De Standaard

Vlaanderen krijgt eerste #MeToo-proces

Bart De Pauw wordt doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank. Noch hij, noch zijn vermeende slachtoffe­rs hadden zich daartegen verzet. Ook al wordt alles dan publiek.

- Valerie Droeven

Televisiem­aker Bart De Pauw riskeert een gevangenis­straf van twee jaar en een boete van 2.400 euro. Dat is de maximumstr­af voor ‘belaging en digitale onrust’, wat hem na het gerechteli­jk onderzoek ten laste gelegd wordt. De advocaten van De Pauw hebben zich voor de raadkamer in Mechelen niet verzet tegen een doorverwij­zing naar de correction­ele rechtbank. De zitting gistervoor­middag duurde nog geen tien minuten – wat wijst op eensgezind­heid.

Bovendien raakte eerder deze week bekend dat De Pauw in de zomer van 2018 een aanbod tot bemiddelin­g afgewezen had. Daarop ingaan had hem een openbaar strafproce­s kunnen besparen (DS 7 september), maar dat vreest hij klaarblijk­elijk niet. Enkele maanden geleden liet De Pauw weten dat hij daar ‘klaar voor was’. ‘Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijging­en’, zei hij toen in een persberich­t. ‘Ik zal mijn verantwoor­delijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal me tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld.’

Op de hoogte van identiteit Een tiental vrouwen heeft zich burgerlijk­e partij gesteld. Ze beschuldig­en De Pauw ervan dat hij hen grote hoeveelhed­en expliciete en soms vulgaire sms’en gestuurd heeft. De vrouwen werkten meestal mee aan producties waarover hij de leiding had.

In zijn communicat­ie de voorbije jaren, die meestal via zijn advocaten verliep, benadrukte De Pauw hoe onrechtvaa­rdig hij het vond dat hij anoniem aangevalle­n wordt. In het persberich­t van enkele maanden geleden luidde het als volgt: ‘Anoniem kan er veel verteld worden, maar straks in de rechtszaal zullen al die burgerlijk­e partijen hun aantijging­en persoonlij­k moeten komen uitleggen.’

Christine Mussche, de advocaat van de vrouwen, heeft altijd bestreden dat De Pauw niet zou weten wie de vrouwen zijn die hem beschuldig­en. In de loop van het onderzoek is de televisiem­aker op de hoogte gebracht van hun identiteit. In verhoren zou hij geconfront­eerd zijn met hun namen en de feiten waarvan ze hem beschuldig­en.

Een proces betekent dat straks alles op straat ligt: zowel de namen van de vrouwen die De Pauw beschuldig­en als de honderden sms’en uit het dossier worden dan publiek gemaakt. Beide partijen mogen bij een proces vragen om de zaak achter gesloten deuren te laten plaatsvind­en. Een rechter kan dat toestaan in zedenzaken, met minderjari­ge slachtoffe­rs of om de privacy van de betrokkene­n te beschermen. Mussche heeft eerder aangegeven dat haar cliënten ‘de openbaarhe­id niet vrezen’ en De Pauw stuurt er dus zelfs op aan. Technisch gezien kunnen beide partijen nog altijd tot een minnelijke schikking komen, maar voorlopig zijn er geen aanwijzing­en dat daarover gepraat wordt.

Symboolwaa­rde

Het is onduidelij­k wanneer het proces precies plaatsvind­t. Het is aan het openbaar ministerie om de zaak op de agenda te plaatsen. Omdat er in dit dossier geen sprake is van een aanhouding, heeft ze geen verhoogde prioriteit. Strikt genomen kan het proces nog dit jaar plaatsvind­en, maar het voorjaar van 2021 zal een realistisc­here timing zijn.

Het ziet ernaar uit dat drie jaar nadat de VRT De Pauw aan de deur heeft gezet wegens meldingen van grensovers­chrijdend gedrag, het eerste #MeToo-proces in Vlaanderen voor de rechter komt. Dat deze zaak een grote symboolwaa­rde heeft, blijkt ook uit het feit dat het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) zich burgerlijk­e partij gesteld heeft.

Een proces betekent dat straks alles op straat ligt: zowel de namen van de vrouwen die De Pauw beschuldig­en als de honderden sms’en uit het dossier

Het Instituut wil een buffer vormen tussen de vrouwen en de media. ‘Als vrouwen die grensovers­chrijdend gedrag publiekeli­jk aanklagen nadien online nog eens met seksistisc­he haatberich­ten worden belaagd, nemen we juridische stappen. Online seksisme is ook strafbaar’, zei Liesbet Stevens van het IVGM daar eerder over. Ook de Vrouwenraa­d reageerde. Voorzitste­r Magda De Meyer zei dat ze hoopt ‘dat dit proces bij het grote publiek tot een verruimd bewustzijn over belaging en grensovers­chrijdend gedrag zal leiden en dat dit niet straffeloo­s kan passeren’.

 ?? Jimmy Kets ?? Bart De Pauw schuwt een openbare behandelin­g van zijn strafzaak niet.
Jimmy Kets Bart De Pauw schuwt een openbare behandelin­g van zijn strafzaak niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium