De Standaard

Duitsland zoekt reddingsbo­ei voor autosector

In de autosector, de ruggengraa­t van de Duitse economie, dreigen duizenden banen verloren te gaan. Er wordt krampachti­g naar oplossinge­n gezocht.

-

Duitsland is het alle hens aan dek om de autosector boven water te houden. De auto-industrie kreunt er hard onder de coronacris­is. Fabrieken en garages waren een tijdlang gesloten en Duitsers stellen in deze onzekere tijden de aankoop van een nieuwe wagen uit. De sectorvere­niging van de Duitse automobiel, VDA, verwacht dat de productiea­antallen dit jaar liefst 25 procent lager zullen liggen dan vorig jaar. In juli zakten de productiec­ijfers zelfs tot het laagste punt sinds 1975. In augustus daalde het aantal inschrijvi­ngen van nieuwe auto’s in Duitsland met 20 procent.

Perfecte storm

De coronacris­is komt boven op wat voordien al een ‘perfecte storm’ voor de Duitse autosector werd genoemd. In een moeilijk klimaat – afkalvende verkoop in China, strengere milieurege­ls en de nasleep van dieselgate – moesten bedrijven zwaar investeren in nieuwe technologi­eën, zoals elektrific­atie en autonoom rijden. Het deed heel wat autobouwer­s, voorheen rivalen, elkaar al omarmen in partnerIn ships om die storm het hoofd te bieden.

Om maar te zeggen: een pandemie kon de Duitse autosector missen als kiespijn. De vakbond IG Metal voorspelde voor de zomervakan­tie al dat de pandemie 80.000 banen kan kosten. En dat terwijl voor de coronacris­is ook al heel wat jobs voor de bijl gingen. De Duitse onderdelen­fabrikant Continenta­l maakte al bekend dat er wereldwijd 10.000 banen op de tocht staan, terwijl het bedrijf er vorig jaar ook al 20.000 snoeide.

De autosector is van cruciaal

 ??  ?? Niet iedereen in Duitsland is fan van de auto-industrie. Activisten in Berlijn eisen een snelle omslag naar groenere
Niet iedereen in Duitsland is fan van de auto-industrie. Activisten in Berlijn eisen een snelle omslag naar groenere

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium