De Standaard

Cultuurzal­en mogen meer toeschouwe­rs toelaten

- © Geert Sels

EXITSTRATE­GIE Cultuurzal­en krijgen groen licht om één zetel open te laten tussen de toeschouwe­rs en bubbels. Ook op de tussenrije­n mag er publiek zitten. Sommige zalen gaan zo naar een bezetting van 60 procent.

Na nog maar eens een rondje bijkomend overleg zijn de protocolle­n voor de cultuurzal­en verder verfijnd. Na de verwarring van de voorbije dagen is er een eenduidige stelregel waar iedereen mee verder kan. Die laat toe dat de cultuurhui­zen hun toeschouwe­rscapacite­it verder optrekken.

Vorige week spraken het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) en de Crisiscel Cultuur af dat ze elkaar wekelijks zouden zien en in nauw overleg zouden blijven.

De cultuursec­tor bleef aandringen om de zalen tot 60 procent te mogen vullen. Deze vraag naar ‘proportion­aliteit’ kwam vooral grote cultuurcom­plexen ten goede. Die waren na de recentste Veiligheid­sraad evenzeer gebonden aan een maximum van 200 toeschouwe­rs in zaal en 400 in openlucht. Wie dacht meer publiek te kunnen ontvangen in veilige omstandigh­eden, kon daarvoor een uitzonderi­ng aanvragen.

De 60 procent-regel heeft het niet gehaald, omdat de inrichting van elke zaal anders is. Ingangen, foyers en publieksci­rculatie zijn overal uniek. Het was te riskant daarvoor generieke regels op te stellen.

Het alternatie­f volgt echter dezelfde filosofie (meer volk waar het kan) en zal voor veel spelers vrijwel tot hetzelfde resultaat leiden. Het volstaat in de cultuurzal­en om één stoel tussen twee toeschouwe­rs of bubbels te laten. In de vorige versoepeli­ng was dat één meter. Omdat niet alle zalen demonteerb­are zitjes hebben, is het praktische­r om niet heel de zaal herin te richten maar gewoon één zitje open te houden. Dat komt in de praktijk veelal neer op ongeveer 0,80 meter.

Er hoeft ook niet telkens een tussenrij opengehoud­en te worden. Daar was de afgelopen week onduidelij­kheid over. Veel cultuurhui­zen beschouwde­n die regel als verworven, maar onder andere Sportpalei­s Group wou hier volstrekte duidelijkh­eid over. ‘Zonder tussenrij gaan we naar een bezetting van 72 procent’, zei Jan Van Esbroeck. ‘Anders is het 36 procent en is er geen beginnen aan.’

Het voorstel kreeg de zegen van Celeval, dat wel vraagt dat er CO2metinge­n gedaan worden. Volgens Jambon zullen sommige zalen op meer dan 60 procent capaciteit kunnen werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium