De Standaard

‘Vlamingen betalen 70 procent van de belastinge­n’

- © Wim Winckelman­s

Vlaamse belastinge­n vandaan? De meest recente statistiek­en van de Federale Overheidsd­ienst Financiën laten een ander beeld zien. Voor de inkomsten van 2018, aanslagjaa­r 2019 kwam 63,86 procent van de personenbe­lastingen uit Vlaanderen, 27,78 procent uit Wallonië en 8,36 procent uit Brussel.

De Vlaamse belastingb­etaler betaalt daarmee licht meer dan zijn aandeel in de bevolking zou doen vermoeden. Dat weerspiege­lt het feit dat de inkomens in Vlaanderen hoger liggen dan in Wallonië. De cijfers zijn ook niet helemaal volledig. Inkomens die vrijgestel­d zijn van belastinge­n, zoals de kinderbijs­lag, of ook zwarte inkomsten worden niet meegeteld.

‘Nooit 70 procent’

De cijfers van de FOD Financiën liggen hoe dan ook nog een stuk onder de beweerde 70 procent. Vlaams Belangers en N-VA’ers wijzen erop dat die cijfers nog geen rekening houden met andere federale belastinge­n, zoals de btw en accijnzen, of de venVlaams nootschaps­belastinge­n, waar Brussel plots hoog scoort. Alleen wordt niet geregistre­erd uit welke regio een consument afkomstig is, zodat het onmogelijk is om precies te berekenen welke regio welk percentage van de btw of accijnzen betaalt.

De Leuvense professor André Decoster deed in een studie voor voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wel een simulatie en kwam uit op een lager Vlaams aandeel dan voor de personenbe­lasting. ‘Je kunt nooit aan 70 procent voor Vlaanderen komen voor alle federale belastinge­n samen’, zegt Decoster. ‘Het Vlaamse aandeel is meestal het hoogste in de personenbe­lasting, omdat die belastinge­n progressie­f zijn.’

Brussel, Vlaamse hoofdstad

Hoe komt Vlaams Belang dan aan die 70 procent? Voorzitter Tom Van Grieken heeft een opmerkelij­k antwoord. ‘Brussel is toch de hoofdstad van Vlaanderen?’ Vlaams Belang heeft gewoon Brussel als onderdeel van Vlaanderen gerekend en het Vlaamse aandeel opgeteld bij het Brusselse. Dan wordt de grens van 70 procent inderdaad overschred­en.

Van Grieken wijst er ook op dat zijn manier van rekenen niets wijzigt aan de berekening van de transfers naar Wallonië. Ook vanuit Brussel gaat er een transfer naar Wallonië, zodat het punt overeind blijft.

Alleen is het samentelle­n van Vlaanderen en Brussel een manier van rekenen die flagrant in strijd is met de bestuurlij­ke indeling van het land, en het is zeker ook niet hoe de kiezers het hebben begrepen. Wil overigens iemand Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) ervan op de hoogte brengen dat Vlaanderen zijn gewest heeft geannexeer­d?

Conclusie. De Vlaams belastingb­etaler betaalt geen 70 procent van de personenbe­lastingen in België. De manier waarop Vlaams Belang tot dit cijfer komt, is niet ernstig. We beoordelen de stelling als niet waar.

 ?? Hatim Kaghat/belga ?? De Financieto­ren in Brussel.
Hatim Kaghat/belga De Financieto­ren in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium