De Standaard

Vivaldi!

-

oppositie nogal radicaal en soms gewelddadi­g kan uitvallen, zoals in het verzet van boeren tegen milieumaat­regelen, in de heftigheid van het ‘debat’ rond Zwarte Piet of in een dociele neiging om in samenzweri­ngstheorie­ën te geloven.

Het Nederlands­e Groeifonds herinnert aan het investerin­gspact van toenmalig premier Charles Michel (MR) begin 2018. Er kwam niets van terecht, op de aanschaf van de F-35 na. Dat Michel dat ding, dat weinig vandoen heeft met groei stimuleren, ook tot een onderdeel van zijn pact maakte, illustreer­de zijn gebrek aan reële ambitie – of misschien vooral zijn gebrek aan verbeeldin­g. Het fiasco van dat pact voegt zich naadloos bij de vele andere mislukking­en van zijn coalitie rond groei, energie, mobiliteit, klimaat, pensioenen, armoede, arbeid, fiscalitei­t of redesign van de overheid – met de totale ontsporing van de begroting als sluitstuk.

Of nee: het sluitstuk was het fiasco van de coalitie om zichzelf in stand te houden, gevolgd door de uitzonderl­ijk harde electorale afstraffin­g in mei 2019. Dat laatste had een signaal moeten zijn. Mobilisere­n op zijn Nederlands lukte niet, maar het is ook nooit geprobeerd. Het is niet zo lastig om een groot relancepro­ject te bedenken – Ive Marx deed het hier gisteren al (DS 8 september). Maar er komt niets van terecht als het alleen op aloude particrati­sche wijze van bovenaf wordt opgedronge­n door een coalitie waarin elke partij alleen haar eigenbelan­g dient.

Zo kreeg de pensioenhe­rvorming nooit een draagvlak. De regering gaf haar eigen, kennelijk zeer fragiele cohesie voorrang op een algemeen belang dat zou steunen op grondig wetenschap­pelijk onderzoek en waarvoor ze de bevolking onder meer via het middenveld had kunnen mobilisere­n. Democratis­che betrokkenh­eid is tenslotte meer dan af en toe verkiezing­en houden. Als gevolg van dat verzuim leven de Belgische en Vlaamse politiek vandaag slechts in angst voor de kiezer, die de burger niet ziet als een te overtuigen medestande­r, maar slechts als een potentiële vijand.

Marc Reynebeau is redacteur bij deze krant. Zijn column verschijnt elke woensdag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium