De Standaard

Afschaffin­g gunstregim­e bij duolegaat uitgesteld

-

ERFENISSEN Het fiscale gunstregim­e op het duolegaat zal niet, zoals gepland, verdwijnen vanaf 1 januari maar pas

‘in de loop van 2021’.

In het najaar van 2019 nam de Vlaamse regering de principiël­e beslissing om de fiscaalvri­endelijke aanpak van het duolegaat af te schaffen. Daarbij gold 1 januari 2021 als streefdatu­m. Maar die timing wordt niet gehaald, geeft het kabinet van de Vlaamse minister van Financiën, Matthias Diependael­e (N-VA), toe.

Werkgroepe­n van verscheide­ne Vlaamse kabinetten leggen de laatste hand aan de wetteksten. Officieel ligt er nog geen nieuwe deadline op tafel, maar in regeringsk­ringen valt te horen dat de afschaffin­g ten vroegste ‘ergens in de eerste helft van 2021’ zal ingaan.

De vertraging is onrechtstr­eeks te wijten aan de coronacris­is. De lockdown in het voorjaar maakte het een tijdlang moeilijker om testamente­n (preventief) te laten aanpassen in functie van de nakende wetswijzig­ing. De betrokkene­n krijgen door het uitstel wat extra tijd om dat alsnog te doen, luidt de redenering.

Techniek blijft bestaan

Wat betekent die afschaffin­g? Notaris Carol Bohyn benadrukt dat de erfenistec­hniek van het duolegaat blijft bestaan. ‘U kunt ook de komende jaren nog perfect een testament laten opmaken waarbij de erfenis wordt verdeeld tussen familie of vrienden enerzijds en een goed doel anderzijds. Maar het fiscale gunstregim­e dat daarop nu van toepassing is, valt weg.’

In de huidige regeling komt een duolegaat erop neer dat het goede doel alle erfbelasti­ngen betaalt. Niet alleen het tarief van 8,5 procent op het eigen legaat, maar ook de (hogere) tarieven op het andere deel van het legaat, bestemd voor familie of vrienden. Op die manier houden de familieled­en netto een pak meer over dan wanneer ze zelf de erfbelasti­ng hadden moeten betalen.

De formule is vooral interessan­t bij een nalatensch­ap aan verre familie of aan vrienden. Die worden immers zwaar belast bij een erfenis, tot maximum 55 procent.

330 miljoen

Deze vorm van ‘belastingo­ptimalisat­ie’ is niet onomstrede­n. Zo kan het gebeuren dat er van het (bruto) bedrag dat voor het goede doel is bestemd, na het betalen van belastinge­n, netto nauwelijks iets overblijft.

Toch gaat het om een belangrijk­e inkomstenb­ron voor de erkende goede doelen. In 2019 werd op die manier in totaal bijna 330 miljoen euro nagelaten aan goede doelen, verdeeld over 901 nalatensch­appen. Dat vernam parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V), na een vraag aan minister Diependael­e.

De afschaffin­g van het fiscale gunstregim­e zal die inkomstens­troom voor goede doelen allicht doen opdrogen. Daarom werkt het kabinet-Diependael­e aan lagere tarieven op schenkinge­n aan goede doelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium