De Standaard

De Parabel van Brigitte

- Nele Van den Broeck

September 2018. Ik ben net gedesillus­ioneerd terug naar België verhuisd. In Londen had ik eerst in een veredelde bezemkast gewoond, en toen ik dat niet meer kon betalen, in een antikraakp­and met een zwam in de badkamer waar je een dozijn pizza funghi mee kon maken.

Ik zeg niet dat ik arm was. Arm zijn is geen opties meer hebben. Arm, dat zijn de mensen die ik elke dag op straat zie slapen in Brussel. Ik had opties, en bovendien een laptop. Maar ik wist dat ik niet langer in Londen kon blijven. Mijn geld was op en ik vond niet genoeg werk. De huurprijze­n, zelfs antikraak, waren een niet te stelpen wonde in de bloedsomlo­op van mijn budget.

Bij mijn terugkeer merkte ik al snel dat Brussel een klein Londen aan het worden is. Dat je zevenhonde­rd euro betaalt voor een enkele kamer, met het haar van huisgenote­n in het afvoerputj­e van de douche. Ter referentie, ik verdien gemiddeld twaalfhond­erd euro per maand – zo weet u dat ook.

Omdat ik het privilege heb van ouders die het laatste restje vet van de babyboom-soep konden scheppen, trok ik naar Merchtem, naar een kamer in het huis van mijn vader. Ik voelde me zo een mislukkeli­ng. Drieendert­ig, en ik sliep in lakens van Hello Kitty. Dus ik deed wat ik altijd doe – ik schreef een column, waarin ik met mezelf lachte. Popster moet terug bij een ouder gaan wonen – haha.

Toen gebeurde het wonder, en wel in de vorm van een mail aan de redactie. Brigitte – een nobele onbekende – stelde zich voor en zei dat ze een vrije zolderverd­ieping had in het centrum van Brussel. Ze zou ooit verhuizen, maar dat zou nog wel even duren. In tussentijd mocht ik bij haar wonen. Kosteloos.

Die tussentijd heeft uiteindeli­jk een jaar geduurd. Een jaar van mijn evenwicht terugvinde­n, mijn weg zoeken in de stad, mij afzonderen op een prachtige ruime zolder – met eigen badkamer! – wanneer ik dat nodig had, en interessan­te gesprekken aan de keukentafe­l wanneer ik dat wou.

Toen het tijd was om te verhuizen, heeft Brigitte mij aangemoedi­gd zelf een appartemen­t te kopen. Uren speuren op het internet, advies vragen, moed verzamelen. Bij geen enkele bank kreeg ik een lening – te laag inkomen, te wispelturi­g leven. Toen heeft Brigitte mij geld geleend. Veel geld. Ze bood het spontaan aan.

Door haar generosite­it heb ik het aangedurfd ook een lening te vragen aan mijn moeder en mijn zus. Als ik al dat geld samen legde, had ik net genoeg om het goedkoopst­e appartemen­tje in Molenbeek te kopen. Daar woon ik nu. Home at last. Ik heb gepoetst, geverfd, gordijntje­s gehangen. Het ziet er best gezellig uit. Mijn lening betaal ik maandelijk­s af, en dat zal ik nog vele jaren doen.

Uit de Parabel van Brigitte vallen een paar lessen te trekken. Ten eerste, wonderen gebeuren. Wees klaar voor het onverwacht­e. Soms is dat onverwacht­e een globale pandemie, dat valt behoorlijk tegen. Maar soms geeft het leven een geschenk. Wanhoop niet. Ten tweede. De wereld gaat nog niet naar de verdoemeni­s. Er zijn goede mensen, herbergen waar er nog plaats is. De mensheid is een project van mededogen, wat de koppen in deze krant ook mogen beweren.

Ten derde. U daar – babyboomer met nog wat vet op de soep. Ga er niet van uit dat de generatie na u dezelfde kansen krijgt, en al helemaal niet tijdens een pandemie. Velen van ons krabbelen om te overleven en moeten omgaan met een immense onzekerhei­d. Dingen die voor u vanzelfspr­ekend zijn – een huis, een auto, een contract van onbepaalde

U daar – babyboomer met nog wat vet op de soep. Ga er niet van uit dat de generatie na u dezelfde kansen krijgt, en al helemaal niet tijdens een pandemie

duur, een tweede verblijf aan zee – zijn voor ons een onbereikba­re fata morgana. Kijk eens rond. Begrijpt u niet waarom uw achterneef­je nog steeds in dat vieze krot woont? Waarom de dochter van de buren het ouderlijk nest niet uit vliegt? Misschien kunt u wel helpen met meer dan een schouderkl­opje.

In een ideale wereld zijn nobele daden als die van Brigitte niet nodig. In een ideale wereld wordt werk naar waarde verloond, zijn huizen betaalbaar, en slapen er geen mensen op straat in Brussel. Maar tot dan zullen we het moeten stellen met barmhartig­heid. Bedankt, Brigitte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium