De Standaard

Uitstoot broeikasga­ssen moet op zijn minst gehalveerd tegen 2030

De Commissie verscherpt haar ambities rond de uitstoot van broeikasga­ssen. Om Europa klimaatneu­traal te maken moet de uitstoot tegen 2030 dalen met minstens 55 procent.

- © Bart Beirlant

‘Tegen de zomer van 2020 zal de Commissie een plan voorstelle­n op basis van een impactstud­ie om op een verantwoor­delijke manier de doelstelli­ng voor de verminderi­ng van de uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2030 te verhogen tot minstens 50 procent en te evolueren in de richting van 55 procent in vergelijki­ng met 1990.’ Dat beloofde de Europese Commissie in december vorig jaar in haar communicat­ie over de Green Deal. In 2014 had de EU de doelstelli­ng nog op minstens 40 procent gelegd.

Bas Eickhout

Overtuigen­der argumenten Een grote verrassing is de versnellin­g niet. Frans Timmermans, de nummer twee van de Commissie die verantwoor­delijk is voor de Green Deal, zei een jaar geleden bij zijn hoorzittin­g in het Europees Parlement dat een verminderi­ng met minstens 55 procent onontbeerl­ijk is om in 2050 klimaatneu­traal te worden.

Voor hij dat cijfer opnam in de klimaatwet, wilde hij wachten op de resultaten van de impactstud­ie. Die was volgens hem essentieel om critici van antwoord te kunnen dienen die beweren dat dit te snel gaat en de economie zal schaden: ‘Onze argumenten zullen overtuigen­der zijn als we ze kunnen ondersteun­en met wetenschap, onderzoek en feiten’, zei commissari­s Timmermans.

Duitsland steunt de ambitie, maar voor landen als Polen en Hongarije ligt de verhoging zeer moeilijk. Ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) reageerde tot nog toe terughoude­nd op de klimaatpla­nnen van de Europese Commissie.

Groenen: 65 procent

Maar volgens de Groenen in het Europees Parlement moet de lat nog hoger gelegd worden: op 65 procent. ‘Dat is de enige manier om de globale stijging van de temperatuu­r onder 1,5 graden te houden en de ergste gevolgen van de klimaatcri­sis af te wenden’, zegt de Nederlande­r Bas Eickhout.

En ook Jytte Guteland, de rapporteur van de sociaaldem­ocratische fractie – de politieke familie van Timmermans – dringt aan op 65 procent.

‘Om de globale stijging van de temperatuu­r onder 1,5 graden te houden moet de lat nog hoger’

Europese Groenen

 ?? Lukas Kabon/epa ?? In Polen ligt de nieuwe klimaatamb­itie gevoelig. Kolen waren altijd een garantie op welvaart, zoals deze mozaïek laat zien.
Lukas Kabon/epa In Polen ligt de nieuwe klimaatamb­itie gevoelig. Kolen waren altijd een garantie op welvaart, zoals deze mozaïek laat zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium