De Standaard

Brandweer aangevalle­n met molotovcoc­ktails in Brusselse Marollen

De brandweer van Brussel is het voorbije weekend opnieuw het slachtoffe­r geworden van geweld. Er werden vier molotovcoc­ktails naar brandweerl­ieden gegooid toen ze zaterdagav­ond moesten uitrukken naar de Marollen. De brandweer dient een klacht in.

- © Dimitri Berlanger, Robin De Becker, Joost Van Lieffering­e

In de buurt van Nieuwland en de Wasserijst­raat eescaleerd­e de situatie zaterdag rond 21.30 uur nadat de politie was opgeroepen voor een incident waarbij een dertigtal jongeren de ruiten van een crèche had ingegooid.

Toen de politie ter plaatse kwam, staken de jongeren vuilnisbak­ken en een bestelwage­n in brand. De brandweer werd opgetromme­ld en toen de spuitgaste­n arriveerde­n, werden ze onder vuur genomen met vier brandbomme­n.

Blussen moeten uitstellen ‘De brandweer kon één van de autopompen in veiligheid brengen. In de andere brandweerw­agen waren onze mensen al uitgestapt toen er een brandbom in hun richting werd gegooid’, zegt brandweerw­oordvoerde­r Walter Derieuw. ‘Gelukkig raakte niemand gewond. Er is ook geen schade aan de interventi­evoertuige­n. Er werd gewacht op de politie om de omgeving te beveiligen alvorens over te gaan tot het blussen. De brandweerm­annen en -vrouwen waren danig onder de indruk van het gebeuren en werden intern opgevangen.’

Klacht indienen

De Algemene Directie van de brandweer zal een klacht indienen en zich, indien mogelijk, burgerlijk­e partij stellen. ‘Onze mensen op het terrein verwachten een krachtig signaal van de overheid om deze wetteloze individuen te identifice­ren en effectief te vervolgen. Het zou misschien opportuun zijn deze feiten te kwalificer­en als crimineel feit en eventueel vervolging­en in te stellen voor onder andere brandstich­ting bij nacht en in bende of voor poging tot doodslag. Als zou blijken dat het de bedoeling van de daders is om onze rechtsstaa­t te ontwrichte­n, is zelfs een kwalificat­ie als terreurdaa­d op zijn plaats’, luidt het.

Op 27 augustus werd de brandweer in Molenbeek ook al belaagd. Toen werden glazen flessen naar een brandweerw­agen gegooid.

Er werden geen aanhouding­en verricht, maar het Brusselse parket is wel een onderzoek begonnen. ‘Geweld op politie of brandweerm­ensen is een verzwarend­e omstandigh­eid,’ zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. ‘Voorlopig werd er niemand opgepakt, maar we hopen op basis van onder meer camerabeel­den de verdachten te identifice­ren.’

Ook vrijdag was het al onrustig in de buurt. Toen werden vier mensen opgepakt bij verschille­nde incidenten. De spanning in de Marollen loopt al een tijdje op. Volgens jongeren zou de politie te brutaal te werk gaan bij controles. Vorige zondagavon­d nog werden agenten onder vuur genomen met vuurwerk.

Daders vaak bekend

De stad Brussel dient eveneens een klacht in en zal zich ook burgerlijk­e partij stellen voor de schade aan de crèche. Burgemeest­er Philippe Close (PS) wil dat er hard wordt opgetreden. ‘Het is een minderheid die incidenten veroorzaak­t. Tegen hen moet er streng worden opgetreden. Negen op de tien keren vinden we de daders ook en ik hoop dat het gerecht hen vastberade­n aanpakt.’

De vakbonden hebben een stakingsaa­nzegging ingediend. Ze eisen actie tegen de ‘escalatie van geweld’.

 ?? Dbg ?? De crèche werd zwaar beschadigd. De stad Brussel zal zich hiervoor burgerlijk­e partij stellen.
Dbg De crèche werd zwaar beschadigd. De stad Brussel zal zich hiervoor burgerlijk­e partij stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium