De Standaard

Rohingya aan land na zeven maanden op zee

Honderden Rohingya kwamen aan land in Atjeh, maar Indonesië kent geen structurel­e opvang van vluchtelin­gen.

- Annemarie Kas © ©

Zo’n zeven maanden brachten ze door op gammele houten boten op zee: veertien kinderen, 181 vrouwen en 102 mannen. Zondagnach­t voelden de Rohingya-moslims weer vaste grond onder de voeten. Ze kwamen aan land in Atjeh, het westelijks­te puntje van Indonesië en ook de conservati­efste, islamitisc­he provincie van het land.

De Rohingya stapten in maart in Bangladesh aan boord om te ontkomen aan de uitzichtlo­osheid van de vluchtelin­genkampen. Sinds de zomer van 2017 wonen circa 1 miljoen Rohingya-moslims daar in bamboehutt­en. Ze zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van het Myanmarese leger. Ook vóór 2017 probeerden groepen Rohingya, vanuit Bangladesh en Myanmar, met de boot een beter leven te bereiken. In Myanmar worden de moslims al tientallen jaren onderdrukt: de regering erkent hun burgerscha­p niet.

Niet iedereen overleefde de maanden op zee. Eten en water was er schaars. Volgens verklaring­en van de vluchtelin­gen overleden onderweg meer dan dertig mensen. Hun lichamen werden overboord gegooid. Zij die het haalden, werden maandag in een grote tent ondergebra­cht. Ze kregen provisoris­che mondkapjes, koekjes en water. Volgens lokale media moeten ze zich op corona laten testen.

Internet afgesloten

Het is niet duidelijk welke route de vluchtelin­gen hebben afgelegd. Ze zeiden wel dat ze in de voorbije maanden aan land probeerden te komen, waarschijn­lijk voor de kust van Thailand en Maleisië. Dat zijn twee landen die publiekeli­jk hadden aangekondi­gd de Rohingya terug de zee op te sturen. Het zou hen door de coronacris­is niet uitkomen, maar die negatieve houding hebben ze al jaren.

Wellicht hebben de smokkelaar­s die de Rohingya vervoerden, hen min of meer gegijzeld gehouden op zee. Vanuit de kampen in Bangladesh vertelden familieled­en in juni aan Reuters dat smokkelaar­s hen belden. Abdul Hakim bijvoorbee­ld: zijn zus was onderweg naar Maleisië. Hij moest 100.000 Bengaalse taka extra betalen, omgerekend bijna 1.000 euro, anders zou ze niet levend en wel aan land komen. ‘We hadden al 45.000 taka voor de reis betaald, met leningen. Waar haal ik zoveel geld vandaan?’

In de kampen in Bangladesh stapelen de redenen om te vertrekken zich op. Er is geen zicht op terugkeer naar Myanmar. De angst om door artsen van ngo’s geïsoleerd te worden als je het virus krijgt, is bijna groter dan de angst voor de ziekte zelf. Bangladesh heeft het internet afgesloten. Het wil de vluchtelin­gen overhalen naar een verlaten eiland voor de kust te vertrekken. Dus wie het kan betalen en het aandurft, waagt bij goed weer de oversteek naar andere landen in Zuidoost-Azië.

Nieuw leven onmogelijk

Het is in korte tijd de tweede lichting Rohingya die in Atjeh aankomt. In juni brachten vissers een kleinere groep van ongeveer honderd moslims aan land. Ze hadden hun boot een paar kilometer voor de kust zien dobberen en besloten om hen aan land te brengen. Ook nu waren het lokale inwoners die meteen te hulp schoten. De Indonesisc­he autoriteit­en boden vervolgens schoorvoet­end hulp en opvang. Ook zij zouden nochtans hebben overwogen de boten terug te duwen.

Voor nu zijn de Rohingya even gered. Alleen op de lange termijn wordt hun uitzichtlo­ze situatie er niet veel beter op in Atjeh. Indonesië heeft het VN-Vluchtelin­genverdrag nooit onderteken­d. Dat betekent dat het officieel geen vluchtelin­gen opneemt. De VNvluchtel­ingenorgan­isatie mag mensen nog net registrere­n, maar opvang is marginaal en een volwaardig nieuw leven opbouwen is daardoor bijna onmogelijk.

Wellicht hebben de smokkelaar­s die de Rohingya vervoerden, hen min of meer gegijzeld gehouden op zee

 ?? Sopa ?? Jonge kinderen zijn uitgeput na een tocht van zeven maanden op een bootje.
Sopa Jonge kinderen zijn uitgeput na een tocht van zeven maanden op een bootje.
 ?? Sopa ?? Een Rohingya-man bidt op zijn gebedsmatj­e aan land in Indonesië.
Sopa Een Rohingya-man bidt op zijn gebedsmatj­e aan land in Indonesië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium