De Standaard

Tetris in de gevangenis

- Rodrigo Sura/epa, Yuri Cortez/afp, Jose Cabezas/reuters

Keihard is het regime in de Salvadoraa­nse Izalcogeva­ngenis. Die behoort tot de strengst bewaakte gevangenis­sen van het land.

In de cellen zitten de gedetineer­den onmenselij­k dicht op elkaar gepakt. Maar als die ruimtes geïnspecte­erd worden, bijvoorbee­ld op drugs, wapens of mobieltjes, steekt de gevangenis­leiding een tandje bij. De gevangenen, allen in boxershort en de meesten onder een camouflage­laag van tattoos, worden dan op het binnenplei­n verzameld en in elkaar geschoven als Tetrisblok­jes. Iets wat in coronatijd­en op zijn minst de wenkbrauwe­n doet fronsen, en wat extra onprettig moet zijn voor de gevangenen zelf, als je weet dat het hier gaat om leden van rivalisere­nde bendes, zoals de MS-13 en de Calle 18, die elkaar op straat niet snel genoeg een kopje kleiner kunnen maken.

De regering van El Salvador, onder leiding van de relatief jonge president Nayib Bukele (39), pakt graag uit met dat harde regime in de gevangenis­sen, van waaruit tot veel bendemoord­en opdracht wordt gegeven. Bukele, die iets meer dan een jaar geleden aan de macht kwam met de belofte orde op zaken te stellen in het door bendegewel­d geteisterd­e land, verspreidt er zelf trots foto’s van. Onder zijn legislatuu­r, zo claimt hij, zou het geweld met de helft zijn afgenomen, iets wat journalist­en sterk betwijfele­n. De president wordt er bovendien van beschuldig­d een deal gesloten te hebben met de leiders van de bende MS-13, onder meer met de bedoeling het hoge aantal moorden onder controle te krijgen, en electorale steun te verkrijgen.

Mensenrech­tenorganis­aties zijn niet te spreken over Bukeles onverbidde­lijke optreden tegen het bendegewel­d, en dan zeker niet over dat binnen de gevangenis­muren. Onder meer Human Rights Watch en Amnesty Internatio­nal uitten eerder dit jaar al hun grote bezorgdhei­d over ‘de vernederen­de, respectloz­e wijze’ waarop gedetineer­den in de gevangenis­sen worden samengepak­t en spraken de vrees uit dat El Salvador ‘een dictatuur wordt’.

Het land telt zo’n 60.000 actieve bendeleden. Een kleine 13.000 bendeleden zitten achter de tralies.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium