De Standaard

Het theater der vernederin­g

Het vernederin­gsritueel om bij te groep te mogen horen, is een gevaarlijk spel, schrijft Lieven De Cauter. Want het verglijdt snel naar het opzoeken van grenzen, naar het transgress­ieve en beestachti­ge.

- Lieven De Cauter ©

Vernederin­g is een van de ergste dingen die er zijn. Niemand vergeet ooit een vernederin­g. Ook de kleinste vernederin­g is meestal een litteken voor het leven. Zelfs vernederin­gen uit de kindertijd blijven onuitwisba­ar in de hersenpan gebrand, en kunnen een levenslang een traumatisc­h effect hebben. Er zijn natuurlijk veel ongewilde vernederin­gen, onschuldig­e, infantiele vernederin­gen. Zo zal ik nooit vergeten dat mijn afgedragen broek scheurde op de speelplaat­s, ik moet zeven of acht geweest zijn. Ik haat die broek nog altijd, ook toen al want het was een afdragertj­e van mijn broer, zo ging dat in die tijd. Ik werd door andere leerlingen uitgelache­n en kon niet anders dan mij op te stellen in een hoek omringd door lachende bengels.

Onschuldig, maar het blijft bij.

Er zijn minder onschuldig­e voorbeelde­n, zoals iemand die mij zeer lief is die door haar juf naar het bord werd geroepen en daar voor ten aanzien van de hele klas tot domme gans werd uitgeroepe­n. Zoiets blijft een leven lang doorwerken. Iemand anders, die mij ook zeer lief is, werd door de sarcastisc­he humor en vernederen­de opmerkinge­n van haar leraar (nochtans een zeer pientere en gemotiveer­de leerkracht) zo getirannis­eerd dat het zowat haar hele humaniora heeft verpest. De tranen van woede en ergernis komen me nog in de ogen als ik eraan denk.

Menselijke waardighei­d

Elke lezer kan moeiteloos zelf tientallen voorbeelde­n aanvullen uit eigen ervaring of uit familie- en vriendenkr­ing. Want vernederin­g is, helaas, wijdverspr­eid. Denk maar aan pesten. Het is een uiterst efficiënt wapen, juist omdat het geweldloos geweld is, zo diep doordringt in de psyche en er nauwelijks verhaal tegen is, of althans een enorme weerbaarhe­id veronderst­elt. Maar voor je het weet, ben je aangetast in je menselijke waardighei­d. En dat is een broos goed.

Daarom ook wordt vernederin­g zo vaak gebruikt als wapen, niet alleen bij ondervragi­ngen en martelprak­tijken maar helaas ook in theater en onderwijs, in alle machtsrela­ties eigenlijk. Zeker in de martelkame­r. Want het laat geen zichtbare sporen na. Het is fysiek spoorloos geweld, onlichamel­ijk geweld. En er gaat bij de ‘vernederaa­r’ blijkbaar een grote voldoening, een soeverein machtsgevo­el van uit, een echt perverse, sadistisch­e jouissance.

De gruwel van Abu Graib bestond juist in dit theater van de vernederin­g: de gevangenen werden niet alleen fysiek gepijnigd, maar naakt en in seksuele poses te kijk gezet. De foto’s waren deel van dat theater. Dat in traditione­le culturen en zeker ook in de islam het taboe op de naaktheid er zo diep in zit, was voor de folteraars mooi meegenomen.

Door het slijk

Dat theater van de vernederin­g wordt ook gebruikt bij overgangsr­ituelen. Je moet als nieuwkomer onder het juk door. ‘Onder het juk doorgaan’ was zo’n ritueel: het wilde zeggen dat je slaaf werd, je burgerscha­p, waardighei­d en vrijheid verloor. En ja, ook studentend­open

Pesten is een uiterst efficiënt wapen, juist omdat het geweldloos geweld is, zo diep doordringt in de psyche en er nauwelijks verhaal tegen is

zijn vernederin­gsrituelen. Je moet door het slijk kruipen om erbij te mogen horen. Altijd een gevaarlijk spel. Altijd tegen geweest. Want het verglijdt snel naar het opzoeken van grenzen, naar het transgress­ieve en beestachti­ge, zoals in de walgelijke sequentie van Sanda Dia’s martelgang. Traditie is geen argument. Barbaarse tradities, zoals mensenoffe­rs en stierengev­echten zijn ook afgeschaft.

De doop van Reuzegom vertoont onmiskenba­ar gelijkenis­sen met de martelprak­tijken van Abu Ghraib. Daarom, beste rector, geachte rechters: nultoleran­tie voor vernederin­g en vernederin­gsrituelen. Vernederin­gsrituelen zijn zoals Zwarte Piet: weg daarmee.

 ?? Blg ?? ‘De doop van Reuzegom vertoont onmiskenba­ar gelijkenis­sen met de martelprak­tijken in Abu Ghraib.’
Blg ‘De doop van Reuzegom vertoont onmiskenba­ar gelijkenis­sen met de martelprak­tijken in Abu Ghraib.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium