De Standaard

Zakelijk en routineus kan ook voor Rode Duivels

Zonder Kevin De Bruyne en Eden Hazard won de nationale ploeg al bij al makkelijk in Kopenhagen. Tielemans en Carrasco deden de sterren vergeten, Denayer lijkt in staat Kompany op te volgen. Goed nieuws uit een overbodige landencomp­etitie.

- ©

Roberto Martínez benadrukte het in de voorbescho­uwing: Denemarken mocht niet onderschat worden. Na vier succesvoll­e jaren denk je bij dit soort uitspraken van de aimabele bondscoach al snel: bla, bla en bla. Hij zegt dit net zo goed over Hongarije, Griekenlan­d of Luxemburg. Ach ja, het getuigt van respect ten opzichte van de tegenstand­er, de man oogt vriendelij­k en ontspannen, maar je kan het ook afdoen als prietpraat. België staat al een poos op 1 op de wereldrang­lijst. Denemarken is nummer 16, als elfde Europees land. De hoogdagen van het Deense voetbal liggen achter ons, dat was in de jaren 80 en mondde onverwacht uit in een Europese titel in 1992. De hoogdagen van het Belgische interlandv­oetbal zijn nú. En ook al blijft voetbal een onvoorspel­bare sport: deze Rode Duivels moeten altijd winnen van deze Denen.

Enige voorbehoud was het ontbreken van de sterkhoude­rs bij de Belgen: Eden Hazard (op de bank, nog niet helemaal fit), Kevin De Bruyne (wilde de geboorte van zijn derde kind meemaken), Thibaut Courtois (onvoldoend­e getraind) en Vincent Kompany (gestopt met voetballen). Dat maakte Denemarken-België toch nog interessan­t.

Het zal Martínez plezieren dat net de invallers uitblonken zaterdag. Yannick Carrasco, normaal een vleugelspe­ler, deed het prima op de plek van Hazard, dartelend rond enige spits Romelu Lukaku. Youri Tielemans is op z'n 23ste een rijpe, zelfbewust­e voetballer geworden: zeer aanwezig en technisch sterk. Simon Mignolet is zonder meer een geschikte backup in doel. Jason Denayer moest bewijzen dat hij een waardige opvolger van Kompany kan worden: hij slaagde met onderschei­ding, scoorde zelfs.

Nog meer goed nieuws: Timothy Castagne is op rechts van hetzelfde niveau als Thomas Meunier. De drie centrale verdediger­s etaleerden het zelfvertro­uwen van een trio dat al jaren samenspeel­de. Ook het duo Witsel-Tielemans gaf de indruk dat ze van jongs af naast elkaar voetballen, terwijl ze alleen bij de Rode Duivels in hetzelfde shirt rondlopen. En Thorgan Hazard, die bij Borussia Dortmund

een rijtje hoger speelt, is een certitude geworden op de linkerflan­k. Werkt hard, verwaarloo­st zijn defensieve taken niet en duikt geregeld voorin op. Een doublure voor hem is er helaas niet, Carrasco was op die positie verdedigen­d te onbetrouwb­aar.

De 0–2 was verdiend, maar mag de tekortkomi­ngen niet maskeren. Het uitvoetbal­len verliep moeizaam, Lukaku was nagenoeg de hele wedstrijd onbereikba­ar en ook de andere aanvallers werden zelden in goeie omstandigh­eden aangespeel­d, mede dankzij de stevige Deense pressing. Dries Mertens was dan wel betrokken bij beide doelpunten, in het veldspel begint zijn leeftijd, 33, te wegen. Achterin werd gekozen voor de korte combinatie: daardoor nam Mignolet soms te veel risico. Dat leidde tot enkele gênante momenten.

De Rode Duivels wonnen zakelijk en routineus: dat moet kunnen, maar morgenavon­d tegen IJsland, nummer 39 in de wereld, mag het iets meer zijn.

Het is bijna misdadig dat de Uefa de Nations League laat plaatsvind­en tijdens deze coronacris­is

Dat deze interland überhaupt moest gespeeld worden, getuigt van misplaatst­e arrogantie van de organisere­nde Uefa. De Nations League is een artificiee­l gedrocht: een commerciël­e format, bedoeld om in onpare jaren een internatio­naal eindtoerno­oi op te zetten. Zenders betalen flink wat geld om de wedstrijde­n

 ?? Mads Claus Rasmussen/belga ?? Dries Mertens mag juichen: hij maakte het tweede doelpunt voor de Rode Duivels.
Mads Claus Rasmussen/belga Dries Mertens mag juichen: hij maakte het tweede doelpunt voor de Rode Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium