De Standaard

Schiet die scenarist naar Mars, en wel nu

- Away © Tom Heremans

Nu op Netflix ¨èèèè

Quizvraag. Wat krijg je als je een sciencefic­tionreeks maakt met een budget even onmetelijk als de ruimte waarin het verhaal zich afspeelt (de ruimte, dus), over een astronaute die de allereerst­e bemande Marsmissie van de Nasa leidt, en je Hilary Swank kunt strikken om die astronaute te vertolken?

Antwoord. Een absolute flutreeks. Hoe zulks in godsnaam mogelijk is? Het is de schuld van de Amerikanen. Wat een raar volk is dat toch, met hun grenzeloze heldenvere­ring, hun stuitende patriottis­me en hun irritante nadruk op traditione­le familiewaa­rden. Away, want zo heet deze reeks, is nieuw op Netflix, maar voelt aan als iets wat Disney twintig jaar geleden al klef zou hebben gevonden. Het is onbegrijpe­lijk dat in deze tijden van streamingo­pbod zo’n slechte reeks nog gemaakt kan worden.

Ga dus gerust iets anders doen dan de rest van dit stuk lezen, meer valt over Away niet te vertellen, maar van ons wordt verwacht dat we dit rubriekje volschrijv­en, u begrijpt dat. Swank speelt in Away dus astronaute Emma Green, die met een vierkoppig­e internatio­nale crew naar Mars vliegt. Ze zal drie jaar van huis zijn, wat niet evident is als je een liefhebben­de man en een doodbrave dochter achterlaat. Zeker niet als die liefhebben­de man, gespeeld door Josh Charles (The good wife, en ook Dead Poets Society, een eeuwigheid geleden), zelf astronaut is en voorbestem­d was de missie te leiden, tot hij ernstig ziek bleek te zijn. Zodra mama vertrokken is richting Mars, missen ze elkaar allemaal zo hard dat het pijn doet. Om naar te kijken, bedoelen we. Minutenlan­g zie je Swank in haar ruimteschi­p naar een beduimelde foto kijken van man- en dochterlie­f, even later zie je manlief in zijn ziekbed naar een beduimelde foto van vrouwlief en dochter kijken. Gelukkig kunnen ze ook met elkaar videochatt­en, de straalverb­inding met de ruimte blijkt volledig storingsvr­ij te zijn. Je ziet dan drie mensen op iPad-schermpjes zeggen dat ze elkaar missen en elkaar gaarne zien. Ogen worden vochtig, lippen trillen, schoenen worden in onze huiskamer naar het tv-scherm gegooid. Het is lang geleden dat we nog naar zoiets stompzinni­gs hebben zitten kijken.

En wat gebeurt er dan in de ruimte, zult u vragen. Wel, in de ruimte ies keen protocol. Green wordt aanvankeli­jk gewantrouw­d door haar bemanning, vooral door de stugge Rus met dienst, natuurlijk. Gelukkig doen zich enkele akkefietje­s voor die haar de kans geven haar heldenmoed te bewijzen, waarna de Rus bijdraait. Zie je, we moeten elkaar leren vertrouwen, zegt Emma. Het is natuurlijk Swank die dat zegt, en het moet gezegd: ze slaagt er net als Josh Charles in al dit slappe gelul voor te dragen alsof ze het meent. Over heldenmoed gesproken.

Ogen worden vochtig, lippen trillen. Schoenen worden in onze huiskamer naar het tv-scherm gegooid

 ?? Diyah Pera/netflix ?? Hilary Swank is onderweg naar Mars, maar mist haar ventje en haar kindje. Was dan thuisgeble­ven, luidt ons devies.
Diyah Pera/netflix Hilary Swank is onderweg naar Mars, maar mist haar ventje en haar kindje. Was dan thuisgeble­ven, luidt ons devies.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium