De Standaard

Truckers opgejaagd door toename transmigra­nten

-

LANDEN/LEUVEN Truckers die rustpauzes nemen op de snelwegpar­king langs de E40 in Landen, worden door de federale wegpolitie doorgestuu­rd naar de parking in Heverlee. Ook in Borgworm mogen de vrachtwage­nbestuurde­rs tijdelijk ’s nachts niet blijven. Oorzaak: de forse toename van het aantal transmigra­nten.

Met dertig waren ze, de transmigra­nten die vorige week kat en muis speelden met de federale wegpolitie, privébewak­ers en agenten van de politiezon­e Getevallei op de parking langs de E40 in Landen richting Brussel. Hoeveel migranten er opgepakt werden? Nul. ‘Het is onbegonnen werk om ze te pakken te krijgen’, luidt het bij de federale politiepos­t in Bertem. ‘Ze gaan meteen op de loop als ze ons zien aankomen.’

Met groepjes van soms enkele tientallen vluchtelin­gen, hoofdzakel­ijk mannen, proberen ze op een vrachtwage­n te kruipen in de hoop het beloofde land, het Verenigd Koninkrijk, te bereiken. ‘De forse toename de laatste tijd is onder andere te verklaren door de nakende Brexit. Heel wat vluchtelin­gen proberen nog snel het Kanaal over te geraken voor het te laat is’, klinkt het. Niet alle vluchtelin­gen kiezen voor een vrachtwage­n, een deel waagt de oversteek met een bootje.

Celstraf en hoge boetes

In de buurt van snelwegpar­kings, onder andere in Borgworm, veroorzake­n de vluchtelin­gen geregeld overlast. Daarom besliste de Luikse provincieg­ouverneur om de parking gedurende twee weken af te sluiten van 20 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Vrachtwage­nchauffeur­s die na het ‘sluitingsu­ur’ nog op de parking staan, krijgen een document van de federale wegpolitie onder de neus.

‘Wie niet vertrekt, riskeert acht tot veertien dagen celstraf en een boete van 208 tot 1.600 euro. Door problemen met transmigra­nten’, staat er in niet mis te verstane bewoording­en. Door het politiebev­el moeten truckers hun verplichte rustpauze onderbreke­n. Om bij een latere controle niet tegen de lamp te lopen, moeten ze het vertrekbev­el 28 dagen bijhouden. Door de ‘nachtklok’ op de snelwegpar­king in Borgworm verschuift het probleem van de transmigra­nten naar de eerstvolge­nde snelwegpar­king, in Landen. Omdat de zichtbaarh­eid daar eerder beperkt is, besliste de politie om ook daar de aanwezige vrachtwage­nchauffeur­s door te sturen. ‘Een vijftienta­l truckers is gevraagd om door te rijden naar de volgende snelwegpar­king in Heverlee, omdat die goed verlicht is’, luidt het nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium