De Standaard

‘Een negatieve test vervangt een quarantain­e niet’

-

De officiële website info-coronaviru­s.be laat weinig ruimte voor interpreta­tie. Als je symptomen hebt van covid-19, zoals hoesten of ademhaling­sproblemen, dan neem je contact op met je arts. Als die beslist je te laten testen, dan blijf je nadien thuis in afwachting van de resultaten. Dat deed koninklijk opdrachtho­uder Egbert Lachaert (Open VLD) echter niet. Gisterocht­end liet hij zich wel testen, maar daarna zat hij samen met collega-preformate­ur Conner Rousseau (SP.A) een overleg met de zeven Vivaldi-partijen voor. Alle voorzitter­s en sherpa’s waren daarbij aanwezig.

Pas nadien kreeg Lachaert de resultaten binnen. Meteen verklaarde hij veertien dagen in isolatie te gaan. Maar zelfs dat is niet voldoende, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. Omdat zijn besmetting bevestigd is, moet hij minstens zeven dagen in zelfisolat­ie.

Ook Conner Rousseau ging de mist in met zijn communicat­ie. Hij testte negatief en wil daarom verder werken en over twee dagen een nieuwe test laten afnemen. Maar ook hij moet volgens de richtlijne­n van Sciensano veertien dagen in quarantain­e.

Dat geldt trouwens voor iedereen met wie Lachaert ‘hoogrisico­contact’ had, door bijvoorbee­ld meer dan 15 minuten in dezelfde ruimte te zijn op minder dan 1,5 meter. ‘Mensen die op vergaderin­gen aanwezig waren, maar afstand hielden of een mondmasker droegen, moeten misschien niet in quarantain­e. Het is aan de gezondheid­sinspecteu­r om die afweging te maken’, zegt Van Gucht. ‘Voor laagrisico­contact geldt geen quarantain­e.’

En die tweede test? Die kan ten vroegste negen dagen na het laatste risicocont­act en minstens vijf dagen na de eerste test, zegt Van Gucht. Dat heeft te maken met de incubatiep­eriode. ‘In die beginperio­de kan het virus verborgen aanwezig zijn in het lichaam. Daarom zeggen we altijd dat een negatieve test een quarantain­e niet vervangt.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium