De Standaard

Hoe de zaak-Navalni een gaspijplij­n kan opblazen

Al vijf jaar splijt Nord Stream 2 de Europese Unie. De vele tegenstand­ers van de ‘Russische’ gaspijplij­n putten nieuwe moed uit de dreigende taal van Angela Merkel na de vergiftigi­ng van Navalni. Durft ze Poetin echt te bruuskeren?

- Corry Hancké Dominique Minten

Verandert Angela Merkel het geweer van schouder? Is de immer voorzichti­ge Duitse bondskanse­lier bereid het prestigieu­ze Nord Stream 2, dat aardgas vanuit Rusland via Duitsland naar Europa brengt, alsnog on hold te zetten? Durft ze een pijplijn die voor 96 procent klaar is en waarin al 10 miljard euro is gepompt op het laatste nippertje tegenhoude­n? In vele Europese hoofdstede­n én in Moskou wordt al enkele dagen de adem ingehouden.

Merkel heeft zich in elk geval in een lastig parket gewerkt. Vorige week haalde ze zwaar uit naar de Russische regering nadat Duitse wetenschap­pers tot de conclusie waren gekomen dat de Russische dissident Aleksej Navalni met novitsjok was vergiftigd. Rusland mocht een reactie verwachten, zei ze. Mogelijk dacht ze aan internatio­nale sancties, een opschortin­g van Nord Stream 2 leek niet aan de orde. De meeste analisten waren ervan overtuigd dat ze dat nooit zou overwegen.

De bondskanse­lier heeft altijd vlotjes een scheiding kunnen maken tussen politiek-morele overweging­en en de economisch­e belangen van haar land. Of het nu de Russische inval in Georgië was, het neerhalen van vlucht MH-17 boven Oekraïne of de annexatie van de Krim: nooit heeft Duitsland overwogen een streep te trekken door de pijplijnpl­annen met Rusland.

Maar de vergiftigi­ng van Navalni geeft oude tegenstand­ers van het project nieuwe zuurstof. De voorzitter van Merkels CDU, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, noemt de pijplijn geen ‘Herzenspro­jekt’, of ‘hartsproje­ct’. De minister van Economie Peter Altmaier, een partijgeno­ot, is bedachtzam­er. Hij vraagt zich af of sancties überhaupt iets kunnen veranderen aan de mensenrech­tenschendi­ngen in Rusland.

Junior coalitiepa­rtner SPD heeft ook geen eensgezind standpunt: de minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas zegt dat hij een stopzettin­g wil overwegen, maar de sociaaldem­ocratische ministerpr­esident van de deelstaat Mecklenbur­g-Vorpommern, waar de bouw van de Nord Stream 2 veel mensen aan het werk zet, vindt het onzin om het voortbesta­an van het project ter discussie te stellen.

De Poetin-pijplijn

Het debat dat nu in Duitsland oplaait, wordt in Europa al veel langer gevoerd. Al sinds het begin van de werken in 2015 is de 1.200 kilometer lange pijplijn onder de Baltische Zee/Oostzee het meest omstreden energiepro­ject in Europa. Hoewel het een joint venture is van het Russische staatsbedr­ijf Gazprom en vijf Europese energiebed­rijven, wordt in de eerste plaats Duitsland er beter van.

Vooral in Polen en de Baltische staten is er veel verzet. Zij verwijten Duitsland dat het Moskou helpt om zijn machtsposi­tie in de regio te versterken. Vorige maand nog noemde de Poolse premier Mateusz Morawiecki de pijplijn een manier om Poetin met Europees geld wapens te laten kopen. Eerder sprak hij over een ‘gifpil voor de Europese energievei­ligheid’.

Als Nord Stream 2 helemaal klaar is, zal dat zeker Oekraïne pijn doen. Rusland heeft dan nauwelijks nog behoefte aan de Brotherhoo­d-pijplijn die door Oekraïne loopt. Gas koopt de pro-Europese regering in Kiev niet meer van Rusland, maar ze verdient wel nog aan de transitver­goedingen. Als Poetin Oekraïne helemaal buitenspel kan zetten, zal hij niet nalaten dat te doen. Willen de EU-lidstaten dat op hun geweten?

Maar de discussie in Europa is nog fundamente­ler. Heeft de EU eigenlijk wel behoefte aan een deze pijplijn? Het project draagt het cijfer 2. Onder de Baltische Zee loopt al Nord Stream 1, de pijplijn waarin sinds 2011 jaarlijks ongeveer 55 miljard kubieke meter Russisch gas naar Duitsland wordt gepompt. Het grootste deel gaat vervolgens naar Tsjechië en van daaruit worden Slovakije, Oostenrijk en Italië bevoorraad. Als Nord Stream 2 voltooid is, komt daar nog eens minstens 55 miljard kubieke meter per jaar bij.

Daarnaast lopen er nog drie belangrijk­e gaspijplij­nen tussen Rusland en Europa (zie kaart). Nord Stream 2 zal niet alleen de economisch­e positie van Oekraïne tegenover Rusland ondergrave­n, maar kan ook Polen verzwakken. De Jamal-pijplijn die via Wit-Rusland en Polen naar Duitsland loopt, dreigt ook minder cruciaal te worden. Ook dat speelt mee in het Poolse verzet tegen Nord Stream 2.

Green Deal

En dan is er nog een belangrijk­e bedenking. Past de pijplijn wel in het nieuwe groene beleid van Europa? Hebben de EUlidstate­n nog zoveel gas nodig? De Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen heeft immers zwaar ingezet op de energietra­nsitie. In haar Green Deal staat letterlijk dat de EU tegen 2050 klimaatneu­traal wil zijn. Ook op kortere termijn heeft de Commissiev­oorzitster de lat hoog gelegd. Gisteren nog kondigde ze aan dat de EU de uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2030 met minstens 55 procent moet dalen(zie blz. 16). Dat betekent dat Europa zijn verslaving aan fossiele brandstoff­en snel moet afbouwen.

Toch zal gas nog lang belangrijk blijven in de energiemix. Aardgas is wel een fossiele brandstof, maar het is minder vervuilend dan olie en veel minder vervuilend dan steenkool. Daarom gaan de meeste energiespe­cialisten ervan uit dat gas het langst zal overblijve­n in de mix. Op dit moment is het goed voor 24 procent van de primaire energiecon­sumptie. Volgens berekening­en van het Internatio­naal Energieage­ntschap zal de vraag naar gas vanaf 2025 langzaam afnemen, maar substantie­el is die daling niet. In 2040 zou de consumptie nog altijd 90 procent van het huidige niveau bedragen. In de transports­ector zou het aandeel van gas nog toenemen.

Bovendien wordt binnen de Europese Unie almaar minder gas opgepompt. Tien jaar geleden was bijna 40 procent van het verbruik ‘eigen’ gas. Dat aandeel neemt stelselmat­ig af. Als Nederland tegen 2022 zijn gaskraan helemaal heeft dichtgedra­aid, zal Europa tot 80 procent van zijn gas moeten importeren.

Dat betekent nog niet dat dit gas via pijplijnen moet aangevoerd moet worden. De voorbije jaren hebben de meeste lidstaten fors geïnvestee­rd in lng-terminals, oftewel liquid natural gas. Dat betekent dat vloeibaar gas via gastankers van over de hele wereld ingevoerd kan worden. Daardoor zeggen de meeste analisten dat Europa Nord Stream 2 niet nodig heeft. De pijplijn zal Europa weliswaar meer alternatie­ven geven voor zijn bevoorradi­ng, maar dat is anno 2020 niet de belangrijk­ste bekommerni­s. Europa moet zich vooral buigen over de verdere diversifië­ring van zijn energiebro­nnen.

Pijn in Moskou

In elk geval zou een stopzettin­g van het project Rusland pijn doen. Op dit moment voorziet Rusland in zo’n 34 procent van de Europese gasbehoeft­e. Nord Stream 2 zou dat aandeel tot 40 procent kunnen verhogen.

Ruslands economie overleeft dankzij de export van olie en gas. De inkomsten daarvan vertegenwo­ordigen zo’n 30 procent van het Russische bbp. Door de daling van de olie- en gasprijzen houdt de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov dit jaar rekening met 33 miljard euro minder inkomsten. Dat is lastig voor Poetin, die minder middelen zal hebben om de morrende bevolking een extraatje te geven. Bovendien werd in Moskou de voorbije jaren al luidop nagedacht over Nord Stream 3.

Toch heeft Gazprom nog andere ijzers in het vuur. Begin dit jaar ging TurkStream open, de pijplijn naar Turkije waarmee ook de Europese markt bediend kan worden.

Merkel heeft nog niet beslist of Nord Stream 2 doorgaat, on hold wordt gezet of helemaal wordt afgeblazen. Mogelijk is de dreigende taal uit Berlijn niet meer dan een poging om druk op Poetin te zetten. Mogelijk wil Merkel aftasten hoe haar Europese collega’s erover denken voor ze een beslissing neemt. Het zou immers een enorme stap zijn mocht Duitsland zo’n groot project met zoveel stakeholde­rs om morele redenen laten doodbloede­n.

Past de pijplijn nog wel in het nieuwe groene beleid van Europa? Hebben de EU-lidstaten nog zoveel gas nodig?

Er blijven ook ernstige economisch­e en juridische bezwaren tegen zo’n beslissing. De Duitse consument zou baat hebben bij Nord Stream 2: volgens berekening­en van de universite­it van Keulen wordt de gasprijs 5 procent goedkoper als de pijplijn opengaat. Nog belangrijk­er zijn de schadeclai­ms die de Duitse regering boven het hoofd hangen. De vijf energiebed­rijven die al bijna 10 miljard hebben geïnvestee­rd, zullen ongetwijfe­ld naar de rechter stappen bij een ‘nein’ van Merkel.

De vraag is dus of het sop de kool waard is. Stel dat Nord Stream 2 wordt afgeblazen, hoe groot is dan de kans dat onderzoeks­rechters in Rusland in de zaak-Navalni gaan spitten om de daders en de opdrachtge­vers van de vergiftigi­ng voor het gerecht te brengen? Waarom zou het regime nu wel buigen voor sancties, terwijl de ellenlange lijst van straffen die nu al tegen Rusland zijn uitgevaard­igd, het Kremlin geen duimbreed in beweging hebben gebracht? Sommigen zien in de moordpogin­g op Navalni zelfs een opgestoken middelving­er naar het Westen.

Stel dat Nord Stream 2 wordt afgeblazen, hoe groot is dan de kans dat onderzoeks­rechters in Rusland in de zaakNavaln­i gaan spitten?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © getty images/ belga ?? In Nord Stream 2 is al 10 miljard euro gepompt, de pijplijn is voor 96 procent klaar.
© getty images/ belga In Nord Stream 2 is al 10 miljard euro gepompt, de pijplijn is voor 96 procent klaar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium