De Standaard

Van derde keus tot groene trui

In een rit waarin het voorspelde waaierspek­takel uitbleef, heeft Sam Bennett gisteren een carrièredo­el gerealisee­rd. Zijn plaats aan de top van de sprintersp­iramide is nu definitief verzekerd.

- © Benedict Vanclooste­r

Vierde in Nice, tweede in Sisteron, derde in Privas en de goede waaier gemist naar Lavaur. Met de dag legde Sam Bennett zichzelf meer druk op, maar gisteren, in de rit tussen twee eilanden aan de Atlantisch­e kust, brak hij eindelijk de ban. ‘Op deze overwinnin­g heb ik jaren zitten wachten.’

Bennett, die volgende maand al de kaap van de dertig rondt, is een laatbloeie­r. Het duurde tot het voorjaar van 2017 en zijn eerste WorldTour-zege in Parijs-Nice voor hij er zelf van overtuigd raakte de snelste sprinters aan zijn zwaard te kunnen rijgen. Het jaar nadien volgde zijn eerste succes in een grote ronde: een drieklappe­r in de Giro. Verleden jaar voegde hij daar nog twee ritzeges in de derde grote ronde aan toe, de Vuelta.

Maar zolang sprinters geen rit hebben gewonnen in de Tour, zijn ze niet geneigd zichzelf helemaal tussen de groten te rangschikk­en. Ritwinst in de Tour was voor Bennett daarom niet zomaar een hoofddoel, maar een carrièredo­el geworden. Twee keer nog maar had hij tot dusver de kans gekregen om zich te bewijzen op het grootste toneel. In 2015, bij zijn debuut, worstelde hij de hele Tour met maagproble­men om uiteindeli­jk op de laatste woensdag in de Alpen uit de race te stappen. Een jaar later volgde alweer een ongelukkig avontuur. In de sprint van de openingsri­t bezeerde hij bij een val zijn hand en rug. Bennett haalde toen wel Parijs, als rode lantaarn op ruim vijf uur van eindwinnaa­r Chris Froome.

Dat de Ier sindsdien de weg naar de Tour niet meer terugvond, had alles te maken met de hiërarchie binnen zijn ploeg. Bij Bora-Hansgrohe was hij als sprinter slechts derde keuze, na Peter Sagan en Pascal Ackermann. Op den duur voelde Bennett er zich onvoldoend­e naar waarde geschat. Hij kon er niet langer mee leven dat hij zowel voor de Giro als de Tour werd gepasseerd.

Grote schoenen

Het was bij de start van de derde Tourrit in Binche vorig jaar dat officieel bekend werd waar zijn toekomst lag. Patrick Lefevere openbaarde toen een mondeling akkoord te hebben met Bennett. Toch zou het daarna nog vier maanden duren eer Bennetts overstap helemaal rond raakte. De renner was in een patstellin­g terechtde gekomen: Bora-Hansgrohe hield hem hardnekkig aan een vermeend voorakkoor­d. De zaak kwam voor het arbitragec­ollege van de UCI en Bennett werd in het ongelijk gesteld. Uiteindeli­jk moest hij zich vrijkopen.

Bij Deceuninck – Quick-Step werd Bennett binnengeha­ald als de vervanger van Elia Viviani, de Italiaan die Lefevere in twee seizoenen 29 zegebloeme­n schonk en sindsdien geen koers meer won. Bij zijn nieuwe ploeg vond Bennett wel het vertrouwen dat hij zolang had gemist. Afgelopen winter al was hem verzekerd dat hij, en niet de Nederlande­r Fabio Jakobsen, in de Tour de sprinter van dienst zou zijn.

Bij de start in Nice was Bennett zich beter dan wie ook bewust van grote schoenen die hij diende te vullen. Bij Deceuninck - QuickStep had hij een sprinttrad­itie in ere te houden. Behalve in 2014, toen Mark Cavendish al op de eerste dag door een val werd uitgeschak­eld, wonnen de mannen van Lefevere de voorbije zeven edities ieder jaar minstens één sprintetap­pe. Bennett wou vooral niet degene zijn die de reeks zou doorbreken van zijn voorganger­s Mark Cavendish, Marcel Kittel, Fernando Gaviria en Elia Viviani.

Vruchtbare grond

Met zijn spurtwinst deed Bennett een gouden zaak in het puntenklas­sement. Hij heroverde de groene trui die hij al één dag om zijn schouders had en telt nu zowat één tussenspri­nt voorsprong op zevenvoudi­g winnaar Sagan. Dat de Slovaak na de tiende rit het groen niet draagt, is nog maar twee keer gebeurd sinds hij in 2012 zijn eerste puntentrui aantrok: in 2015, maar toen lag hij slechts drie punten achter op André Greipel, en in 2017, toen hij na een sprintinci­dent met Cavendish al naar huis was gestuurd. Bennett kan nu dus met de kopman van zijn vroegere team in de clinch gaan. Het geeft de strijd om groen een bijkomend piment.

Voor de Ierse kampioen straalt de groene trui een en al symboliek uit. Het is het shirt dat zijn illustere landgenoot Sean Kelly vier keer mee naar huis bracht. Nadat hij zijn peutertijd in Wervik had doorgebrac­ht – het gezin was in WestVlaand­eren neergestre­ken omdat vader Bennett ging voetballen bij derdeklass­er Eendracht Wervik – groeide Sam op in Carrick-on-Suir, de thuishaven van Kelly. Later, als prille twintiger reed hij ook enkele seizoenen voor An Post – Sean Kelly, een Belgische derdeklass­er.

Volgens Bennett is het niet zomaar toeval dat beide Ierse Toursprint­ers in hetzelfde stadje opgroeiden. ‘Carrick mag dan wel een kleine stad zijn, er heerst een grote wielercult­uur, je vindt er veel ervaren renners en coaches. Vergelijk het met het Isle of Man (waar de roots van Cavendish liggen, red.).'

Vandaag zal de strijd voor de groene trui een vervolg krijgen in een vlakke rit naar Poitiers. Ook bij die slag kan Bennett zich door de geschieden­is laten inspireren. In 1978 behaalde Sean Kelly er namelijk zijn eerste van vijf etappezege­s in de Tour.

Bennett kan met de kopman van zijn vroegere team in de clinch gaan. Het geeft de strijd om groen een bijkomend piment

 ?? Christophe Ena/ap ?? Met zijn spurtzege in de 10de rit ontfutseld­e Sam Bennett de groene trui aan Peter Sagan, die derde werd.
Christophe Ena/ap Met zijn spurtzege in de 10de rit ontfutseld­e Sam Bennett de groene trui aan Peter Sagan, die derde werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium