De Standaard

‘Ik wil meer vrouwen in het blad’

- Keert u dan toch terug naar het publiceren? Kunt u putten uit uw adresboek in de kunstenwer­eld? Had u niet liever zelf de dekens opgeschud en de remake uitgeteken­d? Hoe ziet u dat? © U wilt het debat mee stimuleren.

INTERVIEW HENDRIK TRATSAERT De nieuwe directeur van de vzw Ons Erfdeel was de voorbije jaren aan de slag bij Vrijstaat O en Kaap.

Vorig jaar schudde directeur Luc Devoldere de dekens nog eens op. De vzw zou Ons Erfdeel blijven heten, terwijl het tijdschrif­t voortaan doorging als De Lage Landen. Naast de papieren versie kwam er ook een webplatfor­m in drie talen.

Devoldere wordt na achttien jaar dienst opgevolgd door Hendrik Tratsaert (52). Diens carrière verliep tot dusver op twee sporen: publiceren en organisere­n. In die laatste hoedanighe­id werkte hij twee jaar bij Jan Fabre (en daarna maakte hij nog zes jaar diens blad Janus), richtte hij in Oostende Vrijstaat O op en werkte hij in het gefuseerde kunstencen­trum Kaap. ‘Ik had opnieuw zin om als cultuurmak­er bezig te zijn. De voorbije jaren was ik veel aan het organisere­n. Niettemin ben ik altijd blijven schrijven. Poëzie, literatuur, geschieden­is en taal: ze liggen me na aan het hart. Ook het maatschapp­elijk vertoog over de vraag wat onze identiteit uitmaakt, weet me bijzonder te boeien.’ ‘Sinds Janus heb ik het uitgeversv­ak eigenlijk nooit verlaten. Ook als organisato­r ben ik het blijven volgen. Zo heb ik mee het literatuur­festival Brutaal georganise­erd, met 120 schrijvers. Ik heb het geluk gehad veel met Nederlands­e schrijvers te kunnen werken. En met veel schrijfste­rs. Daar wil ik op inzetten, ik wil meer vrouwen in het blad.’ ‘Dit is een perfecte startbasis. De digitale make-over was meer dan een kostuumwis­sel, hij was nodig om het blad bij de tijd te brengen. Er is een interessan­t chassis nu. Het kan nog wat opgepoetst worden en het zou iets vaker uit de garage mogen komen.’ ‘Door representa­tiemomente­n in België en Nederland. Ik speel met het idee van een Nederlands­e co-uitgever. En verder moeten we ons blad communicat­ief en marketingg­ewijs verder uitdragen. Met meer jonge en vrouwelijk­e pennen kunnen we ons lezerspubl­iek uitbreiden.’

‘Ik hou wel van de spirit van oprichter Jozef Deleu. Die schopte ook graag tegen de schenen van middelmati­ge politici’

‘Door dossiers en thema’s in de diepte uit te werken. En verder hou ik wel van de spirit van oprichter Jozef Deleu. Die schopte ook graag tegen de schenen van middelmati­ge politici. Ons Erfdeel is een mooie erfenis.’

¨¨¨èè

Met debuutplaa­t Settle dropten de broers Guy en Howard Lawrence in 2013 een discobomme­tje in clubs over de hele wereld. De mengeling van electrofun­k, house, UK bass en features van popsterren als Sam Smith en Jessie Ware bleek een succesform­ule voor volle dansvloere­n. Opvolger Caracal koos voor een nog grootsere en hitgevoeli­gere aanpak, maar had niet dezelfde impact.

De derde plaat Energy schreeuwt met haar bomvolle lijst gastarties­ten opnieuw om aandacht. De broers grijpen terug naar rauwere housebeats, al blijven de gasten meer hangen dan de nummers zelf. Zeker het openingskw­intet met opeenvolge­nd Kelis, Channel Tres, Slowthai, Mick Jenkins en Fatoumata Diawara is een schot in de roos. Daarna lijkt de energie opgebrand en gebeurt er nog weinig memorabels.

Het feestje van Energy is bijgevolg kort maar pittig, vast een voorbode van de eerste postbubbel­feestjes.

 ?? Rr ?? Hendrik Tratsaert.
Rr Hendrik Tratsaert.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium