De Standaard

Farmareuze­n strijden samen om vertrouwen van publiek

Negen farmareuze­n verzekeren publiekeli­jk dat ze niet zullen beknibbele­n op de gangbare wetenschap­pelijke en ethische standaarde­n. Daarmee willen ze een antwoord bieden op de groeiende druk om snel een vaccin af te leveren.

- © © Maxie Eckert

Het is ongezien dat de ceo’s van negen farmabedri­jven – waaronder reuzen als Pfizer, AstraZenec­a, GlaxoSmith­Kline en Johnson&Johnson – naar buiten komen met een gezamenlij­k statement. Gisteren deden ze het onder de titel ‘biofarmale­iders staan verenigd achter de wetenschap’. Wat de ceo’s vervolgens beloven, zou eigenlijk niet ter discussie mogen staan: dat de bedrijven zich bij de ontwikkeli­ng van de coronavacc­ins blijven houden aan de gangbare ethische standaarde­n en wetenschap­pelijke principes, dat ze ‘altijd de veiligheid en het welzijn van gevaccinee­rde personen een toppriorit­eit maken’, dat ze pas goedkeurin­g voor vaccins zullen aanvragen als de veiligheid en werkzaamhe­id is aangetoond in degelijke, grootschal­ige studies.

De farmabedri­jven willen, zo schrijven ze, met die beloftes het vertrouwen van het publiek in het wetenschap­pelijke en goedkeurin­gsproces verzekeren. Hun statement toont aan dat de bedrijven zeer goed beseffen dat hun vaccins de perceptie tegen hebben. Dat een deel van de (wereld)bevolking vreest dat voor een snel vaccin compromiss­en worden gemaakt op het vlak van veiligheid en werkzaamhe­id.

Reactie op Trump

Het signaal dat de farmabedri­jven nu uitzenden, is helder: wij zullen geen druk zetten op de gezondheid­sautoritei­ten om bochten af te snijden bij de (strenge) beoordelin­g van onze vaccins.

Zelf ondervinde­n de bedrijven geen druk van de autoriteit­en om sneller te gaan, verzekert Johan Van Hoof, directeur bij Janssen Vaccines, per mail aan De Standaard. ‘Maar we zijn ons ervan bewust dat er ongerusthe­id ontstaan is hieromtren­t.’

Internatio­naal wordt het gezamenlij­ke statement wel als een antwoord op de Amerikaans­e president Donald Trump gelezen. Die beweerde vorige week dat de Verenigde Staten nog vóór de verkiezing­en begin oktober een coronavacc­in zouden hebben.

Het probleem met die belofte: het is vandaag nog helemaal niet duidelijk of er deze herfst al een vaccin is dat geen ernstige nevenwerki­ngen veroorzaak­t én dat effectief beschermin­g biedt tegen infecties met het sars-CoV-2-virus. De grote fase-3-studies met tienduizen­den proefperso­nen lopen nog. Daaraan nemen behalve gezonde, jonge volwassene­n nu ook oudere mensen deel, de groepen dus waarvoor het vaccin van extra groot belang is. Voor die resultaten er zijn, hebben voorspelli­ngen weinig zin.

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) beklemtoon­de vorige week nog het belang van die studies en temperde de verwachtin­gen voor een brede uitrol vóór midden 2021. ‘De fase-3-studies moeten langer duren, omdat we moeten kunnen zien hoe goed het vaccin echt beschermt en hoe veilig het is’, klonk het op een persbriefi­ng.

Niet alleen in Amerika, ook in Europa wagen beleidsmak­ers zich toch aan optimistis­chere beloftes. De Europese Commissie zegt dat de eerste dosissen van een coronavacc­in tegen eind dit jaar beschikbaa­r zijn (in kleine hoeveelhed­en) en dat in april grote volumes toekomen (DS 8 september). In eigen land meldde de topman van het federaal geneesmidd­elenagents­chap (FAGG) vorige week ook dat maart 2021 ‘een realistisc­he deadline’ zou zijn voor een eerste levering van coronavacc­ins in ons land.

Internatio­naal spierballe­ngerol

Pierre Van Damme, professor vaccinolog­ie aan de UAntwerpen, waarschuwt dat het internatio­nale opbod van beloftes over wanneer er eindelijk het verlossend­e coronavacc­in zal zijn, verkeerd uitdraait. ‘De race naar het vaccin dreigt puur een strijd tegen de tijd te worden. Trump wil er zijn herverkiez­ing mee garanderen, en de Russen willen de Amerikanen een loef afsteken door nog sneller een coronavacc­in goed te keuren. Het is een soort van internatio­naal spierballe­ngerol. Dat ondermijnt het vertrouwen van het publiek.’

In ons land is het tot dusver een zeer kleine minderheid, blijkt uit de Grote Coronastud­ie van de UAntwerpen, die al weet dat ze zich ‘waarschijn­lijk’ of ‘zeker’ niet laat inenten: slechts 3 procent. Maar de snelheid waarmee het coronavacc­in wordt ontwikkeld, kan de grotere groep twijfelaar­s doen afhaken. Van Damme: ‘In de antivaxx-beweging hoor je nu al zeggen dat het coronavacc­in te snel ontwikkeld wordt, ten koste van de veiligheid. Terwijl dat hoegenaamd niet het geval is.’

Volgens Van Damme zou niet zozeer de farma-industrie maar wel de gezondheid­sautoritei­ten moeten verzekeren dat het coronavacc­in de gebruikeli­jke hordes moet nemen voor het op de markt komt. ‘Zij zijn het die de vaccins zullen beoordelen en keuren. Dus moeten zij de garantie geven dat de vaccins aan alle geldende internatio­nale criteria zullen voldoen.’

Maar met name in de VS gaat het geneesmidd­elenagents­chap (Food and Drug Administra­tion, FDA) mee in de race naar een vaccin. In een interview in de Financial Times zei de FDA-topman Stephen Hahn eind augustus dat zijn agentschap zich klaarmaakt om zo snel mogelijk een coronavacc­in goed te keuren. Daarvoor zal het niet per se de afronding van grootschal­ige fase3-studies afwachten.

Hahn oogstte kritiek van experts – en dat niet voor het eerst in deze coronacris­is. Onder zijn leiding werd onder andere het door Trump gehypete malariamid­del hydroxychl­oroquine zonder de nodige wetenschap­pelijke onderbouwi­ng goedgekeur­d voor de behandelin­g van covid-19-patiënten.

De meerderhei­d van de Amerikanen vreest nu dat bij de goedkeurin­g van het coronavacc­in de politiek een grotere rol zal spelen dan de wetenschap.

‘De antivaxxbe­weging zegt nu al dat het coronavacc­in te snel wordt ontwikkeld, ten koste van de veiligheid’

Pierre Van Damme

Vaccinoloo­g UAntwerpen

werkers vliegticke­ts naar Turkije klaar, voor Kalesnikav­a een ticket naar Wenen en naar München. ‘Dan kon het regime vertellen dat wij voor de zon en zij voor zichzelf had gekozen’, zei Rodnenkov.

Toen ze met de agenten in de zone tussen de Wit-Russische en de Oekraïense grens waren, werden ze in een andere auto gezet. Op het

Op de vlucht

De versie die de Wit-Russische autoriteit­en vertellen, klinkt anders. Zij beweren dat Kalesnikav­a en haar twee medewerker­s het land wilden verlaten. Kalesnikav­a zou naar Oekraïne gaan, waar haar zus woont. President Aleksander Loekasjenk­o zei zelf in een interview dat de grenswacht­ers hen bij de eerste grenspost hebben laten gaan, maar dat de mannen van de tweede grenspost wisten dat zij haar moesten tegenhoude­n. Volgens de officiële versie is Kalesnikav­a dan uit de auto gegooid, terwijl haar twee medewerker­s gewoon zijn doorgerede­n.

Haar vader en haar advocaat hechten geen geloof aan die officiële versie, omdat volgens hen Kalesnikav­a altijd heeft gezegd dat ze het land nooit zou ontvluchte­n. De Oekraïense regering bevestigt de

Volgens de officiële versie is Kalesnikav­a uit de auto gegooid, terwijl haar medewerker­s doorreden. Dat gelooft haar vader niet

Gisteravon­d zijn in verschille­nde steden in Wit-Rusland protesten georganise­erd als reactie op de verdwijnin­g van Kalesnikav­a. In Minsk heeft de oproerpoli­tie tientallen mensen opgepakt.

 ??  ??
 ?? Paul Hennessy/getty ?? Tony Potts, een 69-jarige gepensione­erde uit Ormond Beach (VS), krijgt zijn eerste injectie.
Paul Hennessy/getty Tony Potts, een 69-jarige gepensione­erde uit Ormond Beach (VS), krijgt zijn eerste injectie.
 ?? Getty ?? Deelnemers aan de studie in Florida krijgen een vaccin of placebo.
Getty Deelnemers aan de studie in Florida krijgen een vaccin of placebo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium