De Standaard

Het klimaatdil­emma van de ECB

-

De Europese Centrale Bank financiert mee de klimaatopw­arming. Die beschuldig­ing komt van de Franse ngo Reclaim Finance. Het is al de tweede maal dat deze organisati­e de ECB in het vizier neemt. In mei werd een gelijkaard­ige boodschap de wereld in gestuurd. Toen werd de bank ervan beschuldig­d steenkoolv­erbranding te stimuleren, ditmaal was het de financieri­ng van de gasindustr­ie die aangeklaag­d werd.

Doorn in het oog van de ngo is de manier waarop de ECB haar speciale pandemiepr­ogramma uitvoert. Na het uitbreken van de coronacris­is kondigde de bank aan om voor 1.470 miljard euro aan extra obligaties te zullen opkopen. Het grootste deel van dat geld gaat naar overheidso­bligaties, maar met een deel van het geld worden ook bedrijfsob­ligaties opgekocht. Het is een techniek om de rente te verlagen. Dat helpt om de economie vlot te laten draaien, en zo mogelijk sneller te doen groeien.

Wat Reclaim Finance aanklaagt, is dat de ECB bij het opkopen van die obligaties geen rekening houdt met klimaatove­rwegingen. De bank koopt zo breed mogelijk aan, en ze heeft van bijna alle grote Europese bedrijven wel obligaties in haar portefeuil­le. Dus ook van bedrijven als Total of Shell, die volop investeren in gasproject­en. En zelfs van ondernemin­gen die zich bezighoude­n met steenkool, zoals Fortum, de meerderhei­dsaandeelh­ouder van het energiebed­rijf dat onlangs in Duitsland nog een nieuwe steenkoolc­entrale in gebruik nam. Reclaim Finance heeft vastgestel­d dat de ECB aan 38 fossiele-brandstofb­edrijven geld heeft uitgeleend, waarvan 10 die zich met steenkool bezighoude­n en 11 die nieuwe gasproject­en aan het ontwikkele­n zijn. ‘Door die steun draagt de ECB aanzienlij­k bij aan de expansie van de gassector, waardoor de klimaatdoe­len in gevaar komen’, schrijft de ngo.

De bank is zich daarvan bewust. Voorzitter Christine Lagarde heeft al sinds haar aantreden gehamerd op het belang van een groen en duurzaam beleid. Het was haar bedoeling om daarover dit jaar een brede consultati­e te organisere­n in het kader van de strategisc­he herziening van het ECB-beleid. Maar de pandemie heeft roet in het eten gegooid: de herziening is met minstens een halfjaar vertraagd. De conclusies worden pas volgend jaar verwacht.

In hoeverre de bank tegemoet zal komen aan de verzuchtin­gen van klimaatact­ivisten, blijft afwachten. Het tegenargum­ent luidt dat de bank in dat geval aan politiek zou gaan doen. Maar het mandaat van de bank luidt dat het beleid dient bij te dragen tot ‘de doelstelli­ngen van de Unie’. Het tegengaan van de klimaatopw­arming is één van die doelstelli­ngen. Maar over de concrete aanpak laat Lagarde nog niet in haar kaarten kijken.

Dat is niet verwonderl­ijk, want hoe ver zou de ECB moeten gaan? Reclaim Finance eist dat er geen obligaties meer worden gekocht van bedrijven waarvan de activiteit­en niet in overeenste­mming zijn met het akkoord van Parijs. Ontwikkeli­ng van nieuwe olie- en gasvelden, zoals Total doet, zou een uitsluitin­gscriteriu­m moeten zijn, vindt de ngo. In afwachting heeft de ECB op haar website al wel erkend dat ‘bewustzijn voor aspecten rond het leefmilieu belangrijk zijn’.

De bank koopt zo breed mogelijk aan. Dus ook obligaties van bedrijven als Total of Shell

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium