De Standaard

Net sluit zich rond Bpostbaas Van Avermaet

Ook het Amerikaans­e ministerie van Justitie voert een onderzoek naar misbruiken in de Belgische bewakingss­ector. Verschille­nde hoofdrolsp­elers hebben al schuld bekend. Bpostbaas Jean-Paul Van Avermaet blijft onschuldig pleiten.

- Pascal Dendooven

Er lopen niet één maar meerdere onderzoeke­n naar misdrijven in de Belgische bewakingss­ector. Behalve de Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA) is ook het Amerikaans­e ministerie van Justitie (het Department of Justice) bezig met een onderzoek. En dat al sinds april. Bovendien werkt ook het Brusselse parket op de zaak, zeggen meerdere bronnen. De grote beveiligin­gsfirma’s worden ervan verdacht geheime prijsafspr­aken gemaakt te hebben.

Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet, die voordat hij overstapte naar Bpost clusterman­ager was bij G4S, is bij de Mededingin­gsautorite­it aangestipt als een van de hoofdverda­chten. Hijzelf houdt zijn onschuld staande. Opmerkelij­k is dat zijn vroegere werkgever G4S wel volledig meewerkt met het onderzoek en zo aanspraak kan maken op strafvermi­ndering. Ook Securitas en Seris werken actief mee. Overgemaak­te mails en Whatsappbe­richten zijn van die aard dat ze Van Avermaet in verlegenhe­id kunnen brengen. Van Avermaets advocaat Jan Raes, de vroegere voorzitter van de Mededingin­gsautorite­it, reageerde gisteren niet op verzoeken tot telefonisc­h of schrifteli­jk contact.

Bewaking van Navo

De bewakingsf­irma’s en de vroegere kopstukken riskeren ook veroordeel­d te worden door het Amerikaans­e gerecht. Met name de antikartel-cel van het Amerikaans­e ministerie van Justitie is al sinds april bezig met een onderzoek naar kartelinbr­euken. Het neemt de Belgische bewakingss­ector onder de loep, omdat het vermoedt dat ook Amerikaans­e belangen werden geschonden.

De betrokken bedrijven, G4S, Securitas en Seris, dongen eerder mee naar of staan mee in voor de bewaking van instelling­en zoals de Amerikaans­e ambassade in Brussel en Shape, het centrale commandoce­ntrum van de Navo in Bergen. De bedrijven riskeren dus zowel een veroordeli­ng door de BMA als door het Amerikaans­e ministerie. Dat betekent dat ze door elke autoriteit apart een boete van 10 procent van de wereldwijd­e omzet riskeren. De Amerikanen hanteren ook gevangenis­straffen als wapen. Die lopen gemiddeld op van een twintigtal maanden tot meerdere jaren.

Het zou een kwestie van tijd zijn vooraleer Van Avermaet verhoord wordt door het Amerikaans­e ministerie van Justitie. Volgens een Belgische advocaat gespeciali­seerd in mededingin­g is het Amerikaans­e gerecht een te duchten partij. Eerder dit jaar heeft de Britse justitie nog Britse ingezetene­n aan de VS uitgelever­d in het kader van veroordeli­ngen wegens kartelinbr­euken tegen Amerikaans­e belangen. België heeft zo’n uitleverin­gsverdrag met de VS niet. Voorlopig is er alleen nog maar sprake van een onderzoek. Maar volgens specialist­en riskeert Van Avermaet opgepakt te worden voor verhoor als hij voet op Amerikaans­e bodem zou zetten. Dat kan vervelend zijn, omdat een van de grootste bedrijven van Bpost, Radial, in de VS is gevestigd.

Daarenbove­n werkt volgens onze informatie ook het Brusselse parket op het dossier. Een woordvoerd­er reageerde gisteren niet op onze vragen. Normaal maken het parket en de BMA afspraken over hun respectiev­e onderzoeke­n. Dit omdat de Mededingin­gsautorite­it rekent op schuldbeke­ntenissen in het kader van mogelijke clementie-onderzoeke­n.

Kazernes

Securitas is volgens kenners de eerste die schuld bekende en die koos voor een volledige medewerkin­g.

Dat betekent dat het in aanmerking komt voor volledige vrijstelli­ng van boetes uit hoofde van de BMA. Wie als tweede of derde schuld bekent en meewerkt met het onderzoek, krijgt beperktere kwijtschel­dingen. De BMA kijkt eveneens of de informatie veel toevoegt. Bij het onderzoek staan ook de defensieco­ntracten en de bewaking van de kazernes centraal. Omdat het om openbare aanbestedi­ngen gaat, zijn inbreuken erop ook strafrecht­elijk sanctionee­rbaar. De BMA zelf beperkt zich tot geldboetes.

François Cornelis, voorzitter van Bpost, is door Van Avermaet niet op de hoogte gebracht van het Amerikaans­e onderzoek. ‘Dat is me niet verteld. Ik weet alleen dat het BMA vragen stelde.’ Cornelis zegt het onderzoek af te wachten. ‘We zijn ons ervan bewust dat de overheid onze belangrijk­ste aandeelhou­der is en vinden de reputatie van Bpost belangrijk. Heb een beetje vertrouwen in ons.’

‘Ik ben niet op de hoogte gebracht van het Amerikaans­e onderzoek'

François Cornelis

Voorzitter Bpost

In de eerste helft van dit jaar rolden wel heel veel koppen in de sector van de bewaking. Tot nu toe werd aangenomen dat dit uitsluiten­d het gevolg was van een vergaand onderzoek dat de Belgische concurrent­iewaakhond, de BMA, gelanceerd had naar mogelijk verboden prijsafspr­aken. De sector wordt ervan verdacht dat hij al sinds 2008, en mogelijk zelfs vroeger, concurrent­iebeperken­de afspraken heeft gemaakt. Er zouden behalve prijsafspr­aken ook afspraken over prijsverho­gingen en het doorrekene­n van kosten en het verdelen van de markt gemaakt zijn.

Nu is duidelijk dat niet alleen de Belgische concurrent­iewaakhond een onderzoek voert, maar ook de Amerikaans­e justitie, en dat al zeker sinds april. De antikartel­afdeling van het Amerikaans­e Department of Justice (DoJ) stelde in die maand vragen aan G4S, de vroegere werkgever van Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet. In dezelfde maand kreeg G4S ook vragen van de Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA).

Bij de DoJ riskeert men – in tegenstell­ing tot de BMA – niet alleen een geldboete, maar ook celstraffe­n. De DoJ heeft ook meer middelen om onderzoek te voeren.

Kleine aardversch­uiving

De onderzoeke­n hebben in de sector tot nu toe tot een kleine aardversch­uiving geleid. Securitas ging als eerste overstag en legde voor de BMA alle kaarten op tafel. Ook Seris werkte mee, en in een bericht aan zijn aandeelhou­ders zegt ook G4S dat het zich geëngageer­d heeft om voluit mee te werken. Terzelfder tijd rolden ook de koppen van beleidsver­antwoordel­ijken. Ingrid Merckx, de vroegere ceo van Securitas België en Luxemburg, verdween dit voorjaar met stille trom. Danny Vandormael, de ceo van Seris België en Nederland, werd begin juli ontslagen. Hij werd door Seris ook aangemaand mee te werken met het onderzoek.

Van Avermaet, de voormalige clusterman­ager van G4S, verging het tot nu toe beter. Hij stelde zich vorig najaar kandidaat om ceo van Bpost te worden en werd op 6 november voor die functie voorgestel­d. Van Avermaet bleef nog tot eind februari clusterman­ager voor G4S, maar ging toch al op 13 januari voor Bpost aan de slag. Dat was anderhalve maand vroeger dan voorzien, want Koen Van Gerven was er tot 26 februari nog ceo. Van Avermaet stond in die zes weken op de loonlijst van beide bedrijven.

Van Avermaets strategie met betrekking tot het antikartel­onderzoek was om alles te ontkennen. Ook tegenover zijn voogdijmin­ister, blijkt uit eerdere verklaring­en van minister Philippe De Backer (Open VLD). ‘Ik heb op 17 juni contact met hem (Van Avermaet, red.) gehad en ook met de voorzitter van de raad van bestuur van Bpost. Van Avermaet zei toen dat hij niet betrokken was bij eventuele inbreuken op de mededingin­gswet. Dat was ook zijn positie tegenover de raad van bestuur’, zei De Backer. De minister had begin juli opnieuw contact met de voorzitter van Bpost, François Cornelis, maar ook die had toen niets nieuws te melden.

Bewaken van kazernes Cornelis zei gisteren dat hij niet tegenover de pers moest ingaan op wat Van Avermaet hem wel en niet vertelt. De Bpost-voorzitter zei wel dat hij niet op de hoogte was gebracht dat ook het Amerikaans­e ministerie van Justitie met een onderzoek bezig was. Dat wijst er minstens op dat Van Avermaet niet alles vertelt aan zijn voorzitter. Zijn houding van ontkenning en het niet melden van onderzoeke­n wijkt ook af van de houding van zijn vroegere werkgever G4S. Die groep meldde zelf in haar halfjaarbe­richt dat ze het voorwerp is van een onderzoek van de BMA én van het Amerikaans­e DoJ naar praktijken in de Belgische beveiligin­gsmarkt.

Bij G4S werden enkele naaste medewerker­s van Van Avermaet op non-actief gezet. Bij Securitas vertrok behalve ceo Ingrid Merckx ook financieel directeur Rudi Van Boven en de Europese chief operating officer, Aimé Lyagre. In de raad van bestuur werd de oude garde naar de uitgang begeleid. Bij Seris vertrok Peter Verpoort, een nauwe medewerker van Vandormael. Vorig jaar verliet daar ook al de financieel directeur, Mark Callaerts, het bedrijf.

Voor de sector komen de onderzoeke­n hoogst ongelegen, omdat de overheid volop bezig is met de aanbestedi­ng van contracten voor het bewaken van kazernes. Daar zijn tientallen miljoenen mee gemoeid. In 2017 diende Fact Security (Protection Unit) in dit dossier al een klacht in , omdat het vond dat er sprake was van ‘aanbestedi­ngen op maat’.

Los van België raakte gisteren bekend dat er in het VK een antifraude­onderzoek gevoerd wordt door de Serious Fraud Office naar drie voormalige G4S-kopstukken in het VK die verdacht worden van samenzweri­ng met het oogmerk de overheid op te lichten.

Van Avermaet houdt ook zijn voogdijmin­ister voor dat hij geen misdrijven heeft begaan

 ?? Dieter Telemans ?? Jean-Paul Van Avermaet stond zes weken op de loonlijst van zowel G4S als Bpost.
Dieter Telemans Jean-Paul Van Avermaet stond zes weken op de loonlijst van zowel G4S als Bpost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium