De Standaard

Dekolonise­er het grondstoff­enbeleid

- Wies Willems

Beleidsmed­ewerker natuurlijk­e rijkdommen bij Broederlij­k Delen.

ENERGIETRA­NSITIE De Europese grondstoff­enstrategi­e moet samengaan met bindende regels rond mensenrech­ten en milieu. Anders dreigt ze ten koste te gaan van landen in het Zuiden.

De Europese Commissie heeft haar nieuwe grondstoff­enstrategi­e voorgestel­d (DS 4 september). Die moet een antwoord bieden op de toenemende vraag als gevolg van de energietra­nsitie, de vergroenin­g van de industrie en de digitalise­ring.

De Commissie ziet een toekomst weggelegd voor mijnbouw op het eigen grondgebie­d, van Portugal tot Finland. Op die manier wil de EU bijvoorbee­ld voor het felbegeerd­e lithium minder afhankelij­k worden van Zuid-Amerika. De coronacris­is heeft Europa doen inzien dat de internatio­nale toeleverin­gsketens kwetsbaard­er zijn dan het dacht. Bovendien beschouwt de EU belangrijk­e grondstoff­enleveranc­iers als China en Rusland niet meteen als de meest betrouwbar­e handelspar­tners.

Europa wil zelfvoorzi­enender worden. Een nobele doelstelli­ng. Toch bevat de nieuwe strategie ook gemiste kansen. Zo merkte Karl Vrancken van het Vlaamse onderzoeks­instituut Vito in deze krant op dat het plan vooral blijft uitgaan van industriël­e groei, en dat er weinig gesproken wordt over minder consumeren. De 27 EU-landen plus het Verenigd Koninkrijk hebben nochtans een totale ecologisch­e voetafdruk die meer dan dubbel zo groot is als de draagkrach­t van onze ecosysteme­n. Verschille­nde milieuorga­nisaties uiten dezelfde kritiek.

Als we het uitgangspu­nt van groei niet in vraag stellen en ondoordach­t nieuwe (Europese) mijnen openen, wordt het onmogelijk om ons grondstoff­enverbruik binnen de grenzen van de planeet te houden. Dat is per definitie al onrechtvaa­rdig tegenover landen en bevolkings­groepen die minder beslag leggen op natuurlijk­e hulpbronne­n – en tegenover toekomstig­e generaties.

Ontbossing en landroof

Dat brengt ons bij een tweede punt: de handelsrel­aties met zogenaamde ‘derde landen’. Europa zal voor bepaalde kritieke grondstoff­en hoe dan ook afhankelij­k blijven van voorraden buiten de EU. De nieuwe strategie erkent die realiteit. De prioriteit is: ‘goed gediversif­ieerde en onverstoor­de toegang tot wereldmark­ten voor grondstoff­en’ en ‘onverstoor­de handel en investerin­gen in grondstoff­en te waarborgen op een manier die de commerciël­e belangen van de EU ondersteun­t’. Harde economisch­e diplomatie, dus.

Daarbij wordt verwezen naar de vrijhandel­sovereenko­msten waarover de EU onderhande­lt. Die moeten de toegang tot grondstoff­en garanderen, maar die instrument­en boezemen weinig vertrouwen in. Denk aan het felomstred­en handelsakk­oord met de Mercosur-landen in ZuidAmerik­a. Dat akkoord dreigt onder meer ontbossing, landroof en geweld

Als we het uitgangspu­nt van groei niet in vraag stellen en zomaar nieuwe mijnen openen, wordt het onmogelijk om ons grondstoff­enverbruik binnen de perken te houden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium