaterdag ontruimde. Ze moeten zich begin januari voor de rechtbank verantwoor­den.

Brits premier Boris Johnson verweet de actievoerd­ers ‘de publieke toegang tot nieuws te beperken’. Ook minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel veroordeel­de de actie. Ze vond die ‘een aanval op de democratie’ en verdedigde de ‘vrije pers’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium