De Standaard

Bijna driehonder­d arrestatie­s tijdens protesten in Hongkong

-

DEMOCRATIE De politie in Hongkong arresteerd­e gisteren 300 betogers die protesteer­den tegen de veiligheid­swet en het uitstel van de verkiezing­en.

Demonstran­ten zongen gisteren slogans als ‘bevrijd Hongkong’. Onder de nieuwe veiligheid­swet, die het onder meer strafbaar stelt om te streven naar afscheidin­g van China, zijn zulke uitlatinge­n verboden.

De politie stelde in een verklaring 298 demonstran­ten te hebben gearrestee­rd voor het bijwonen van een illegale bijeenkoms­t. Onder de arrestante­n zouden ook enkele prominente activisten zijn, zoals voormalig bestuurder van Hongkong Leung Kwok-hung en Figo Chan.

Normaal gezien hadden de parlements­verkiezing­en gisteren moeten doorgaan, maar ze werden uitgesteld, officieel vanwege de toename in het aantal coronabesm­ettingen.

Het besluit van bestuurder Carrie Lam om de verkiezing­en te verdagen was een tegenslag voor de demonstran­ten en de oppositie. Zij hadden gehoopt dat tijdens de parlements­verkiezing­en de onvrede kon worden omgezet in verkiezing­swinst.

Pas verkiezing­en eind 2021 De helft van de parlementa­riërs wordt gekozen tijdens de verkiezing­en, de andere helft wordt benoemd met meestal Pekinggezi­nde

kandidaten. De verkiezing­en staan nu gepland op 6 september 2021.

Na maanden van demonstrat­ies werd eind juni de veiligheid­swet aangenomen door het Permanent Comité van het Nationale Volkscongr­es, de top van het Chinese parlement. De wet geeft Peking een wapen in handen om de opstandige­n de kop in te drukken. Zo zijn met de wet separatism­e, het omverwerpe­n van de staat en terrorisme strafbaar geworden. Overtredin­gen

kunnen bestraft worden met maximaal een levenslang­e gevangenis­straf.

Het aannemen van de wet werd internatio­naal kritisch ontvangen. Zo veroordeel­de de Europese Unie de stap. De Verenigde Staten legden elf bestuurder­s van Hongkong en andere Chinese topfiguren sancties op. Sinds het begin van de protesten in maart 2019 werden bijna 10.000 mensen gearrestee­rd onder wie veel minderjari­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium