De Standaard

Vaccin tegen een omgekeerde wereld

- Karel Verhoeven

Het had er alle schijn van dat de corona-epidemie als een vloedgolf ook de populistis­che onzin over alternativ­e facts zou wegspoelen en het vertrouwen in solide wetenschap zou herstellen. Het virus betwisten, maakt het niet minder dodelijk, mochten de burgers van Donald Trump en Jair Bolsonaro ervaren. Strikt wetenschap­pelijk advies zou ons door elk stadium van de crisis loodsen. De wetenschap­pers zouden ons helpen te begrijpen hoe we de door hen bedachte maatregele­n strikt konden naleven. Een snel vaccin zou de beloning worden voor ons technisch-wetenschap­pelijke vertrouwen. Grote verliezers waren de populisten.

Maar nauwelijks bereiken de eerste vaccins het stadium van massaal testen of de oude spoken doemen nog dreigender op. In een ongeziene, gemeenscha­ppelijke brief beloven negen ceo’s van Europese en Amerikaans­e farmabedri­jven om bij de ontwikkeli­ng van hun vaccins geen wetenschap­pelijke of ethische bochten af te snijden. Zo’n brief is een verbluffen­de omkering van de rollen. In de normale wereld pushen de biofarmabe­drijven met alle macht en bewaken de waakhonden van de overheid de strikte protocolle­n. Maar nu zijn de overheden de smekende partij. Ze ondersteun­en de farmabedri­jven met miljarden dollars en euro’s. Ze helpen om de onderzoeks­stadia drastisch in te korten. Ze prefinanci­eren de productie van vaccins die nog moeten doorgetest worden. Ze nemen een deel van de risico’s op zich. En ze wijzen alvast honderden miljoenen dosissen toe die nog geproducee­rd moeten worden. Dat nu al een half dozijn vaccins in verregaand­e tests zitten, is een wetenschap­pelijke en industriël­e triomf en toont hoe efficiënt overheden kunnen zijn.

Maar die razende snelheid begint twijfel te zaaien. De politieke druk weegt zo zwaar dat de farmabedri­jven voor de geloofwaar­digheid van het vaccin beginnen te vrezen. Aanvoerder ook hierin is Donald Trump. Hij sleurt de ijzeren reputatie van de Food and Drug Administra­tion (FDA) mee. In België communicee­rt de topman van het Federaal Geneesmidd­elenagents­chap, toch de waakhond, riskant optimistis­che voorspelli­ngen over de beschikbaa­rheid van de eerste ladingen, al in maart. Waardoor de vrees groeit wat het ergste wordt: een vaccin dat slecht werkt of een vaccin dat te veel wantrouwen wekt. Of leidt het ene tot het andere? Maar de race wordt niet gewonnen op de dag waarop het eerste vaccin beschikbaa­r is, maar op de dag waarop 80 procent van de bevolking is ingeënt met een goed werkend vaccin zonder zware nevenwerki­ngen. De farma beseft dat ze het vaccin en haar wetenschap­pelijke geloofwaar­digheid uit de klauwen moet houden van antivaxxer­s en samenzweri­ngsgelovig­en. Gezondheid­sautoritei­ten doen dat blijkbaar onvoldoend­e.

Wat wordt het ergste: een vaccin dat slecht werkt of een vaccin dat te veel wantrouwen wekt?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium