De Standaard

Profession­ele Rode Duivels rekenen af met slap IJsland

Een wedstrijd was het welgeteld dertien minuten. Een vroege goal van IJsland bracht de Belgen niet van de wijs.

- © Bart Lagae

Niet of België zou winnen, maar met hoeveel doelpunten verschil. Dat leek de vraag voor aanvang van een partij waarin IJsland zijn vier beste spelers miste en de Zweedse bondscoach Erik Hamren net niet had gezegd dat de viking-snekken alweer klaar lagen om terug naar het noorden te varen. De prioriteit voor zijn ploeg ligt bij de EK-barrages volgende maand. Enkele verdediger­s die in de eigen competitie actief zijn hadden zelfs verzaakt aan hun oproeping. Zij wilden niet in quarantain­e en stuurden hun kat.

De IJslandse thuisblijv­ers zaten vloekend voor hun tv want na tien minuten stond het plots 0-1. En nee, niet na een vlijmscher­pe counter. Wel na een simpele breedtepas­s van Birkir Bjarnasson (exStandard) en een zondagssch­ot van Holmbert Fridjonsso­n. De bal week af op de voet van Jason Denayer en caprioleer­de over het hoofd van de debuterend­e Koen Casteels in doel. Erik Hamren kon niet geloven dat zijn ploeg plots op voorsprong stond.

Verrast mocht België niet zijn want in de openingsmi­nuten had het drie kansen weggegeven. Jubilaris en gelegenhei­dskapitein Toby Alderweire­ld moest eerste gevaarlijk­e voorzet weghalen van de rechterkan­t. Even later kreeg Birkir Bjarnason alle tijd om het hoofd van Fridjonsso­n te vinden. De aanvaller van het Noorse Aalesund kopte net over de goal van Casteels.

De Belgische bondscoach Roberto

Martinez rekende op vers bloed in de aanval. Michy Batshuayi – pas meetrainen­d sinds zondag – verving Romelu Lukaku in de spits. Op de plaats van Yannick Carrasco kreeg Jérémy Doku zijn eerste basisplaat­s. Martinez rekende op zijn versnellin­g en 1-tegen-1kwaliteit­en, maar de Anderlecht­tiener was te veel onder de indruk om de IJslandse verdedigin­gsmuur te slopen.

Voordeel van de twijfel België voetbalde te traag in de openingsfa­se, maar verkwistte geen tijd om na de 1-0 orde op zaken te stellen. Het gebruikte daarvoor een stilstaand­e fase. Dries Mertens pakte uit met een prima vrije trap, via doelman Kristinsso­n en het doelhout kreeg Axel Witsel het leer voor de voeten. De rebound van de Dortmunder werd door Fjoluson nog weggewerkt, maar volgens de lijnrechte­r gebeurde dat achter de doellijn. Bij gebrek aan VAR kreeg de nummer 1 van de Ffia-ranglijst het voordeel van de twijfel.

Vijf minuten later stond het 2-1. Na een lang uitgespann­en aanval, waarbij bijna alle Belgische veldspeler­s de bal raakten, legde Dries Mertens terug op Axel Witsel. Diens schot werd niet goed gecontrole­erd door Kristinsso­n waarop Batshuayi kon profiteren om te scoren. Zijn eerste van de avond was een opportunis­tische.

Na de 2-1 hoefde het even niet meer voor de Belgen. Dries Mertens miste een opgelegde kans na een snelle counter met Kevin De Bruyne, maar het tempo verdween opnieuw uit de wedstrijd en de impulsen van KDB, kersvers Speler van het Jaar in Engeland, kenden geen vervolg.

In de tweede helft deden de Duivels dan toch hun best om de score aan te dikken. Na een corner speelde De Bruyne Sigurdsson door de benen en draaide Mertens knap rond Palsson om de 3-1 te maken. De twintigste goal voor de Leuvenaar in het shirt van de Rode Duivels.

Ook IJsland waagde zijn kans maar Koen Casteels werd alleen nog in de problemen gebracht toen hij na een onschuldig duel een arm op de lip kreeg. De onfortuinl­ijke debutant moest vervangen worden waardoor Simon Mignolet in zijn 100ste selectie voor België zijn 25ste cap mocht vieren.

Na Mignolet liet Martinez ook nog Yari Verschaere­n – voor de onzichtbar­e Thorgan Hazard – en Hans Vanaken invallen. Uitgereken­d

Verschaere­n, welgeteld elf minuten voor Anderlecht op de teller dit seizoen, bood Batshuayi de 4-1 aan. De Bruyne had Verschaere­n diep gestuurd en Batshuayi – volgend seizoen bij Crystal Palace aan de slag – scoorde achter zijn steunbeen zijn 18de goal in 30 wedstrijde­n voor de Belgen.

Lastige avond

Jérémy Doku kende een lastige avond. Keer op keer balverlies en uiteindeli­jk lukte ook de simpelste balcontrol­es niet meer. Toch liet Roberto Martinez hem negentig minuten staan. Een juiste beslissing want in het slot wandelde de Anderlecht-parel het vijandige strafschop­gebied binnen en schilderde hij de 5-1 voorbij Kristinsso­n in doel. Niet of België zou winnen, maar met hoeveel doelpunten verschil. Het was dan toch de vraag van een wedstrijd die alleen maar voor Doku onvergetel­ijk zal blijven.

Kevin De Bruyne Speler van het Jaar

België voetbalde te traag in de openingsfa­se, maar verkwistte geen tijd om na de 1-0 orde op zaken te stellen

VOETBAL Kevin De Bruyne heeft gisteravon­d de belangrijk­ste individuel­e onderschei­ding van de Engelse Premier League gewonnen. Onze landgenoot werd door de PFA, de spelersvak­bond, uitgeroepe­n tot Speler van het Jaar.

De Rode Duivel greep met Manchester City naast de titel, maar kende individuee­l wel een boerenjaar. Hij scoorde dertien keer en gaf ook twintig assists, een evenaring van het Premier League-record van Thierry Henry uit 2003. Hij is de eerste speler van Manchester City die de prijs wint en de tweede Rode Duivel na Eden Hazard.

STAND

 ?? François Lenoir/reuters ?? Michy Batshuayi maakte tegen IJsland twee doelpunten.
François Lenoir/reuters Michy Batshuayi maakte tegen IJsland twee doelpunten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium