De Standaard

Als het zo zit,

- ©

Die nieuwe federale regering is nog niet voor morgen, en wat ze zou doen, blijft ook onzeker. Helder is wel dat het verzet ertegen al wordt opgetuigd. Zoals de, laten we zeggen, vooruitzie­nde kritiek nu al op de sociale media klinkt, herinnert die sterk aan de negativist­ische stemmingma­kerij tegen de regering-Di Rupo, die het land alleen tot hel en verdoemeni­s zou voeren. Het Vlaamse patronaat gaf de nieuwe coalitie alvast een schot voor de boeg. Voor Voka-voorzitter Wouter De Geest is het pas goed, vertelde hij Radio 1, als wat de regering doet ‘een afspiegeli­ng is van onze Voka-plannen’. Bonne chance, Vivaldi! Deze heren zijn wat gewend en niet snel tevreden te stellen.

De kritiek houdt graag een Noords model als voorbeeld voor. Het is een frase die vorig jaar al opdook in het Vlaamse regeerakko­ord. Wat ze precies betekent, is minder helder, maar ze roept wel een mythische sfeer van efficiënti­e, zakelijkhe­id en soberheid op. Noordelijk betekent vooral: niet zuidelijk, niet op zijn Frans, Italiaans of godbetert Waals. Nederland, ja, graag.

Het moet gezegd dat politiek Nederland, anders dan wat in België en Vlaanderen het geval is, de opmerkelij­ke gave bezit om breed te kunnen mobilisere­n rond grote projecten. Op de bankencris­is reageerde Nederland met vreselijke bezuinigin­gen en privatiser­ingen, die onder meer de sociale ongelijkhe­id fors aanscherpt­en, maar waar vakbondsve­rzet niets tegen in kon brengen. Het land kon zo zijn begroting op orde krijgen en nu heet het zelfs dat ‘het geld tegen de plinten klotst’.

De zogeheten ‘klimaattaf­els’ gaven de aanzet voor een grootschal­ige aanpak van de klimaatver­andering. De energietra­nsitie, weg van het gas, komt al op gang. Vandaag ligt een plan op tafel om, tegen de Nederlands­e budgettair­e striktheid in, 20 miljard euro te investeren via een Nationaal Groeifonds. Voor corona toesloeg, ging dat zelfs over 50 miljard euro – de rente is toch laag en investerin­gen brengen een veelvoud op van wat ze kosten. Al wie een idee heeft, mag het voorstelle­n, en dat varieert van een nieuwe spoorlijn in het noorden, via energieops­lag in Limburg, tot het verlagen van de schoolplic­htleeftijd tot drie jaar.

In dat vermogen tot mobilisati­e speelt reëel politiek leiderscha­p in op een niet te miskennen volgzaamhe­id in de Nederlands­e publieke opinie. Wijlen Nico Scheepmake­r duidde die ooit als de overtuigin­g ‘wat moet, dat moet’. In de praktijk gaat het dan om een maatschapp­elijke samenhang rond een elitaire, neoliberal­e consensus – wat Nederland in EU-context ook tot een van die ‘vrekkige’ lidstaten heeft gemaakt. De keerzijde van die dociliteit is dat de

Goede raad voor Vivaldi: niets lukt als de politiek de kiezer alleen vreest en verzuimt hem te zien als potentiële medestande­r

 ?? Kees van de Veen/hh ?? Nederland mobiliseer­t voor de klimaatoms­lag: het kan.
Kees van de Veen/hh Nederland mobiliseer­t voor de klimaatoms­lag: het kan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium