De Standaard

Moskou wast handen in onschuld rond Navalni

De advocaat van Aleksej Navalni wil dat Rusland de aanslag met zenuwgif op de oppositiel­eider onderzoekt – tevergeefs tot nu toe.

- © Steven Derix

Jurist Vjatsjesla­v Gimadi is nog maar net aan het pleiten of hij wordt al onderbroke­n door de geïrriteer­de rechter.

‘Waar heeft u het over?’

Gimadi heeft net verteld dat sinds zijn aangifte van 20 augustus bekend is geworden dat Aleksej Navalni vergiftigd is met novitsjok: ‘Berlijn laat weten dat ...’

‘Dit staat niet in uw klaagschri­ft!’, zegt de rechter boos. ‘Laten we het houden bij wat dáár in staat.’

De zitting in de rechtbank van de Moskouse wijk Basmanny is nog maar net begonnen; twee weken en één dag nadat oppositiel­eider Aleksej Navalni onwel was geworden op een vlucht naar de Russische hoofdstad. Terwijl Navalni werd opgenomen in een ziekenhuis in Omsk, deed zijn advocaat Gimadi aangifte van moord en een aanslag op een publieke figuur. Het Russische Openbaar Ministerie had binnen drie dagen een beslissing moeten nemen over de aangifte. Maar Gimadi heeft al vijftien dagen niets gehoord.

Op 22 augustus, bijna 48 uur nadat Navalni was opgenomen in het ziekenhuis van Omsk, gaven de Russische artsen toestemmin­g tot evacuatie naar het Charitézie­kenhuis in Berlijn. Specialist­en van de Duitse Bundeswehr hebben inmiddels stalen onderzocht. Daaruit blijkt volgens bondskanse­lier Angela Merkel dat Navalni vergiftigd is met een zenuwgif uit de ‘novitsjok-groep’.

Novitsjok op waterfles

Het weekblad Der Spiegel publiceerd­e nieuwe details over de aanslag. Het chemische wapen is aangetroff­en in Navalni’s bloed, urine en in huidmonste­rs die bij hem zijn genomen. Verder zijn er sporen van novitsjok aangetroff­en op een waterfles die Navalni bij zich had – de oppositiel­eider doet aan hardlopen. De Duitse onderzoeke­rs gaan er niet van uit dat het gif in het water zat, maar dat Navalni de fles heeft besmet, nadat hij was vergiftigd.

Het ziekenhuis in Omsk houdt ondertusse­n vol geen enkele giftige stof te hebben aangetroff­en gedurende de bijna twee dagen dat ze Navalni hebben onderzocht. Volgens het ziekenhuis is de politicus in een coma geraakt als gevolg van een plotseling­e daling van zijn bloedsuike­rspiegel. Toxicoloog Aleksandr Sabajev liet vorige week vrijdag nog weten dat Navalni zichzelf een streng dieet had opgelegd – vandaar de coma.

Toen de Russische politicus Boris Nemtsov op de avond van 27 februari 2015 zes kogels in rug en achterhoof­d kreeg, stelde het ‘onderzoeks­comité’ van de Russische Federatie nog de volgende dag een onderzoek in. Hoewel de opdrachtge­ver nooit werd gevonden, werden vijf verdachten – allen Tsjetsjene­n – veroordeel­d voor de moord.

Maar ditmaal blijft het stil van de kant van de Russische opsporing. Dat terwijl het ‘onderzoeks­comité’ bij elke calamiteit standaard een strafrecht­elijk onderzoek begint – ook al zijn de omstandigh­eden van een incident nog niet opgehelder­d. Rusland onderzocht zelfs het neerschiet­en van MH17 – let wel, ‘door Oekraïense gevechtsvl­iegers’.

Volgens het ziekenhuis in Omsk is Navalni in een coma geraakt als gevolg van een plotseling­e daling van zijn bloedsuike­rspiegel

Nu heeft Moskou geen haast. Van een misdrijf is immers nog niets gebleken, liet zowel Poetins woordvoerd­er Dmitri Peskov als de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov weten. ‘Ons wordt verweten dat wij de zaak niet onderzoeke­n’, zei Lavrov. ‘Dat klopt niet. De politie begon meteen de feiten na te gaan. Zodra duidelijk is wat er is gebeurd, kan het strafrecht­elijk onderzoek beginnen.’

Die ‘feiten’ moeten wat het Kremlin betreft worden geleverd door Berlijn. Het Russische ministerie van Justitie heeft de Duitse autoriteit­en gevraagd om inzage in alle onderzoeks­resultaten. Een klassieke truc: in het MH17-dossier beklaagt Rusland zich er al jaren over dat het ‘niet betrokken wordt’ in het onderzoek.

Intussen gaan Russische politici in de aanval. ‘De situatie rond Navalni is een geplande actie tegen Rusland’, zei parlements­voorzitter Vjatsjesla­v Volodin vorige week donderdag. Nog dezelfde dag kreeg Moskou hulp uit onverwacht­e hoek: tijdens een ontmoeting met de Russische premier Michaïl Misjoestin in Minsk, zei de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenk­o dat zijn geheime diensten een telefoonge­sprek tussen Berlijn en Warschau hebben opgevangen: de vergiftigi­ng van Navalni is ‘in scène gezet’. Zelfs Misjoestin leek nogal verrast door die mededeling.

 ?? Belga ?? Advocaat Vjatsjesla­v Gimadi (r.) wacht op uitleg in de rechtbank in Basmanny.
Belga Advocaat Vjatsjesla­v Gimadi (r.) wacht op uitleg in de rechtbank in Basmanny.
 ?? Ap ?? Op 22 augustus kwam Navalni met dit vliegtuig aan op de Berlijnse luchthaven Tegel.
Ap Op 22 augustus kwam Navalni met dit vliegtuig aan op de Berlijnse luchthaven Tegel.
 ?? Reuters ?? In dit ziekenhuis in Omsk verbleef Navalni voor zijn repatriëri­ng naar Berlijn.
Reuters In dit ziekenhuis in Omsk verbleef Navalni voor zijn repatriëri­ng naar Berlijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium