De Standaard

Nigel Williams keert terug naar waar het begon

Hij had zich voorgenome­n RECENSIE COMEDY niets meer ernstig te nemen, maar Nigel Williams blijft wie hij is: een kritische burger die z’n gedacht zegt.

- Karel Michiels

In zijn laatste show voor corona maakte Nigel Williams nog een grap over Japanse toeristen met een mondkapje. Bij zijn terugkeer op het podium afgelopen weekend wees hij een man en een vrouw op de eerste rij terecht omdat ze geen masker droegen. Wie verwachtte dat de comedian zou spotten met de coronamaat­regelen, kwam bedrogen uit.

En toch zat hij met zijn neus op de actualitei­t. Black Lives Matter, politiegew­eld, de war on drugs, de politiek, Hitlergroe­ten in Charleroi en De ideale wereld: ondanks de pandemie is er het voorbije halfjaar toch weer genoeg gebeurd om Williams uit zijn kot te lokken. Ook al beweert hij niks meer ernstig te nemen, hoe zou hij als volbloed standupcom­edian zijn mond kunnen houden over Conner Rousseau, Els Ampe of Dries Van Langenhove? Zeker sinds hij in een boek heeft gelezen hoe de nazi’s aan de macht kwamen omdat de mensen niet meer geïnteress­eerd waren in de politiek. Die parallel wil Williams als kritische, geëngageer­de burger niet onbenoemd laten. Hij doet dat in zijn typische rauwe, grotendeel­s geïmprovis­eerde stijl, hoewel hij zaterdag wel een paar steekkaart­en bij had met thema’s, en een handvol gemakkelij­ke oneliners om de lach op te krikken.

Met deze show keert de comedian terug naar de plaats waar hij in 1998 zijn theaterdeb­uut maakte, in het gezelschap van onder anderen Bert Kruismans en Raf Coppens. Het Fakkelthea­ter, tot vreugde van Williams nog altijd een onafhankel­ijke, niet gesubsidie­erde organisati­e, stelt de drie zaaltjes tot eind september gratis ter beschikkin­g van profession­ele artiesten, onder het motto ‘Een hart voor theatermak­ers in hartje Antwerpen’. In de Zwarte Zaal zaten zaterdag 90 mensen (redelijk dicht) bij elkaar, ongeveer twee derde van de capaciteit, die allemaal 15 euro hadden betaald. Rijk zul je er niet van worden, maar de meeste comedians zouden er meteen voor tekenen.

Wie verwacht had dat de comedian met de coronamaat­regelen zou spotten, kwam bedrogen uit

Als voorprogra­mma liet Williams zijn Brusselse collega Géry La Boule opdraven, een sympathiek­e maar redelijk onbehouwen figuur met een hanenkam die op een blauwe maandag nog filosofie heeft gestudeerd. Descartes inspireerd­e hem tot de beste grap die ik ooit hoorde over de Antwerpena­ars, ook al werd ze in plat Brussels verteld. Net als zijn beschermhe­er bracht deze man ons terug naar de essentie van stand-upcomedy: iemand met een microfoon die ‘zijn gedacht’ zegt, liefst grappig, over de wereld rond hem. Klinkt het niet, dan botst het maar.

 ?? Filip Van Roe ?? Nigel Williams: rauw als vanouds.
Filip Van Roe Nigel Williams: rauw als vanouds.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium