De Standaard

Gasly bezorgt Alpha Tauri-team delirium

Chaos en spektakel tijdens de Italiaanse grand prix in Monza, met een onverwacht­e winnaar. Pierre Gasly werd de eerste Franse GP-winnaar sinds Olivier Panis in 1996 in Monaco.

- Gert Vermersch

Pierre Gasly, Carlos Sainz, Lance Stroll: wie deze top drie vooraf op zijn pronostiek­briefje had ingevuld, mag ons tot het eind der dagen de winnende lottocijfe­rs influister­en. De zege van de 24-jarige Gasly was het resultaat van een bizarre samenloop van omstandigh­eden. De chaos begon met de opgave van staartrijd­er Kevin Magnussen. De Deen moest zijn bolide vlak voor de ingang van de pitstraat parkeren, een plek die de neutralisa­tie van de race vereiste. De ideale gelegenhei­d om een bandenwiss­el uit te voeren. Maar door de locatie van de gestrande wagen werd de ingang naar de pitstraat afgesloten. Mercedes besloot om leider Lewis Hamilton toch binnen te roepen, wat onvermijde­lijk tot een sanctie leidde. ‘Niemand van het team had dat tijdig opgemerkt, ik ook niet’, aldus Lewis Hamilton.

Laatste plaats

Na een herstart – de wedstrijd werd na een crash van Ferrari-rijder Leclerc ook even stilgelegd – moest Hamilton een stop&go van tien seconden afwerken. Hamilton negeerde immers twee waarschuwi­ngslichten aan de buitenkant van de laatste bocht. ‘Ik heb die lichten niet gezien’, gaf wereldkamp­ioen Hamilton eerlijk toe. ‘Gewoon omdat ik niet wist dat er daar zo’n signalisat­ie stond en ik op mijn dashboard aan het kijken was. Mijn schuld dus.’ De Brit viel terug naar de laatste plaats.

Omdat Mercedes-teammaat Bottas niet in het stuk voorkwam en Max Verstappen voortijdig de strijd moest staken, kregen voorin heel wat outsiders de kans van hun leven om voor het eerst een grand prix te winnen. Gasly bleek bij de herstart de handigste en hield nadien Carlos Sainz af.

Mirakel van Monza

De zege van Gasly doet onvermijde­lijk terugdenke­n aan het Mirakel van Monza uit 2008. Toen pakte een piepjonge Sebastian Vettel op een doornatte piste zijn eerste zege, rijdend voor hetzelfde team als Gasly nu. Sindsdien haalde de renstal – die tot vorig jaar Toro Rosso heette

– geen enkele overwinnin­g meer. ‘Ze gaven me als eerste een kans in de F1, bezorgden me mijn eerste podium en nu dus mijn eerste overwinnin­g’, stelde een overgelukk­ige Gasly. ‘De Italiaanse grand prix in Monza winnen voor een Italiaans

team: daar zijn toch geen woorden voor?’

Een jaar geleden zat Gasly nog in zak en as toen hij na een half seizoen bij Red Bull Racing aan de deur werd gezet. Niet goed genoeg, heette het. De degradatie naar het B-team van Toro Rosso was onvermijde­lijk. Bovendien verloor Gasly kort daarna ook nog goede vriend en F2-rijder Anthoine Hubert na een crash in Francorcha­mps. Maar Gasly rechtte de rug, reed eind 2019 naar een verrassend­e podiumplaa­ts in Brazilië en behaalde nu een eerste zege.

‘In Monza winnen voor een Italiaans team: daar zijn toch geen woorden voor’ Pierre Gasly

 ?? Mario Renzi/getty images ?? Pierre Gasly zorgde in Monza voor de eerste Franse F1-zege in 24 jaar.
Mario Renzi/getty images Pierre Gasly zorgde in Monza voor de eerste Franse F1-zege in 24 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium