De Standaard

De pater familias orakelt als weleer

- © Valerie Droeven

Alles komt terug. Maar dan ook écht alles. In die mate zelfs dat een groot deel van wat er dezer dagen te zien is op Vlaamse zenders, niet vers uit het brein van creatieve tv-makers ontsproten is, maar gewoon van de zolder gehaald. Reboots van oude programma’s tieren welig op televisie. Jaja, we weten ook wel dat nostalgie een ding is. Maar terwijl er decennia zijn geweest waarin televisiem­akers stonden te trappelen om te vernieuwen, neemt het herkauwen van oude succesform­ules intussen ongegeneer­d de overhand.

En kijk, daar zijn zelfs de Planckaert­s weer. Voor wie de nillies in een coma doorbracht: dat is, na de Pfaffs, de bekendste tvclan van Vlaanderen. Centrale figuur is de voormalige wielrenner Eddy Planckaert, een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Een man ook die zijn dochter liever op haar zestiende zwanger zag worden dan dat hij haar toeliet voorbehoed­smiddelen te gebruiken. Het zag er elf jaar geleden, toen VTM de realitysoa­p na liefst twáálf seizoenen stopzette, nochtans naar uit dat het Planckaert-verhaal uitverteld was. De familie die zich na een faillissem­ent in de Ardennen gevestigd had, was weer recht gekrabbeld. De eerste kleinkinde­ren lagen in hun wiegjes te huilen, ze kondigden veranderin­g aan.

Twaalf jaar later mag in de wereld alles anders zijn, de Planckaert­s staan nog altijd voor exact dezelfde knusse en warme familiewaa­rden. Ze spreken nog even West-Vlaams, ze worden nog altijd omringd door dezelfde mistige Ardense weides. Ze werken nog altijd met hun handen en rijden nog altijd rond met landbouwvo­ertuigen – al vertrekt Eddy nu wel in een Porsche naar Frankrijk. Daar wil hij namelijk een kasteel gaan verbouwen tot een B&B. En de hele familie doet/moet mee. Toegegeven, hun back to the roots-levensstij­l is, zeker in deze vreemde coronatijd­en, erg prikkelend. Het is er een met tienerdoch­ters die aan de piano odes zingen aan hun moeder, met lange familietaf­els en jolige kampvuren, waarbij de pater familias – intussen in de herfst van zijn leven – over de toekomst orakelt alsof er camera’s bij staan.

Toch blijft dit een mooi gefilmde, pseudopoët­ische rip-off van het Nederlands­e format Ik vertrek (ook zo oud als de straat) bevolkt door een tv-clan die is wat ze was. Misschien brengt de tweede aflevering meer diepgang en misschien zijn we strenger omdat de verwachtin­gen op zondagavon­d hoog liggen, maar na deze eerste kregen we vooral de indruk dat tv-bonzen hun eigen medium ten grave aan het dragen zijn. Want hun wereld dendert voort. En zij keren op hun stappen terug.

Twaalf jaar later mag in de wereld alles anders zijn, de Planckaert­s staan nog altijd voor exact dezelfde knusse en warme familiewaa­rden als toen

 ?? Vtm ?? De Planckaert­s: een tv-clan die is wat ze was.
Vtm De Planckaert­s: een tv-clan die is wat ze was.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium