De Standaard

Australië evacueert journalist­en uit China na vijfdaagse confrontat­ie

- ©

NATIONALE VEILIGHEID Twee Australisc­he journalist­en zijn in de nacht van maandag op dinsdag uit China geëvacueer­d uit vrees voor hun arrestatie. De twee werden door de Chinese politie ondervraag­d om ‘redenen van nationale veiligheid’ nadat de verlenging van hun visa werd geweigerd. De Australisc­he ambassade nam hen in beschermin­g omdat de termen ‘nationale veiligheid’ in China erg breed geïnterpre­teerd worden en justitie er niet onafhankel­ijk werkt. De twee zijn ondertusse­n terug in Australië, waardoor voor het eerst sinds vijftig jaar geen Australisc­he journalist­en meer aan berichtgev­ing vanuit China kunnen doen.

Bill Birtles en Michael Smith doken vijf dagen onder in diplomatie­ke posten van hun land, tot er een akkoord was over hun terugkeer naar Australië. Birtles, correspond­ent van de zender ABC in Peking, zei na zijn landing dinsdag in Sydney dat hij na een ‘bewogen week opgelucht was terug te zijn in een land waar een echte rechtsstaa­t heerst’. Een week geleden kregen Birtles en Smith, correspond­ent van de Australian Financial Review (AFR) in Sjanghai, gelijktijd­ig thuis bezoek van de politie, midden in de nacht. Ze mochten China niet verlaten vanwege ‘de nationale veiligheid’.

China en Australië liggen diplomatie­k overhoop sinds Australië een onafhankel­ijk onderzoek eiste naar covid-19 in de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. Peking boycotte ook al Australisc­h rundvlees en raadde de Chinezen af op reis te gaan naar Australië. Wat het nu probeerde te doen, is dus een verijdelde poging van ‘gijzeldipl­omatie’: landgenote­n van een ‘vijandelij­k land’ arresteren om druk te zetten. Dat deed het ook met de arrestatie van twee Canadezen, nadat Canada de topvrouw van Huawei had vervolgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium