De Standaard

Akon-city haalt de mosterd bij ‘Black Panther’

Krijgt Senegal straks een futuristis­che stad?

- Inge Schelstrae­te

De zanger-zakenman Akon wil in Senegal een gloednieuw­e stad bouwen, die hij heel bescheiden Akon City gaat noemen, en waar je gaat betalen met akoins, een cryptomunt zoals bitcoins.

Akon, dat was de man van oorwurmen als ‘Lonely’ en ‘Smack that’, en van samenwerki­ngen als ‘Sexy bitch’ met David Guetta. Niet alleen de hits, met hun goedkope synthesize­rgeluid, maar vooral de ringtones brachten hem pakken geld op. Daarmee zette hij de platenlabe­ls Konvict Muzik en Konlive Distributi­on op, waar hij de carrières van onder meer Lady Gaga en T-Pain lanceerde.

De in de VS geboren Aliaune Damala Badara Akon Thiam heeft een neus voor hits, maar ook een hoofd voor zaken. Zijn privévermo­gen wordt op tachtig miljoen geschat en hij is onder meer eigenaar van een diamantmij­n in Zuid-Afrika.

Hij is ook een gulle sponsor van verschille­nde goede doelen, vooral als die iets opbrengen voor schenker en ontvanger. Akon City past zeker in die optiek. De nieuwe stad wordt honderd kilometer ten zuiden van Dakar gebouwd, in Mbodiene, en zal zes miljard dollar kosten. Akon heeft, naargelang de bronnen, 800 of 2.000 hectare bouwgrond gekregen van de Senegalese president Macky Sall; de Senegalese overheid zal infrastruc­tuur als wegen en riolering bouwen.

Akon kondigde zijn plannen al in 2018 aan tijdens het internatio­nale reclamefes­tival Cannes Lions. Vorige week maandag werd op een persconfer­entie in Dakar het startschot gegeven. Chadwick Boseman, Black Panther uit de gelijknami­ge film, was net drie dagen overleden. De tekeningen voor de geplande stad doen heel erg denken aan Wakanda, de futuristis­che Afrikaanse stad uit Black Panther, met schone wolkenkrab­bers, een energiecen­trale op zonnepanel­en en meer milieuvrie­ndelijke technologi­sche snufjes – de stad moet een LEED-certificaa­t voor milieuvrie­ndelijke urbanisati­e krijgen. ‘Black Panther heeft mensen een idee gegeven van wat Afrika kan zijn’, gaf Akon toe. ‘Het is ironisch dat ik deze plannen al had, maar de film hielp me mijn visie uit te leggen.’

Voor Afro-Amerikanen

De stad wordt getekend door het architecte­nbureau Bakri & Associates Developmen­t Consultant­s uit Dubai, en gebouwd door een Amerikaans bedrijf, KE Internatio­nal. Wegen, een ziekenhuis, een winkelcent­rum, huizen, hotels, een politiesta­tion, school, afvalverwe­rking en de zonnecentr­ale moeten in 2023 klaar zijn. In een tweede fase, die in 2029 rond moet zijn, komen er parken, universite­iten, meer scholen, een sportstadi­on en een industriez­one.

Akons project mikt duidelijk op Afro-Amerikanen uit de middenen hogere klasse, die steeds vaker op pelgrimsto­cht komen naar de havens tussen Senegal en Benin, van waaruit hun voorouders naar de Verenigde Staten werden verscheept. Vorig jaar werd herdacht dat het eerste slavenschi­p vierhonder­d jaar geleden in Virginia toekwam: dat was goed voor 45.000 Amerikaans­e toeristen in Ghana, onder wie een delegatie van zwarte Congresled­en. Steeds meer Amerikaans­e sterren uit de hiphop of van Hollywood hebben een tweede verblijf en burgerscha­p in WestAfrika; rapper Ludacris en acteur Samuel L. Jackson hebben bijvoorbee­ld ook een Gabonees paspoort.

‘Thuis worden we niet rechtvaard­ig behandeld,’ zei Akon, verwijzend naar de Black Lives Matterprot­esten, ‘maar er is een thuis weg van thuis’.

Heeft een megalomaan project als Akon City kans op slagen? 6 miljard dollar is bijna 80 procent van het Senegalese budget voor 2020 (7,6 miljard). Maar Akon is een handige duivel: sommige projecten die onder president Obama werden opgestart, zijn door Trump geschrapt, maar toen die de invoertaks­en voor Chinese goederen verhoogde, profiteerd­e Akon ervan om een korting te vragen op de zonnepanel­en die hij wilde kopen voor Akon Lighting Africa, een project om een miljoen huishouden­s van energie te voorzien. De Chinese zonnepanel­en lagen toch maar stof te vergaren in opslagplaa­tsen.

En hij heeft al er varing in een gelijkaard­ig project van KE Internatio­nal, Mwale Medical & Technology City (MMTC) in Kenia. Die stad mikt enerzijds op medisch toerisme: het grote ziekenhuis staat zoals in Akon City centraal. Anderzijds zijn er golfterrei­nen, hotels en een shoppingce­ntrum voor klassiek toerisme. MMTC heeft geen moderne wolkenkrab­bers, maar draait ook op hernieuwba­re energie en akoins. Maar het is nog net niet af, en dus weten investeerd­ers niet hoe goed het is opgeleverd, laat staan of bezoekers de weg ernaartoe vinden.

Nog meer nieuwe steden

Er worden in Afrika overigens nog wel meer futuristis­che steden van nul opgebouwd. In Senegal verrijst aan de rivier Saloum bijvoorbee­ld ook het prestigieu­ze Diamniadio Lake City. Op een landwinnin­g in de oceaan bij Lagos in Nigeria wordt Eko Atlantic gebouwd. Die en andere nieuwe steden, zoals Kiswishi (Democratis­che Republiek Congo) of de universite­itsstad Nkwashi (Zambia), worden voor 75 procent door privébedri­jven gefinancie­rd. In ruil kunnen ze rekenen op gunstmaatr­egelen van de overheid. Net zoals Akon City: bedrijven zullen er amper invoertaks­en moeten betalen.

Akons project mikt duidelijk op Afro-Amerikanen uit de midden- en hogere klasse, die steeds vaker op pelgrimsto­cht komen naar de havens tussen Senegal en Benin

 ??  ??
 ?? © rr ?? Wakanda, de futuristis­che Afrikaanse stad uit Black Panther.
© rr Wakanda, de futuristis­che Afrikaanse stad uit Black Panther.
 ?? © rr ?? Akon City zou tegen 2030 helemaal klaar moeten zijn.
© rr Akon City zou tegen 2030 helemaal klaar moeten zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium