De Standaard

Zonnepanel­en gaan voor het eerst te water

Het eerste grote drijvende zonnepark in Vlaanderen is zo goed als klaar. Het ligt goed verstopt in het hartje van de Antwerpse Kempen. Maar het prijskaart­je ligt voorlopig nog heel wat hoger dan daken volleggen met zonnepanel­en.

- ©

Een zandgroeve van 70 hectare pal op de grens van de gemeenten Mol en Dessel is het decor van Floating PV, het eerste drijvende zonne-energiepar­k in Vlaanderen. Begin volgende maand wordt de installati­e in gebruik genomen. De stroomprod­uctie volstaat om 2.000 gezinnen van elektricit­eit te voorzien, maar in de praktijk zal meer dan 80 procent van de opgewekte stroom verbruikt worden door een nabijgeleg­en fabriek van de Belgische zand- en mineraalwi­nningsgroe­p Sibelco.

De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) werd gisterocht­end op een met diesel aangedreve­n bootje naar het drijvende zonne-energiepar­k gevaren om het laatste zonnepanee­l op zijn plaats te leggen. In totaal liggen er 17.000.

Japan

Zonnepanel­en op water zijn in onze contreien nog een grote uitzonderi­ng. In Azië en in het bijzonder in Japan zijn ze al veel meer ingeburger­d. Dat Japan vooroploop­t, komt doordat daar weinig of geen plaats is voor grote zonne-energiepro­jecten. Volgens de projectlei­der van het zonnepanel­enpark in de Antwerpse Kempen, Luc Driesen, zit Vlaanderen in hetzelfde schuitje als Japan. Ook hier zijn grote zonneenerg­ieparken op het land niet vanzelfspr­ekend, terwijl er in Vlaanderen wel heel wat waterplass­en en meren zijn. Bart Van Herck, regiodirec­teur van Sibelco, die onder meer verantwoor­delijk is voor de Belgische activiteit­en, schat dat zijn bedrijf beschikt over een verzamelin­g waterplass­en die goed is voor verscheide­ne honderden hectaren.

Het eerste drijvende zonne-energiepar­k in Vlaanderen bedekt nog maar goed 7 procent van de totale oppervlakt­e van de waterplas van Sibelco.

Water genoeg dus in Vlaanderen. Dat betekent nog niet dat binnen de kortste keren her en der in Vlaanderen projecten zullen opborrelen. De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM, die mee aan de kar trok om het eerste drijvende park te installere­n, werkt wel aan een wat kleiner project voor de toeristisc­he site Terhills in Maasmechel­en, op de plek van de vroegere steenkoolm­ijn van Eisden, vertelt Luc Driesen.

Maar drijvende zonneparke­n zijn heel wat duurder dan zonne-energie op daken of op het land. Dat maakt dat er heel wat meer overheidss­teun nodig is. De investerin­g van het zonnepark op de Sibelco-plas bedraagt 7 miljoen euro. Elke 1.000 kilowattuu­r elektricit­eit die er opgewekt wordt, kost ruim 60 euro. Ter vergelijki­ng: de stroomprij­s op de Belgische groothande­lsmarkt schommelt momenteel tussen 30 en 35 euro per 1.000 kilowattuu­r. Het eerste

Vlaamse zonnepark te water kan rekenen op overheidss­teun, omdat het bestempeld wordt als een innovatiep­roject. De investerin­g wordt verder gedragen door LRM, Sibelco, de energielev­erancier Luminus en de Groep Machiels.

Zonnecelle­n aan de onderkant

Een andere hinderpaal voor grote drijvende zonne-energiepar­ken is de afwezighei­d van elektricit­eitsverbru­ikers in de onmiddelli­jke buurt. Nieuwe Vlaamse regels vereisen dat ten minste 50 procent van de geproducee­rde groene stroom lokaal verbruikt wordt. Of er in Vlaanderen veel waterplass­en en meren zijn met een groot industriee­l bedrijf of enkele duizenden residentië­le verbruiker­s als buren, is maar de vraag.

Hoewel het drijvende zonnepark in de Antwerpse Kempen voornameli­jk zal die

‘In Vlaanderen zijn grote zonne-energiepar­ken op het land niet vanzelfspr­ekend, terwijl er wel veel plassen en meren zijn'

Luc Driesen

Projectlei­der

 ?? Sibelco ?? Op het wateropper­vlak van deze oude zandgroeve liggen 17.000 zonnepanel­en.
Sibelco Op het wateropper­vlak van deze oude zandgroeve liggen 17.000 zonnepanel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium