De Standaard

Vondelinge­nschuif mag dan toch na beslissing Raad van State

De Raad van State heeft de beslissing van de gemeente Evere om de vondelinge­nschuif te sluiten, vernietigd. De nieuwe burgemeest­er Ridouane Chahid (PS) staat in tegenstell­ing tot zijn voorganger wel positief tegenover het opzet van de vzw Corvia.

- © Amaury Michaux

21 september 2017 moest in de gemeente Evere – in navolging van de vondelinge­nschuif in Antwerpen – de eerste vondelinge­nschuif op Brussels grondgebie­d openen. De vzw Corvia bood moeders die geen andere uitweg zagen de mogelijkhe­id om hun kind er te vondeling te leggen.

Maar toenmalig burgemeest­er Pierre Muylle (PS) verbood diezelfde dag de opening van de vondelinge­nschuif en Mathilde Pelsers van vzw Corvia moest haar plannen in de koelkast steken.

De vzw stapte daarop naar de Raad van State om via de rechtbank de opening van de vondelinge­nschuif te forceren.

‘We willen niet aanzetten tot kinderverl­ating, maar bieden moeders die ten einde raad zijn een mogelijkhe­id om hun pasgeboren­e in veiligheid onder te brengen’, klonk toen de motivatie.

Oplossing zoeken

De Raad van State gaf de vzw Corvia op 8 juli 2020 gelijk en vernietigd­e de beslissing die de burgemeest­er in september 2017 nam.

Burgemeest­er Ridouane Chahid (PS) staat, in tegenstell­ing tot zijn voorganger Pierre Muylle (PS), positief tegen de opening van de vondelinge­nschuif. ‘Ik vind dat baby’s altijd beter af zijn in een omkaderde omgeving dan op straat of in een vuilnisbak. Ik heb daarom contact gelegd met de vzw Corvia om samen een oplossing te zoeken.’

De burgemeest­er wil een legaal kader creëren voor de vondelinge­nschuif. ‘Ik wil ook samen met de vzw Corvia bekijken hoe we het gebouw in de Lindestraa­t conform de stedenbouw­kundige en sanitaire maatregele­n kunnen maken.’ Chahid benadrukt dat er ook opvolging moet zijn en dat er protoOp collen goedgekeur­d moeten worden.

Bij de vzw Corvia wilden ze nog niet reageren op de beslissing van de Raad van State en willen ze – gezien de gevoelighe­id van het onderwerp – in alle sereniteit het gesprek met de burgemeest­er aanvatten.

 ?? Dba ?? Evere krijgt binnenkort dan toch een vondelinge­nschuif, zoals in Antwerpen.
Dba Evere krijgt binnenkort dan toch een vondelinge­nschuif, zoals in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium