De Standaard

We kunnen elkaars oogkleppen afzetten

Net in tijden van onzekerhei­d heb je kritische tegenstand­ers nodig, schrijft Ruben Mersch. Zij kunnen je helpen om je eigen blinde vlekken op te sporen en je argumenten te verbeteren.

- Ruben Mersch

Auteur en correspond­ent Big Pharma bij ‘De Correspond­ent’

Robert McNamara, de Amerikaans­e minister van Defensie tijdens de Vietnamoor­log, heeft de twijfelach­tige eer de naamgever te zijn van een denkfout: de ‘McNamara fallacy’. Die bega je als je je blindstaar­t op één enkel getal en daardoor al het andere uit het oog verliest. Bij McNamara was dat ene getal de body count, het aantal gedode Vietcongs dus. McNamara’s redenering was eenvoudig: als we zo veel mogelijk vijanden doden, zullen we uiteindeli­jk de oorlog winnen. Dat was een vergissing. Door de eenzijdige focus op dat ene getal, hield hij geen rekening met de gevoelens van de Vietnamese bevolking. Door de slachtpart­ij die de Amerikanen aanrichtte­n, kozen die massaal de kant van de Vietnamese strijders. We weten allemaal hoe dat afgelopen is.

Het is niet moeilijk om de parallelle­n met de coronacris­is te zien. Volgens veel critici vallen virologen en beleidsmak­ers collectief ten prooi aan die ‘McNamara fallacy’. We zetten alles op alles om het aantal besmetting­en te laten dalen, de curve moet plat, en verliezen volgens de critici daardoor al het andere – armoede, leerachter­stand, sociale isolatie – uit het oog.

Maar misschien maken ook die critici een denkfout. Als mensen de gevolgen van iets vervelend vinden, hebben ze de neiging het bestaan ervan te ontkennen. Het is een denkfout die je aan het werk kunt zien bij klimaatont­kenners: de aanpak van de klimaatcri­sis vereist meer overheidsi­nterventie, ik ben tegen meer overheidsi­nterventie, ergo: de klimaatopw­arming bestaat niet. Vertaald naar de pandemie: de gevolgen van de maatregele­n zijn vervelend, ergo: de maatregele­n werken niet, het virus is nauwelijks erger dan een griepje en nog even en we zijn met zijn allen immuun. De wens wordt de vader van de gedachte.

Stammenstr­ijd vermijden

We lopen het risico dat dit uitmondt in een stammenstr­ijd. Twee groepen die ervan overtuigd zijn dat zij de waarheid in pacht hebben. Twee stammen die iedereen die het niet met hen eens is, wegzetten als dom, onwetend of slecht. Twijfel je aan het nut van de maatregele­n? Dan interessee­rt het je geen zier als er mensen sterven. Verdedig je de maatregele­n? Dan ben je een irrationel­e alarmist die een klein probleem buiten proportie opblaast, ter meerdere eer en glorie van zichzelf.

Hoe raken we hieruit? Hoe bepaal je wie een denkfout maakt en wie niet, wie er rationeel is en wiens brein gekaapt wordt door irrationel­e kronkels? Wetenschap alleen is niet voldoende om die vragen te beantwoord­en. Zeker nu nog niet. Jammer genoeg is wetenschap geen magische machine waar eenvoudige waarheden uit rollen. Het is een traag en moeizaam proces en absolute zekerheden heeft het zelden in de aanbieding.

Er is nog veel dat we niet weten over het nieuwe coronaviru­s. We weten nog niet zeker hoe dodelijk het precies is, net zoals we nog niet weten hoe goed ons immuunsyst­eem het kan bevechten en hoelang deze immuniteit aanhoudt. We hebben nog geen zekerheid

over het percentage van de bevolking dat immuun moet zijn om groepsimmu­niteit te bereiken en we weten nog niet goed wat het aandeel is van de verschille­nde mogelijke besmetting­sroutes. Het is zelfs nog niet duidelijk welke maatregele­n werken en welke niet, net zoals we de langetermi­jngevolgen van de maatregele­n nog niet in kaart kunnen brengen.

Net als niemand het zeker weet, moet je alle kennis gebruiken die je te pakken kunt krijgen

Geen complot van Bill Gates Voor we het antwoord kennen op al die vragen, zullen we nog enkele jaren geduld moeten oefenen. En zelfs als we eindelijk wetenschap­pelijke zekerheid hebben, zijn niet al onze problemen opgelost. Ook dan moeten we

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium