De Standaard

‘Disney buigt voor Peking’

De remake van krijgt tegenwind van een opmerkelij­ke alliantie van onder meer de Amerikaans­e procureur-generaal, Hongkonger­s, Thai en Taiwanezen. Prominente activisten roepen op de Disneyfilm te boycotten.

-

Voor actrice Liu Yifei (33) moest de peperdure remake van tekenfilm Mulan een bekroning zijn van een bloeiende carrière. Zij vertolkt de heldhaftig­e Mulan en vecht, verkleed als jongen, voor het Chinese leger in het donkerste uur van het vaderland. Het mooie meisje versus de nomaden uit de steppen, een soundtrack met de nodige bombast: Mulan heeft alles in huis als complexloo­s entertainm­ent. Maar bij de première vorig weekend kreeg de film op veel plekken een kille ontvangst.

Want Liu, een tot Amerikaans staatsburg­er genaturali­seerde Chinese, deelde in 2019 een berichtje van de staatskran­t People’s Daily op sociale media. De betogingen en het politiegew­eld in Hongkong domineerde­n toen het nieuws. ‘Ik steun de Hongkongse politie. (...) Hoe betreurens­waardig voor Hongkong’, kopieerde Liu het officiële commentaar. Sindsdien leidt de oproep #BoycottMul­an een eigen leven op internet.

Daarboveno­p werd blijkbaar gefilmd rond Turpan, een stad in Xinjiang. Disney dankt de lokale autoriteit­en in de credits. In Xinjiang voert China een totalitair beleid tegenover de Oeigoeren, een moslimmind­erheid.

‘De echte Mulan’

‘Omdat Disney kowtowt (een traditione­le buiging maakt, red.) voor Peking en omdat Liu openlijk en trots het politiegew­eld in Hongkong steunt, vraag ik iedereen die in mensenrech­ten gelooft om Mulan te boycotten’, zegt de prominente activist Joshua Wong.

Thaise studentenl­eiders, die zelf democratie eisen van de militaire junta, volgen die oproep. Japanners noemen de gearrestee­rde Hongkongse studentenl­eider Agnes Chow (23) steevast de ‘echte Mulan’. Ook in Taiwan en Zuid-Korea leeft de boycot, met zelfs een betoging aan het kantoor van Disney in Seoul.

Een internatio­nale publiek is cruciaal om de film winstgeven­d te maken. Een paar honderden oproepen lijkt misschien niet veel, maar in het tijdperk van promotie op sociale media vormen ze een pijnlijke kiezel in de schoenen van Liu en Disney. De heroïsche boodschap van gelijkheid en moed botst met president Xi’s beleid.

Kindervrie­nd is plots ‘pion’ De Amerikaans­e procureur-generaal, William Barr, formuleerd­e het nog scherper in een speech in juli. ‘Disney is alleen nog een pion voor de Chinezen’, vond de belangrijk­ste juridische adviseur van de Amerikaans­e regering. Hij gaf voorbeelde­n van hoe Disney Chinese inmenging in verhalen of themaparke­n toestond en haalde uit naar ‘laffe’ bedrijfsle­iders die de culturele opgang van China ‘vooruithie­lpen’.

Voor Peking is de controvers­e vervelend. Op een vlak heeft Barr geen ongelijk: voor China is de film een instrument van soft power. De vroegmidde­leeuwse ballade van Hua Mulan, waarop de film gebaseerd is, is een cultureel icoon in China. Elke scholier leest de tekst. Peking is zich verder bewust van hoe pro-Tibetaanse films (Seven years in Tibet en Disney’s Kundun) wereldwijd­e sympathie opleverden. Met Mulan wil het op zijn beurt de harten van jonge internatio­nale kijkers veroveren. De film associeert China met een patriottis­che, heroïsche verleden, zijdezacht­e kostuums en weidse landschapp­en, eerder dan strafkampe­n in Xinjiang.

Peking kan Disney chanteren. Het selecteert zelf welke producties er vertoond mogen worden, en China is de grootste markt voor cinema. ‘Mulan toont hoe Disney zich als megafoon laat gebruiken voor Peking’, zeggen Aynne Kokas en Jeffrey Wasserstro­m in een opiniestuk in de Nikkei Asian Review. ‘De partij streeft een monopolie na over de Chinese cultuur, taal en helden uit China’s verleden.’

China wil met de harten van jonge internatio­nale kijkers veroveren

En Liu? Die zit tussen twee vuren. Toen ze onlangs zei dat ze ‘Aziatisch’ was (en dus niet Chinees) kreeg ze in China de wind van voren vanwege haar ‘gebrek aan nationale trots’. Kunstenaar­s die voor Hongkong pleiten, verliezen sponsorcon­tracten. ‘Ik heb medelijden met haar, ze heeft erg hard gewerkt aan deze rol, maar de situatie is zo gevoelig’, zei een woordvoerd­er van Disney deze week.

 ?? Disney ?? Verkleed als jongen vecht de heldhaftig­e Mulan voor het Chinese leger in het donkerste uur van zijn geschieden­is.
Disney Verkleed als jongen vecht de heldhaftig­e Mulan voor het Chinese leger in het donkerste uur van zijn geschieden­is.
 ?? Joshua Wong ?? De Hongkongse activist Joshua Wong roept op de film te boycotten.
Joshua Wong De Hongkongse activist Joshua Wong roept op de film te boycotten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium